Sporturi

Și-au pierdut răbdarea: șefi de federații și de cluburi fac presiuni la Guvern pentru a li se permite să reia mai repede competițiile. Ministrul sportului face joi conferință de presă

22.04.2020 | 13:43
Siau pierdut rabdarea sefi de federatii si de cluburi fac presiuni la Guvern pentru a li se permite sa reia mai repede competitiile Ministrul sportului face joi conferinta de presa
ADVERTISEMENT

Lumea sportului românesc pare un cazan sub presiune: șefi de federații și de cluburi nerăbdători fac demersuri în culise pentru ca Guvernul să permită reluarea activității cât mai curând. Conștienți că fiecare zi de pauză în plus le aduce pierderi financiare, unii dintre factorii de decizie din diverse discipline sportive au făcut solicitări, directe sau indirecte, pentru ca restricțiile să se ridice măcar în privința sportului de performanță.

Sursele FANATIK spun că telefoanele sună atât la ministrul tineretului și sportului, Ionuț Stroe, cât și la alți factori de decizie din guvern și chiar în anturajul președintelui Iohannis. Printre cei la care s-au mai făcut intervenții sunt ministrul sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat MAI Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

În cursul zilei de miercuri, o celulă de criză la care participă președintele Iohannis, premierul Orban, ministrul sănătății Tătaru, ministrul internelor Vela și secretarul de stat Arafat va dezbate posibilul calendar de relaxare a restricțiilor, inclusiv – spun sursele FANATIK – cele privind sportul.

Ministrul face conferință de presă după ce lumea sportului a cerut ca pregătirile și competițiile să se reia mai devreme

Ministrul Ionuț Stroe a anunțat joi o conferință de presă, transmisă pe Facebook, în care va încerca să clarifice lucrurile și să răspundă tuturor întrebărilor venite, în acest moment, din lumea sportului.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care competițiile internaționale s-au anulat sau amânat pe o lungă perioadă de timp (Europenele de fotbal și Olimpiada au fost reprogramate pentru 2021), motivația primordială a celor care presează este una materială. Federațiile vor să-și încheie campionatele sau să bage din nou loturile naționale în cantonamente, pentru a lua banii din contractele cu sponsorii sau din drepturile TV, dar și pentru a stabili ierarhiile în baza cărora se desemnează campioanele și echipele retrogradate.

Cazul fotbalului este special. Întreruperea campionatului a adus mari prejudicii cluburilor. Unele și-au băgat angajații în șomaj tehnic. Dar principala problemă e la Liga 1 – unde se află și cei mai influenți patroni. Contractul pentru drepturile TV, de 28 de milioane de euro net pe an, prevede că LPF trebuie să livreze, de acești bani, 268 de meciuri. Până acum s-au jucat numai 196 de partide, așadar 73%. În schimb, deținătorul drepturilor TV a livrat deja 25,8 milioane de euro, adică 78,5% din sumă. FANATIK a prezentat situația de la fotbal, în detaliu, încă de la începutul crizei.

ADVERTISEMENT

Două ar fi problemele majore izvorâte din neîndeplinirea contractului dintre LPF și deținătorul drepturilor TV:

  1. Deși au primit bani și în avans, iar ceea ce mai este de primit din drepturile TV nu înseamnă mare lucru (2,2 milioane de euro împărțite, conform grilei, la 14 cluburi), totuși unele din aceste grupări așteaptă cu sufletul la gură “rămășița” de 100-200.000 de euro, bani cu care și-ar mai putea plăti angajații o lună.
  2.  În cazul în care campionatul nu s-ar putea relua, paguba ar fi și mai mare, pentru că deținătorul drepturilor TV nu a achitat mai mulți bani decât proporția de meciuri primite, așa că în acest moment cluburile sunt datoare. Asta înseamnă că, în sezoanele viitoare, li se vor opri banii din ceea ce li se va cuveni la momentul respectiv.
ADVERTISEMENT

Acestea sunt motive pentru care șefi de cluburi precum Valeriu Iftime (FC Botoșani), Corneliu Șfaițer (Sepsi Sf. Gheorghe) și Gigi Becali (FC FCSB) au presat, multă vreme, ca Liga 1 să se reia la 15 mai, deși era clar că autoritățile vor prelungi până în mai starea de urgență provocată de epidemia de coronavirus. Între timp, conducătorii din Liga 1 la fotbal s-au repliat și au anunțat că vor începe pregătirile pe 15 mai, iar meciurile din campionat – pe 5 iunie, avertizând că, dacă nu vor fi lăsați, vor cere despăgubiri de la guvern.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat însă, pentru FANATIK, că decizia conclavului șefilor de cluburi este prematură, iar în această clipă nu se știe când se vor relaxa restricțiile excepționale instituite în martie, după ce “bomba” pandemiei de COVID-19 a explodat și în Europa.

