Stiri sportive

“Eu am făcut SIGLA CU LEUL! Au cerut-o pentru Europa!”

„Leul” din Bănie stîrneşte pasiuni nebănuite, intrigi, procese şi un val uriaş de simpatie în rîndul iubitorilor de fotbal din Bănie. De cînd FC Universitatea, condusă de Adrian...
29.07.2014 | 10:05

„Leul” din Bănie stîrneşte pasiuni nebănuite, intrigi, procese şi un val uriaş de simpatie în rîndul iubitorilor de fotbal din Bănie. De cînd FC Universitatea, condusă de Adrian Mititelu, s-a desfiinţat, falimentînd, patima a devenit şi mai mare, prin prisma apariţiei CS Universitatea, echipă ce a promovat şi debutează vineri în Liga 1! FANATIK vă prezintă istoria leului din Bănie, cum a luat fiinţă şi ce părere are omul care a conceput sigla Ştiinţei despre ce se întîmplă în fotbalul din Craiova în acest moment.

627459-626961-fc-universitatea-craiova-450

 

Extras din „Înainte”

Oficialii CS U au prezentat în această săptămînă, pe site-ul oficial, un extras dintr-un ziar al vremii, „Înainte”, din 9 aprilie 1983, în care se dezvăluia sigla cu leul ca fiind „Noua emblemă a Clubului Sportiv U Craiova”: „Stema cu leul aparţine Clubului Sportiv Universitatea Craiova şi nu a plecat niciodată din patrimoniul său. În ziarul „Înainte“ din 9 aprilie 1983 apărea primul articol referitor la stema cu leul, proiectată de arhitectul Radu Ionescu şi subinginerul Petre Dragu. Sub titlul „Noua emblemă a Clubului sportiv U Craiova“, publicaţia descria stema: „Figura centrală a acesteia este un leu, simbol al puterii, ce se află şi pe stema judeţului Dolj, (…) iar litera U (iniţiala Universităţii), repetată concentric de cinci ori, semnifica cele cinci secţii ale clubului: fotbal, atletism, volei, tenis de masă şi handbal. Stema cu leul aparţine Clubului Sportiv Universitatea Craiova şi nu a plecat niciodată din patrimoniul său. Nici nu ar fi avut cum să plece deoarece aparţinea şi handbalului ori voleiului. Clubul Sportiv Universitatea Craiova nu are nevoie să iniţieze un proces pentru a cere ceva ce deţine”

1406096097_001-587x660

Cum s-a născut ideea: „Toate echipele aveau maimuţoi pe stemă!”

FANATIK a vorbit cu arhitectul Radu Ionescu, în încercarea de a desluşi istoria acestei steme, extrem de disputată în această perioadă, între Clubul Sportiv Universitatea Craiova şi Adrian Mititelu. „Am fost căutaţi în acel an, 1983, de domnul Ion Constantinescu, decedat între timp, care era vicepreşedinte al Clubului Sportiv şi omul care răspundea, în acea perioadă, de sportul doljean. Ne-a văzut pe noi mai tineri şi care aveam tragere de inimă, de la Institutul de Proiectări Judeţene şi ne-a zis să facem o siglă frumoasă, că joacă Universitatea Craiova în cupele europene cu marile echipe şi toţi adversarii au diverşi maimuţoi pe steme, numai noi, oltenii, nu aveam. Şi ne-a cerut să ne gîndim să facem o siglă care să ne reprezinte mîndria de olteni”, îşi începe discursul arhitectul Radu Ionescu.

1-radu-ionescu-presedinte-oar-oltenia-cred-ca-teatrul-de-vara-trebuie-demolat

„Făcusem litera U întreagă”

