News

Siguranța energetică a Romaniei în mare pericol? Kazahii de la KazMunayGas, aproape să cumpere Lukoil România și să pună monopol pe piața produselor petroliere de la noi

Surse din piața petrolieră au dezvăluit, pentru gandul.ro, ca KMG a ajuns la un acord de preluare a staţiilor de benzină Lukoil din România. Kazahii sunt şi proprietarii Rompetrol!
29.03.2023 | 21:33
Siguranta energetica a Romaniei in mare pericol Kazahii de la KazMunayGas aproape sa cumpere Lukoil Romania si sa puna monopol pe piata produselor petroliere de la noi
Kazahii de la KazMunayGas sunt pe punctul de a pune mâna pe Lukoil Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Situaţia benzinăriilor Lukoil din România este pe cale să se limpezească, negocierile privitoare la vânzarea staţiilor de pe teritoriul ţării noastre fiind practic încheiate, după cum afirmă surse din piaţă, citate de gandul.ro. Cumpărători ar urma să fie kazahii de la KMG (KazMunayGas), cei care controlează grupul Rompetrol şi cea mai mare rafinărie din România.

Tranzacţia ar putea intra în atenţia Consiliului Concurenţei

Una dintre puţinele necunoscute ale afacerii se referă la faptul dacă tranzacţia vizează preluarea tuturor celor 315 benzinării Lukoil din România, în condiţiile în care, la finalul anului trecut, printre cei interesaţi de reţeaua de staţii a Lukoil era şi grupul Shell.

ADVERTISEMENT

Preluarea vine la numai după câteva săptămâni după ce oficialii KMG au dezminţit că ar exista documente semnate pentru o preluare de active din România, admiţând că grupul kazah este implicat în mai multe proiecte alături de Lukoil. Între acestea, semnarea luna trecută a un acord pentru dezvoltarea a trei câmpuri offshore din sectorul kazah al Mării Caspice, cu rezerve potențiale de 67 de milioane de tone de petrol și 9 miliarde de metri cubi de gaze.

În ceea ce priveşte cumpărarea de către KazMunayGas a activelor Lukoil România, aceasta ar putea duce la un dezechilibru în piață, în urma căruia kazahii vor deține o “poziţie dominantă” ce  ar putea atrage atenţia Consiliului Concurenței, organism care ar putea bloca tranzacţia. Asta deoarece piața petrolieră din ţara noastră este împărțită în momentul de faţă în trei mari segmente, controlate de OMV Petrom, Lukoil și Rompetrol, deținută de KMG.

ADVERTISEMENT

Tocmai pentru a reîntâmpina o astfel de opoziţie din partea statului român, KMG ar fi alocat deja bugete impresionante de PR și lobby, în perspectiva cumpărării activelor Lukoil. “Dacă demersul va fi transformat în realitate și kazahii vor prelua Lukoil, KazMunayGas (KMG) ar ajunge la o poziție dominantă pe piața din România, iar prețul carburanților ar putea să crească dacă vor dori asta. Deja, la Consiliul Concurenței, reprezentanții KazMunayGas (KMG) încearcă să tragă sfori pentru ca un astfel de scenariu să fie pus în practică.

Există și riscul ca, în contextul sancțiunilor impuse Rusiei, kazahii – ținând cont de relația strânsă pe care o au cu rușii – să facă, de fapt, jocurile Moscovei, astfel încât embargoul să fie fentat. Având în vedere războiul din Ucraina, aplicarea embargoului UE asupra produselor petroliere rusești pune România într-o situație foarte complicată, care trebuie gestionată astfel încât dependența de țările aflate sub influența Rusiei să fie minimizată, iar Kazahstan face parte din categoria țărilor cu risc, aflate sub tutela Rusiei”, au declarat surse din piaţa petrolieră, pentru gandul.ro.

ADVERTISEMENT

România are o capacitate de rafinare de 13.5 milioane tone țiței anual, această capacitatea de rafinare fiind împărțită intre OMV Petrom Brazi cu 4.5 milioane, Rompetrol cu 6 milioane, în Midia și Vega, și Lukoil 3 milioane. Petromidia este cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne rafinării din regiunea Mării Negre, iar adăugarea în portofoliul kazahilor de la KazMunayGas şi a rafinăriei Petrotel, deţinută de Lukoil, ar crea în piaţă un dezechilibru uriaş. “Achiziția Lukoil de către KazMunayGas ar genera un monopol major inacceptabil în legislația UE.

De asemenea, eventuala achiziție a benzinăriilor Lukoil din România de către Rompetrol ar genera un monopol și o eliminare a concurenței, care ar genera manipularea pieței și creșteri incontrolabile ale prețurilor la pompă, cu efecte imediate asupra inflației și nivelului de trai”, au mai afirmat aceleaşi surse.

ADVERTISEMENT

Cum vor să spargă ruşii embargoul

Analiştii din piaţă mai avertizează că la originea revoltelor din ianuarie 2022, din Kazahstan, au stat scumpirile nejustificate ale produselor petroliere de pe piață internă unde, de asemenea, grupul KazMunayGas are o poziţie domininantă și a impus prețurile mari ce au stârnit revolta populației.

În plus, inclusiv în ţara noastră se pare că KazMunayGas ar fi încălcat regulile de piață și a schimbat denumirea țițeiului pe care îl rafinează la Petromidia, cu toate că îl cumpără din Rusia, în ciuda embargoului. Iar pentru încălcarea convențiilor internaționale, România riscă la acest moment sancțiuni uriașe.

“În actele comerciale pentru vânzarea ţiţeiului kazah (certificatul de origine a mărfii), care este livrat prin conducta Atyrau – Samara şi încărcat în porturile ruseşti, se va menţiona denumirea de ţiţei «KEBCO» (Kazakh Export Blend Crude Oil). Acest lucru este necesar pentru diferenţierea pe piaţă a ţiţeiului de origine kazahă”, se precizează chiar pe site-ul KazMunyGas International.

Într-un astfel de context, există temerea că această companie din Kazahstan s-ar fi transformat deja într-un ”paravan” prin care Moscova încearcă să spargă embargoul occidental şi să beneficize în continuare de sumele uriașe de bani provenite din exportul de petrol, punând în acelaşi timp în pericol siguranţa energetică a României.

ADVERTISEMENT