Fotbal intern

Și fotbalul se mută pe online! Un an fără competiții la nivel de juniori în România: “Multe generații sunt afectate”

09.03.2021 | 13:24
Și fotbalul se mută pe online! Un an fără competiții la nivel de juniori în România:
Alexandru Cicâldău (dreapta) s-a remarcat încă de la juniori la Viitorul și a ajuns la echipa națională. Mulți jucători talentați din noile generații nu vor avea această șansă. Sursă foto: Sportpictures.ro
ADVERTISEMENT

Fotbalul la nivel de juniori traversează o perioadă extrem de complicată, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. A trecut deja un an de când nu se mai joacă nicio competiție, cu excepția Ligii Elitelor U17.

Este o perioadă foarte lungă, iar școlile de fotbal din România au fost serios afectate. Mulți copii talentați sunt tentați să renunțe, după ce au pierdut o perioadă foarte importantă din dezvoltarea lor.

ADVERTISEMENT

În acest context, FRF încearcă o mișcare prin care ar putea fi o șansă pentru a se putea organiza din nou competiții. Ar urma ca testele rapide să fie acceptate, iar cheltuielile ar putea să scadă enorm față de varianta cu PCR.

FRF vrea ca testele rapide să le înlocuiască pe cele PCR începând cu mijlocul lunii martie. Costurile ar scădea considerabil

“Ne dorim să reluăm toate competiţiile la nivel de copii şi juniori şi fotbal amator din luna martie. Pentru a putea face acest lucru, am solicitat o modificare de protocol medical. Mai exact, înlocuirea testelor PCR cu teste antigenice rapide.

ADVERTISEMENT

Înlocuirea testelor PCR cu teste rapide reprezintă un sprijin extrem de important pentru toate cluburile care au avut activitatea blocată în 2020, mai ales că vorbim despre un multe cluburi care nu au primit ajutor din partea statului. Am solicitat şi această reglementare ca persoanele vaccinate să fie exceptate de la procedura de testare”, a declarat Răzvan Burleanu după ultima ședință a comitetului executiv.

Lucrurile ar putea să se miște destul de repede, chiar dacă planurile federalilor ar putea să fie stricate chiar de creșterea numărului de cazuri din ultima perioadă.

Emilian Hulubei, președinte AFAN: “Multe generații vor fi serios afectate de această perioadă în care nu s-au jucat competiții”

“Pe 14 martie ar urma să se treacă la testele rapide, ceea ce ar însemna cheltuieli ceva mai accesibile pentru cluburi. Astfel că s-ar putea da apoi drumul imediat la competițiile de juniori. De un an s-au înterupt toate competițiile de la U17 în jos, iar acest lucru va afecta foarte mult fotbalul românesc pe viitor.

ADVERTISEMENT

Sunt câteva generații care au foarte mult de suferit. Sperăm să reluăm treptat începând din această lună”, a declarat Emilian Hulubei, președinte AFAN (Asociația Fotbaliștilor Amatori și Non-amatori) și membru în Comitetul Executiv, pentru FANATIK.

Un test rapid costă aproximativ 30 de lei. Deși este cam de zece ori mai ieftin decât testul PCR, tot nu este o garanție pentru reluarea competițiilor. Mihăiță Pleșan, cel care vrea să deschidă o școală de fotbal în următoarele luni, este convins că majoritatea cluburilor nu își vor permite nici testele rapide.

Pleșan este convins că și testele rapide, la 30 de lei bucata, înseamnă o cheltuială prea mare pentru multe cluburi de juniori

“Chiar m-am documentat pentru a vedea care este situația școlilor de fotbal. Unele trăiesc din acea taxă, uneori nu au nici câteva sute de lei pentru o deplasare. Nu și-ar putea permite încă 30 de lei pe săptămână pentru fiecare copil pentru competiții. Poate doar câteva cluburi ar avea resurse financiare pentru asta”, a explicat Pleșan.

ADVERTISEMENT

Temeri justificate că va mai dura până la reînceperea competițiilor dedicate juniorilor. Iar pentru fotbalul românesc, aflat de ceva timp în prăpastie, ar putea fi lovitura fatală. Tot mai mulți copii ar putea să se îndepărteze definitiv de acest sport. De oricare sport.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri