Fotbal intern

Sibiul va avea echipă în Liga a II-a! AFC Hermannstadt, înfiinţată în 2015, a reuşit două promovări consecutive

După dispariţia lui Inter şi apoi a Voinţei, un alt club de fotbal din Sibiu bate la porţile Ligii I. Înfiinţat în 2015, AFC Hermannstadt a reuşit deja două promovări la rând. Are o medie...
19.05.2017 | 15:19
Sibiul va avea echipa in Liga a IIa AFC Hermannstadt infiintata in 2015 a reusit doua promovari consecutive

După dispariţia lui Inter şi apoi a Voinţei, un alt club de fotbal din Sibiu bate la porţile Ligii I. Înfiinţat în 2015, AFC Hermannstadt a reuşit deja două promovări la rând. Are o medie de spectatori (4000 fani) mai mare decât noua campioană a României, iar la anul speră să joace în Liga I. În weekend, AFC Hermannstadt (numele in germană al Sibiului) a fost premiată de oficialii FRF pentru câştigarea seriei V a Ligii a III-a.

În oraşul unde Iohannis a fost primar, un club de fotbal le calcă pe urme lui Inter şi Voinţa Sibiu. AFC Hermannstadt a apărut cu doar doi ani în urmă, dar deja a obţinut promovarea în liga a doua. Preşedintele Teodor Birţ îl aşteaptă în tribune pe Klaus Iohannis: “Cu siguranţă îl vom convinge să vină la meciuri ca suporter. În măsura în care timpul îi va permite şi va fi în Sibiu, chiar cred că ne va fi alături. Pot să va spun că în momentul promovării din liga a patra în liga a treia, poate nu primul, dar între primii trei oameni cu care am vorbit a fost dânsul.”

19 CONDUCĂTORI

Hermannstadt propune şi un nou mod de a conduce un club de fotbal în România. Nu există un singur şef, ci… 19! “Cei 19, practic, sunt cei care decid destinul acestui club de fotbal. Conducerea, efectiv, o asigură un consiliu din cinci membri.  Avem cultură, avem istorie, avem tradiţie, avem industrie… suntem un oraş prosper, dar lipsea sportul. Sibiul are potenţial să susţină o echipa în prima liga, iar în liga a doua are cu siguranţă”, spune preşedintele Birţ, care beneficiază de ajutorul financiar al primăriei şi al sponsorilor.

ISTORIE CU REPETIŢIE

Pe banca lui Hermannstadt stă un fost jucător din Liga I. Eugen Beza a reuşit trei promovări la rând cu Voinţa ca jucător. Vrea să repete performanţa alături de noul club al oraşului în rol de antrenor. “În Sibiu, fotbalul renaşte ca şi pasărea Phoenix. Din păcate, fiecare proiect a avut ca deznodământ falimentul, dezastrul. Acum, mi se pare un proiect mult mai bine organizat. Sper să devină o legendă acest club”, este încrezător Beza.

Şefii lui Hermannstadt au încercat să readucă acasă fotbaliştii sibieni. Pe lângă ei, sunt însă şi mulţi tineri de viitor. Daniel Chifu a fost deja selecţionat la naţionala sub 19 ani. Evoluează ca fundaş dreapta şi vrea ca în curând să intre şi în atenţia lui Christoph Daum.

“Da, desigur, de ce nu?! Prin muncă se poate ajunge sus. Nu am idoli, dar am modele. Îmi plăcea Enache, ca fundaş dreapta, atunci când a jucat pe acest post”, spune Chifu. Îl mai apreciază pe proaspătul campion, Romario Benzar, care a început tot de la liga a treia şi a ajuns titularul României.

APROAPE 5.000 DE FANI

Deşi este un club nou, Hermannstadt beneficiază din plin de sprijinul fanilor. Are cea mai mare asistenţă din toată liga a treia! La fiecare meci, vin 4-5.000 de suporteri pe stadionul Municipal, cu o capacitate de 14.000 locuri. Viitorul lui Hagi a strâns rar atâţia fani in actualul sezon, in care a avut o medie de mai putin de 3.000 de spectatori pe meci.

“Încercăm să-i facem fericiţi la fiecare joc. La Sibiu, mereu o să se întâmple aşa, pentru că e un oraş frumos, cu un public care iubeşte foarte mult fotbalul. Tot timpul o să fie aşa multă lume la stadion. Acest oraş merită un stadion nou. Dacă nu, măcar să se renoveze acest stadion”, spune unul dintre jucătorii cu experienţă ai lui Hermanstadt, Daniel Tătar, care a fost in Liga I, cu Voinţa şi FC Braşov.  Primăria va demara în curând lucrările pentru a moderniza arena din Sibiu.