News

Silicon Valley se alătură lui Donald Trump. „Elon Musk a fost cel care a făcut ca sprijinul pentru el să devină mainstream”

Influența lui Elon Musk în Silicon Valley. Mogulii IT îi jură acum credință lui Donald Trump, ultimul pe listă Mark Zuckeberg
10.01.2025 | 17:59
Silicon Valley se alatura lui Donald Trump Elon Musk a fost cel care a facut ca sprijinul pentru el sa devina mainstream
Elon Musk a întors Silicon Valley în favoarea lui Donald Trump / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mark Zuckerberg, fondatorul Meta, este ultimul dintre marii moguli din domeniul tehnologiei care s-a alăturat taberei lui Donald Trump, făcând un viraj ideologic pe rețelele sale sociale, renunțând la verificarea faptelor în favoarea „libertății de exprimare”.

Sfârșitul fact-cheking-ului în favoarea „libertății de exprimare”

În Silicon Valley, istoric democrată, din ce în ce mai mulți moguli tech în susțin public și financiar pe Donald Trump, încurajați de Elon Musk, care a făcut acest sprijin „acceptabil, mainstream”. Sfârșitul fact-cheking-ului  pe rețelele sociale Meta, relocarea moderatorilor în Texas: Mark Zuckerberg este noul Elon Musk?

ADVERTISEMENT

Într-un videoclip postat pe rețelele sale de socializare, fondatorul Meta a anunțat noua linie pentru Facebook, Instagram și Threads, insistând asupra unei „întoarceri la rădăcinile noastre”, cu „libertatea de exprimare” ca principală prioritate. Această retorică este modelată pe cea a lui Donald Trump și Elon Musk, proprietarul X și Tesla, scrie 20 Minutes.

Pentru Nikos Smyrnaois, lector și cercetător la Universitatea Toulouse III și specialist în probleme digitale, este clar că fondatorul Facebook nu și-a pierdut toate valorile. „Știm că a fost presat de Brendan Carr, noul președinte al FCC (Federal Communications Commission), să se alinieze pozițiilor lui Trump”. Ceea ce pare a fi un război personal al lui Donald Trump este, mai presus de toate, simbolul unei reorientări spre extrema dreaptă a Silicon Valley în ansamblul său.

ADVERTISEMENT

Elon Musk, sprijin mainstream pentru republican

Cu toate acestea, leagănul tehnologiei, ca și California, este istoric democrat, după cum explică Nikos Smyrnaois: „Silicon Valley s-a născut dintr-o combinație între mișcarea hippy și apariția internetului. Americani care erau mai deschiși la minte, dar și opuși controlului statului. Un libertarianism absolut, dar care poate fi un teren propice pentru un libertarianism autoritar”. O tendință apărată cu jumătate de gură de Donald Trump, care este detestat de mult timp de lumea tehnologiei. Doar Peter Thiel, fondatorul Palantir, l-a susținut în 2016.

„Elon Musk a fost cel care a făcut ca sprijinul pentru Donald Trump să devină mainstream”, împărtășind masiv teorii rasiste, xenofobe și anti-LGBT pe rețeaua sa socială X și făcând apel la o luptă împotriva wokismului”, afirmă cercetătorul.

ADVERTISEMENT

Deschizând ușa altor mari șefi, lui Elon Musk i s-a alăturat acum majoritatea din Silicon Valley, care îl sprijină public și chiar financiar pe noul președinte ales. Potrivit Axios, directorul general al Apple, Tim Cook, intenționează să doneze 1 milion de dolari pentru a ajuta la organizarea inaugurării lui Donald Trump, la fel ca Sam Altman, care conduce Open Ai. Companii precum Meta a lui Mark Zuckerberg și Amazon a lui Jeff Bezos au anunțat, de asemenea, donații similare.

Mai mult anti-Biden decât pro-Trump?

Acest statut brusc de celebritate l-a surprins chiar și pe Donald Trump însuși: „În timpul primului meu mandat, toată lumea era împotriva mea. Acum, toată lumea vrea să-mi fie prietenă. Nu știu, poate că personalitatea mea s-a schimbat”, a declarat el după prezidențiale. Pentru cercetătorul Nikos Smyrnaios, ceea ce s-a schimbat este contextul: „Industria tehnologiei nu a apreciat mandatul lui Joe Biden, care i-a făcut să înțeleagă că întreprinderile lor trebuie să joace după aceleași reguli ca toți ceilalți”.

ADVERTISEMENT

Mai mult anti-Biden decât pro-Trump, Silicon Valley l-a văzut pe președintele democrat ca fiind „anticapitalist” și „antiprogres”, încercând să spargă monopolurile acestor companii pe piața americană. Administrația Biden nu ar fi fost suficient de deschisă la evoluțiile din domeniul IA și al criptomonedelor, considerate de acești antreprenori drept revoluții tehnologice pe care SUA nu-și pot permite să le rateze.

Așadar, chiar dacă acești magnați ai tehnologiei nu sunt toți cei mai mari fani ai lui Donald Trump, ei au preferat să acorde prioritate libertății promise de republican în fața conflictului promis de democrați.

Trump, fostul paria, devine de neocolit

Dincolo de schimbarea ideologică a unora, este vorba mai ales de o întoarcere oportunistă menită să atragă favorurile viitorului guvern într-o perioadă de expansiune tehnologică masivă. A nu fi restricționat de guvern devine obiectivul final al acestor companii și al directorilor lor. „Donald Trump are atât morcovul, cât și bățul. Pe de o parte, îi amenință cu sancțiuni pe cei care nu-l urmează, dar le promite celorlalți noi piețe și tarife preferențiale, într-o industrie care depinde enorm de sprijinul federal”, afirmă Nikos Smyrnaois.

Astăzi, aproape toată lumea a trecut de partea noului președinte, cu voie sau fără voie, iar acest lucru nu va fi fără consecințe pentru societatea americană. „Acești oameni controlează industrii uriașe”, continuă Nikos Smyrnaios, ”sunt în centrul aparatului productiv mondial”.

„Ei controlează, de asemenea, spațiul digital și îl folosesc deja pentru a promova conținut reacționar. Acești patroni sunt ei înșiși influenceri majori”. În iminentul război comercial dintre Statele Unite și Europa, Donald Trump va putea conta pe cele mai mari averi americane și pe companiile lor.

ADVERTISEMENT