La handbal feminin nu se poate stabili campioana, la canotaj se pierd banii sponsorilor

Și alte sporturi sunt grav afectate. Un club de volei din Baia Mare și-a anunțat deja falimentul, din cauza întreruperii prelungite a competițiilor. Federația de handbal ia în discuție posibilitatea stopării campionatului la momentul actual, ceea ce ar însemna o situație de-a dreptul imposibilă în liga feminină. În această clipă, CSM Rm. Vâlcea e pe primul loc, la egalitate de puncte cu CSM București, dar cea de-a doua echipă are un meci mai puțin disputat! Ar trebui desemnată o campioană, pentru că acest lucru va fi cerut la organizarea ediției următoare a Ligii Campionilor, dar nimeni nu știe cum să facă departajarea.

La alte sporturi, precum cele de apă (canotaj, caiac-canoe), loturile naționale au fost scoase din cantonament și trimise acasă când a început criza. Măsura a generat supărări majore la nivelul conducerii federațiilor, care pierd banii sponsorilor.

Ce spune secretarul de stat Raed Arafat: “O relaxare la nivelul sportului înseamnă o relaxare la alte situații, înseamnă că și alții vor veni să ceară relaxări”

FANATIK a discutat deja cu Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), subiectul posibilității ca sportul de performanță să primească de la guvern permisiunea de a relua pregătirea și competițiile. Răspunsul dat de Arafat a fost clar: “La acest moment, toate măsurile luate au un singur rol, iar acesta este oprirea răspândirii virusului. Indiferent că vine cineva și spune: ‘Noi facem acum cantonament, competiție și îi testăm pe toți!’. OK, îi testează astăzi. Nimeni nu știe dacă mâine persoanele sunt tot negative sau, dimpotrivă, pozitive. Sau poimâine! Pentru că unii dintre ei pot să se afle în perioada de incubație. Și asta înseamnă că cineva poate deveni pozitiv și să infecteze pe alții. La acest moment este normal să rămânem încă o săptămână, două, trei, sau cât va fi nevoie, în condițiile în care suntem acum. O relaxare la nivelul sportului înseamnă o relaxare la alte situații, înseamnă că și alții vor veni să ceară relaxări. Deci, mai avem încă un pic de așteptat”.

Aflat în Belgia, unde așteaptă de asemenea să treacă pandemia, Laszlo Bölöni, antrenorul român al echipei Royal Anvers (locul 4 în campionatul belgian), a pledat de asemenea pentru răbdare. Într-un interviu acordat FANATIK, Bölöni a întrebat cine își va asuma răspunderea și va plăti, în cazul în care jucători sau angajați ai cluburilor se vor îmbolnăvi sau chiar vor muri din cauza COVID-19, în timp ce duc la îndeplinire ordinul de a relua mai devreme pregătirile: “Până la urma-urmei, ce dracu’ este fotbalul? Este nimic! Este nimic față de o viață, față de o epidemie, față de pericolul de a muri. Fotbalul, în asemenea momente, nu poate să fie atât de important ca noi să ne dăm cu părerea. Am auzit niște băieți care-și dădeau cu părerea cum trebuie făcut și care dădeau sfaturi guvernului și președintelui. Hai să fim serioși!

Să stăm în banca noastră și să înțelegem că fotbalul nu este cel mai important lucru din viață. cu ce drept te chem eu pe tine să vii la antrenament? Cu ce drept? Când guvernul a spus “nu”! Atunci eu, X, Y, Z, cu ce drept te oblig sau îți cer să vii la antrenament? Și dacă -Doamne-ferește, foarte puține șanse sunt – dar dacă, totuși, cineva se îmbolnăvește și dă boala mai departe și… Nu știu, moare cineva! Dar declanșăm astfel 10 îmbolnăviri care costă bani, care costă efort, care riscă viața unor oameni. Cum răspundem noi la un asemenea lucru? Deci, când vorbim despre antrenament, trebuie să ne gândim cu picioarele pe pământ și cu creierul acolo unde trebuie să fie. Așa văd eu”.

ADVERTISEMENT