Unul dintre cele mai populare produse fast-food este shaorma, care se poate face și cu pui, după rețeta lui chef Janni Alexandridis. Care este secretul sosului din preparatul culinar care i-a cucerit pe toți românii.
Chef Janni Alexandridis, câştigătorul premiul cel mare de la Chefi la cuţite, sezonul 12, le aduce oamenilor tot felul de rețete în emisiunea Meniu de vedetă, de la Antena Stars. Aceasta poate fi urmărită de luni până vineri de cei care doresc să încerce preparate noi.
Recent, fostul concurent de la Antena 1 le-a propus telespectatorilor o shaorma, dar nu una clasică, ci cu carne de pui. Sosul este, de asemenea, unul special și care face ca preparatul culinar să fie de nota 10. Conține doar câteva ingrediente.
Pentru a pregăti această rețetă este nevoie, în primul rând, de pâine libaneză. În al doilea rând, rețeta spune că se folosesc pulpe de pui dezosate, care pot fi cumpărate din comerț sau chiar de la producătorii locali.
În plus, shaorma de pui mai are în compoziția sa pastă de roșii, iaurt, chimion, oregano, lămâie, pătrunjel, sare și piper. Chef Janni Alexandridis mai adaugă în rețeta sa boia de ardei, ceapă și castraveți murați.
Shaorma de pui nu are un proces foarte complicat. Chef Janni Alexandridis începe prin a tăia carnea de pui în fâșii subțiri, pe care le marinează apoi într-un amestec format din iaurt grecesc, boia dulce, o linguriță de chimion, sare, oregano uscat, usturoi ras, bulion și zeamă de lămâie.
Vasul în care se găsește carnea se lasă în frigider pentru aproximativ 30 de minute. Între timp fostul participant de la Chefi la cuțite pregătește sosul cu ajutorul unui blender vertical. În acesta pune căței de usturoi, ulei de măsline și un praf de sare.
Amestecă bine toate ingredientele până când se formează o compoziție omogenă. Cei care doresc o textură mai cremoasă pot adăuga în sos și o lingură de iaurt grecesc. Castraveții murații se feliază subțire.
Ceapa se amestecă cu pătrunjel, un praf de zahăr, zeamă de lămâie, ulei de măsline și piper măcinat. Carnea marinată se scoate de la frigider și se dă la cuptor, la 220 de grade Celsius, pentru 10 minute. Când carnea este gata se începe ”ambalarea” preparatului.
Lipiile pentru shaorma se ung cu un sos format din ulei de măsline, bulion, boia și piper și se prăjesc pe o plită încinsă. Se ung cu sosul de usturoi și apoi se adaugă carnea de pui. Shaorma mai conține salata de ceapă și castraveți murați. Se condimentează cu sare și piper, în funcție de gustul fiecăruia.