„Cum s-a ajuns la leu?”, e întrebarea firească. Iar răspunsul vine cu un zîmbet şi un oftat de aducere aminte a vremurilor de demult: „Sincer, eu nu aveam treabă cu fotbalul la acea vreme, dar a trebuit să merg la cîteva meciuri, să simt pulsul tribunelor ca să realizez o stemă care să îi reprezinte pe oameni. Şi cum toată lumea vorbea cînd era vorba de fotbal, de leii din Bănie, ne-am decis să punem leul cu un picior pe minge, în centrul literei U, iar deasupra să fie scris cuvîntul Craiova. Aşa s-a născut acea siglă. Totuşi, noi făcusem litera U întreagă, dar după ce am prezentat-o lui Crăciunescu, el a venit cu ideea că ar fi mai estetic să fie 5 linii care să formeze litera U. Pentru a face legătura atît cu cele 5 cercuri olimpice, dar şi cu cele 5 secţii ale Clubului Sportiv. Şi aşa a rămas atunci. Acum, văd că există variante şi cu 3 linii şi cu 4, s-a mai adăugat deasupra cuvîntului Craiova şi denumirea FC Universitatea”

2uylrpy

„Ar fi bine să se încheie circul ăsta”

Radu Ionescu spune că nu şi-a pus problema de a cere drepturi de autor pentru sigla pe care a conceput-o. „Nu m-am gîndit eu la vremea aia de drepturi de autor şi nici acum nu-mi trebuie aşa ceva. Eu, care nu eram microbist pînă să fac sigla şi care nici acum nu mă omor cu fotbalul, am o mare amărăciune cînd văd ce se întîmplă. Ce să mai zic de alţii, care mănîncă fotbal pe pîine?! Dar e mare păcat că s-a ajuns unde s-a ajuns… Nu ştiu cum a ajuns leul de la oraş, că oraşului a aparţinut, eu pentru oraş am făcut-o, la alte persoane, Mititelu sau altcineva. Dar circul ăsta ar fi bine să se încheie, să existe o singură echipă. E trist!”

Radu Ionescu evită să discute despre Adrian Mititelu, cel care a finanţat FC Universitatea Craiova şi care are, prin copiii săi, înregistrată la OSIM, sigla FC Universitatea Craiova, modificată faţă de cea concepută de arhitect. „Nu m-a căutat, n-am avut nici o tangenţă cu el cu privire la sigla cu leul. O singură dată am auzit că l-ar fi contactat pe colegul meu, cu care am lucrat la siglă, să îi ceară să dea o declaraţie că nu are pretenţii pentru aportul adus la realizarea stemei, dar nu ştiu dacă a făcut-o. În rest, o singură dată m-am intersectat cu Mititelu, pe un proiect care nu are legătură cu fotbalul şi mi-a fost de ajuns. N-are sens să mai intru în detalii, am un gust amar”.

Mititelu îi ameninţă cu puşcăria!

Sursele FANATIK.RO au dezvăluit la începutul săptămînii că oficialii olteni se gîndesc serios să folosească sigla veche, cu leul, concepută în 1983 pentru Clubul Sportiv, în campionatul Ligii 1 din acest sezon. Informaţia a venit în timp ce oltenii au anunţat pe site-ul oficial că, „din nici un act prezentat de Adrian Mititelu sau de oricine altcineva nu rezultă că Clubul Sportiv Universitatea Craiova ar fi cedat vreodată stema unei entităţi apărută după 1994. Mai mult, la OSIM, Adrian Mititelu a înregistrat pe numele unor personaje cunoscute două steme modificate. Astfel, de ani buni, mărcile pe care Mititelu susţine că le-ar deţine, nu mai aparţin clubului, ci unor indivizi”.
În contrapartidă, Adrian Mititelu a reacţionat dur, dîndu-le un „avertisment” rivalilor de la CS U: „Dacă vor folosi sigla cu leul, vor fi încătuşaţi în secunda doi!”

Comunicat oficial CS U

În iunie 2013 am făcut ceea ce au făcut suporterii lui Napoli ori Fiorentina: am pornit la un drum lung pentru a reînvia spiritul Universităţii. Lumea trebuie să înţeleagă că nu există suporteri CS U sau FC U, ci doar suporteri „Universitatea Craiova”. Nu ştim dacă vom reuşi în demersul nostru, dar ştim că fotbalul craiovean, „Ştiinţa”, „Universitatea”, „Craiova Maxima”, „Campioana Unei Mari Iubiri” merită o şansă.

P: Pariaza cu cei mai buni! BONUS de 150 RON la înregistrare!