News

Și-a pus mașina pe pilot automat să tragă un pui de somn! Poliţiştii l-au prins când gonea cu 150 km/h. Ce amendă a primit pentru fapta sa

18.09.2020 | 17:12
Sia pus masina pe pilot automat sa traga un pui de somn Politistii lau prins cand gonea cu 150 kmh Ce amenda a primit pentru fapta sa
Un șofer și-a pus mașina pe pilot automat să tragă un pui de somn. Sursa foto: BBC
ADVERTISEMENT

Oricât de util ar fi, sistemul de pilot automat cu care vin la pachete autoturismele din gama Tesla îți pot face viața grea în trafic, mai ales când gonești fără voia ta cu o viteză care depășește limita legală. A simțit-o pe propria piele un șofer din Canada care a avut proasta inspirație să-și lase mașina să conducă singură în timp ce el s-a așezat confortabil pentru un pui de somn.

Ar fi dormit așa mult și bine, dacă un echipaj de poliție nu ar fi observat că bijuteria sa pe patru roți circula nestingherită pe o șosea din apropierea orașului Ponoka, cu o viteză de aproape 150 km/h, în timp ce ambele scaune din față erau complet lăsate pe spate, într-o poziție ideală pentru somn.

ADVERTISEMENT

Nimeni nu părea să fie în mașină, iar aceasta a accelerat pentru că traficul din fața ei se eliberase”, a relatat sergentul Darri Turnbull pentru CBC News. Nu este pentru prima dată când autoturismele autonome pun la grea încercare autoritățile din Canada. Și în Statele Unite ale Americii au existat de-a lungul timpului numeroase cazuri similare.

Un șofer din Canada dormea liniștit în timp ce mașina gonea singură cu 150 km/h, pe pilot automat

Mașina părea să se conducă singură, cu peste 140 km/oră, cu ambele scaune din față complet lăsate pe spate și amândoi pasagerii dormind. Nimeni nu se uita prin parbriz să vadă unde mergea”, a mai declarat polițistul canadian în presa de peste ocean.

ADVERTISEMENT

Pentru fapta sa, tânărul de 20 de ani din Columbia Britanică va ajunge în fața unui judecător la sfârșitul acestui an. Deși spera să scape doar cu permisul suspendat 24 de ore și amendă pentru depășirea vitezei legale, pe motiv că era obosit la volan, ulterior a fost pus sub acuzare pentru conducere periculoasă.

Funcția de pilot automat a provocat numeroase decese în SUA

Din păcate, nu este singurul caz de acest gen cu care s-au confruntat oamenii legii în ultima perioadă. Nu mai departe de luna ianuarie a anului curent, un șofer din Ontario a fost sancționat pentru condus imprudent, după ce ofițerii l-au văzut folosindu-și mâinile pentru a-și curăța dinții, în loc să fie atent la drum. Mașina conducea singură și avea o viteză de peste 135 kilometri/oră.

ADVERTISEMENT

Cu două luni în urmă, un autoturism Tesla a fost observat pe contrasens, fără vreun șofer la volan. Autoritățile de peste ocean investighează un număr îngrijorător de accidente mortale a căror cauză este tocmai funția autopilot.

Printre acestea se află și cel al unui șofer prins în timp ce se juca la telefon, fără să-i pese că mașina gonea pe autostradă.

ADVERTISEMENT

Deși constructorii de automobile au implementat pe mașinile noi sisteme de protecție pentru a împiedica șoferii să profite de funcțiile de siguranță, acele sisteme nu sunt decât funcții suplimentare de siguranță. Nu sunt sisteme de condus autonom, deci tot trebuie să fii atent când ești la volan”, a explicat ofițerul canadian Gary Graham.

ADVERTISEMENT