Fotbal intern

Şi arbitrii se pregătesc de reluarea Ligii 1. Toate testele pentru Covid-19 sunt negative

03.06.2020 | 14:50
Si arbitrii se pregatesc de reluarea Ligii 1 Toate testele pentru Covid19 sunt negative
ADVERTISEMENT

Nu doar fotbaliştii din Casa Pariurilor Liga 1 se pregătesc de reluarea campionatului. Preşedintele CCA, Kyros Vassaras, a detaliat ce trebuie să facă arbitrii în această perioadă pentru a fi gata de meciuri.


UPDATE 3 iunie, ora 14:50 / FRF anunţă că toţi cei 70 de arbitri care vor fi implicaţi în Casa Pariurilor Liga 1 şi Liga 2 după reluarea competiţiilor au primit rezultatul negativ la testele pentru Covid-19. Testările vor fi repetate la fiecare 14 zile, iar costurile vor fi suportate de forul condus de Răzvan Burleanu.

ADVERTISEMENT

Începând de azi, 3 iunie, şi până vineri, 5 iunie, cavalerii fluierului, care au trecut deja de vizita medicală, vor efectua testele fizice. Aceste se vor desfăşura în 6 centre din ţară, şi nu la Bucureşti ca în trecut, pentru a evita deplasările lungi. Cele 6 puncte de testare sunt Arad, Cluj, Piatra Neamţ, Craiova şi Capitala.

După reînceperea campionatului, în fiecare oraş în care se va disputa o partidă de fotbal va fi prezent un arbitru care să poată înlocui, la nevoie, oricare alt membru al unei brigăzi de 4, dacă vreunul dintre aceştia este devine indisponibil.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să facă arbitrii când se reia campionatul: „Vor călători cu maşina şi vor sta singuri în camere“

Toate formaţiile din Casa Pariurilor Liga 1 au intrat în cantonament pe 15 mai, antrenându-se în grupuri mici, de câte patru jucători. La 1 iunie, măsurile se relaxează din nou şi fotbaliştii vor putea efectua pregătirea colectiv.

„Flueraşii“ din România nu şi-au reluat încă activitatea. Kyros Vassaras, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, a dezvăluit care vor fi paşii ce trebuie făcuţi pentru reînceperea competiţiei în siguranţă.

ADVERTISEMENT

„Am decis că nu este necesar să aducem toţi arbitrii la Bucureşti. Aceştia vor da testele în şase locuri diferite şi la ore diferite. Au făcut testul medical, testul PCR. Toţi arbitrii vor fi testaţi de patru ori înainte de reluarea campionatului. Când vom primi vestea că rezultatul este negativ, vor avea permisiunea să călătorească.

Vor călători cu maşina şi îi vom informa să nu fie mai mult de doi în maşină. Ştiu că le va fi dificil din cauza distanţelor. Trebuie să stea singuri în camere şi, de asemenea, trebuie să fie foarte atenţi să se păstreze, pe teren, distanţa între jucător şi arbitru. Şi să le spună jucătorilor să facă la fel“, a declarat Vassaras la Pro TV.

ADVERTISEMENT

„VAR? Din a doua parte a campionatului viitor, meciuri din play-off“

Preşedintele CCA a vorbit şi despre tehnologia VAR, care ar fi trebuit să fie implementată din sezonul viitor de Casa Pariurilor Liga 1. Din cauza pandemiei, contractul nu a fost încă parafat, iar după semnare, arbitrii vor avea nevoie de alte 8 luni pentru acomodare.

„Decizia trebuie luată de toţi cei care sunt implicaţi, LPF şi FRF. Din momentul în care se va lua decizia de a implementa VAR şi tot ceea ce ţine de acest lucru, arbitrii vor fi gata în opt luni. Dacă se va lua în iunie, bănuiesc că vom putea vorbi despre nişte meciuri din a doua parte a campionatului viitor, meciuri din play-off. Arbitrii au nevoie de cel puțin opt luni din momentul în care vom vedea semnăturile pe contract“, a precizat grecul.

Despre arbitrajul video a vorbit şi Ovidiu Haţegan, unul dintre cei mai buni arbitri de la noi şi, în acelaşi timp, unul dintre cei care cunoşte sistemul din meciurile europene.

„În toamnă, cred că e cam devreme. Nu avem timpul necesar să facem paşii ceruţi de FIFA. Aceste 3 luni ne-au ţinut pe loc. Chiar începusem acest proces, dar acum sunt reticent. Poate în returul campionatului viitor, dacă se poate implementa in timpul sezonului“, a spus Haţegan la Digisport.

Centralul din Arad a povestit şi cum s-a pregătit în izolare. „Acum sunt pregătit de Turul Franţei, Turul României. Am făcut cu bicicleta distanţa de la Cluj la Bucureşti de vreo două ori! N-am mai avut o perioadă aşa lungă fără antrenamente, dar sunt la nivel bun spre foarte bun. Am făcut teste fizice şi am ieşit nesperat de bine după o pauză aşa de lungă“, a mărturisit omul care a condus Valencia – Atalanta, partida despre care s-a spus că a amplificat efectele pandemiei.

ADVERTISEMENT