Sport

Acuzații grave pentru CIO: „Este complicele autorităților chineze în cazul Shuai Peng”

Jucătoarea chineză de tenis Shuai Peng l-a contactat printr-un apel video pe Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional, asigurându-l că este bine. Oare așa este?
22.11.2021 | 07:47
Acuzatii grave pentru CIO Este complicele autoritatilor chineze in cazul Shuai Peng
Thomas Bach și Shuai Peng în timpul apelului video
ADVERTISEMENT
22-11-2021
17:20

Global Athlete consideră că CIO este complicele autorităților chineze

Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, a susținut un apel video cu jucătoarea chineză de tenis Shuai Peng, participantă la trei ediții ale Jocurilor Olimpice. Sportiva fusese dată dispărută după izbucnirea scandalului cu tentă sexuală din China.

Numai că WTA și Global Athlete, organizație care se ocupă de respectarea drepturilor sportivilor, sunt, în continuare, îngrijorate față de situația în care se află sportiva. „Ultimele clipuri postate nu atenuează și nici nu lămuresc îngrijorările WTA privind siguranța și capacitatea de comunicare fără cenzura sau constrângere.

Acest video nu respectă cerința noastră de a vedea o investigație întreagă, corectă și transparentă, fără cenzură, asupra presupusei agresiuni sexuale, care a dus la situația actuală”, a transmis WTA.

Global Athlete a mers mai departe și a acuzat Comitetul Olimpic Internațional că este „complice” cu Guvernul Chinei. „În acest comunicat s-a ignorat complet că Peng a făcut acele acuze de agresiune sexuală și că a fost dispărută mai bine de două săptămâni.

Acest comunicat face Comitetul Olimpic Internațional complicele autorităților chineze în această propagandă și lipsă de asigurare a drepturilor umane și a dreptății”, a anunțat organizația.

De precizat că, la finalul respectivului apel video, președintele CIO a invitat-o pe Shuai Peng la o cină înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, programate în perioada 4 – 20 februarie 2022. Shuai Peng a acceptat invitația cu bucurie.

Shuai Peng fusese dată dispărută imediat după izbucnirea scandalului cu tentă sexuală din China.

Ea l-a contactat pe germanul Thomas Bach, printr-un apel video, pentru a-l asigura că se află într-un loc sigur și este sănătoasă.

ADVERTISEMENT

Shuai Peng forțată să devină amanta unui vicepremier cu 40 de ani mai în vârstă

Fost lider mondial la proba de dublu, Shuai Peng dispăruse din spațiul public pe 2 noiembrie, după unele declarații incendiare, postate pe o rețea de socializare.

Conform acelui anunț, Shuai Peng ar fi fost agresată de un important politician chinez, Zhang Gaoli, în vârstă de 75 de ani, care a violat-o și apoi a obligat-o să îi devină amantă.

ADVERTISEMENT

Declarațiile respective au fost șterse la scurt timp după postarea lor. Tot de atunci, Shuai Peng nu a mai putut fi contactată. Ea nu a răspuns nici la apelurile jurnaliștilor de la Washington Post, care doreau mai multe amănunte în legătură cu acest scandal.

Situația dispariției lui Shuai Peng a creat o adevărată isterie în mediul online. O serie de mari jucători de tenis, printre care Naomi Osaka sau Simona Halep, au luat atitudine.

ADVERTISEMENT

La conferința video care a avut loc ieri, pe lângă Thomas Bach și Shuai Peng, au mai participat Emma Terho, președintele Comisiei Sportivilor din CIO și chinezoaica Lingwei Li, membru al CIO.

Shuai Peng vrea să îi fie respectată intimitatea

Comitetul Olimpic Internațional a oferit informații cu privire la dialogul pe care Bach l-a avut cu Shuai Peng. Apelul video a durat 30 de minute, iar la începutul acestuia jucătoarea de tenis le-a mulțumit oficialilor pentru grija pe care i-o poartă.

ADVERTISEMENT

Shuai Peng a spus că ”este bine, sănătoasă și se află la locuința ei din Beijing, dar că dorește ca intimitatea să îi fie respectată în acest moment”.

CIO a mai precizat că, în urma discuției cu Shuai Peng, a reieșit că aceasta ”nu va abandona tenisul, dar în acest moment dorește să își petreacă timpul cu prietenii și cu familia”.

Shuai Peng a mai trimis un mesaj de aceeași natură, considerat dubios, către șefii WTA, acum câteva zile.

Shuai Peng a fost pe primul loc WTA la dublu în februarie 2014 (într-o perioadă în care juca alături de Hsieh Su-wei din Taipei) și pe 14 la simplu, în august 2011.

Are două titluri de Mare Șlem cucerite la dublu (în 2013 la Wimbledon și în 2014 la French Open), ambele alături de Hsieh Su-wei, plus o finală la Australian Open (cu Andrea Hlavackova din Cehia) și o semifinală la US Open (cu Sania Mirza), ambele în 2017.

Cea mai bună performanță la simplu este semifinala din 2014, la US Open, când a abandonat în meciul cu daneza Caroline Wozniacki, la 7-6 (1), 4-3 pentru jucătoarea europeană.

ADVERTISEMENT