News

Și acești elevi ar putea primi burse de merit. Un nou proiect de lege extinde numărul celor care vor beneficia de ele

Bursele de merit vor fi acordate și elevilor de la școlile private și confesionale dacă proiectul de lege depus de USR va fi aprobat.
05.04.2025 | 17:02
Si acesti elevi ar putea primi burse de merit Un nou proiect de lege extinde numarul celor care vor beneficia de ele
Și acești elevi ar putea primi burse de merit. Un nou proiect de lege extinde numărul celor care vor beneficia de ele. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Potrivit inițiatorilor, modificarea legii e necesară pentru a elimina ”o vădită discriminare”, iar impactul bugetar se va ridica la 12,3 milioane de lei pe lună. Cel puțin asta arată primele estimări din proiectul inițiat de 35 de deputați și senatori USR.

Un nou proiect de lege extinde numărul celor care vor beneficia de burse

”Elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învăţământul preuniversitar de stat, particular și confesional obligatoriu beneficiază de burse”, este menționat în proiectul de lege. Acesta propune modificarea articolului 108 din Legea învățământului preuniversitar 198/2023.

ADVERTISEMENT

În noiembrie 2024, Curtea Constituțională a decis ca limitarea burselor de performanță doar la elevii din școlile de stat este neconstituțională. Potrivit EduPedu.ro, bursele de performanță au fost redefinite în Legea nouă a educației nr 198/2023 sub forma de burse de excelență olimpică și de merit.

”Motivul declarării neconstituționale a normei prevăzute la art. 82 alin. (1) din Legea nr. 1/2011 a fost reprezentat de faptul că bursele de performanță se acordau doar elevilor înmatriculați în unități de învăţământ preuniversitar de stat, creându-se astfel o vădită discriminare prin raportare la elevii școlarizați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar particular și confesional”, este menționat în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Elevii de la școli private nu primesc burse, conform legii

În același document mai este subliniat că argumentul potrivit căruia elevii de la școli particulare nu pot beneficia de burse pentru că acestea sunt acordate din bugete publice este, de fapt, un alt motiv de discriminare.

”Din această perspectivă, se impune uniformizarea regimului juridic al burselor în sensul de a se elimina orice diferențiere subiectivă și irațională între elevii înmatriculați în unități de învăţământ preuniversitar de stat și cei şcolarizați în unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional”, mai este precizat în document.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale prezentate de Institutul Național de Statistică, în anul școlar 2022-2023 în învățământul preuniversitar particular erau școlarizați 164.310 elevi (5,6% din total). În schimb, Ministerul Educației a acordat aproximativ 462.000 de burse de merit la nivelul întregii țări. Inițiatorii proiectului estimează că în învățământul particular ar trebui să fie acordate aproximativ 27.500 de burse.

ADVERTISEMENT