Vladimir Putin ia singur deciziile, însă la fel de importanţi sunt oamenii din cercul intim al preşedintelui Rusiei. La Kremlin există un grup de oameni, cunoscuţi drept “Siloviki”, care îi oferă sfaturi importante liderului rus, dar sunt şi nişte obedienţi servanţi. Ei sunt oamenii din umbră, pioni principali în invazia Ucrainei.
Până să-i cunoaştem pe cei din cercul intim al lui Vladimir Putin, să ne familiarizăm cu un termen destul de cunoscut în Rusia. “Silovik” este un politician rus care a intrat pe scena politică din serviciile de securitate, militare sau similare.
Este vorba de ofiţeri care au lucrat în KGB (serviciile secrete ale URSS), GRU (agenția de informații militare externe a statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse), FSB (Serviciul Federal de Securitate), SVR (Serviciul de Informații Externe) sau FSO (Serviciul Federal de Protecție). Aceştia au intrat în politică şi, acum, se regăsesc în jurul lui Vladimir Putin.
Vladimir Putin conduce Rusia de pe 31 decembrie 1999, când Boris Elţîn îşi prezenta demisia, iar actualul lider de la Kremlin era “promovat” în funcţia de preşedinte, după un mandat de şapte luni ca premier. În cei 22 de ani, cu excepţia perioadei mai 2008 – mai 2012, când a fost prim-ministru, Putin a deţinut funcţia de preşedinte, iar cercul intim a fost mereu punctul forte. Acum, când Rusia a invadat Ucraina, “Siloviki” au fost din nou consultaţi, iar la nevoie au acţionat.
Nikolai Patrushev este cel mai puternic om din cercul intim al lui Vladimir Putin. Preşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, din mai 2008, acesta s-a născut, în urmă cu 70 de ani, în Leningrad (azi Sankt Petersburg), la fel ca liderul de la Kremlin. A făcut carieră în KGB, apoi în FSB, serviciu pe care l-a condus în perioada august 1999 – mai 2008. Practic, cariera lui Patrushev a cunoscut mărirea în acelaşi timp cu ascensiunea lui Putin.
În 2006, în ancheta cu privire la asasinatul lui Alexander Litvinenko, englezii susţineau că “operaţiunea FSB a asasinării a fost, probabil, aprobată de Patrushev şi Putin”. Doi ani mai târziu, Nikolai Patrushev era promovat în fruntea Consiliului de Securitate, for consultativ al preşedintelui.
Patrushev a devenit şeful FSB pe 9 august 1999, când i-a luat locul chiar lui Vladimir Putin, devenit prim-ministru pe finalul mandatului lui Boris Elţîn. După eşecul loviturii de stat din Muntenegru, din 16 octombrie 2016, preşedintele Consiliului de Securitate a fost indicat drept vârful de lance al Rusiei în zona Balcanilor.
“Se spune că Rusia ameninţă Ucraina. Acest lucru este absolut ridicol. Nu există nicio ameninţare”, spunea Nikolai Patrushev, în ianuarie 2022, cu o lună înaintea invaziei în Ucraina.
În locul lui Nikolai Patrushev, în fruntea FSB, a venit Alexander Bortnikov, numit în această funcţie în mai 2008. Născut la Perm, politicianul a lucrat în structurile KGB din Leningrad (azi Sankt Petersburg), ca mai apoi, după destrămarea URSS, să treacă în FSB. Până să fie promovat în fruntea Serviciului Federal de Securitate, Bortnikov a fost director adjunct.
Din această poziţie, Alexander Bortnikov a jucat un rol cheie în asasinarea lui Alexander Litvinenko, conform ziarului The New Times (Rusia). Mai exact, a fost cel care a supravegheat întreaga operaţiune desfăşurată în Marea Britanie.
În 2017, Alexander Bortnikov îi lua apărarea lui Iosif Stalin, în cazul epurărilor din anii ’30. “Chiar dacă mulţi asociază acea perioadă cu fabricarea în masă de acuzaţii, materialele de arhivă evidenţiază că multe dintre cazuri se bazau pe probe concrete”, spunea Bortnikov, declaraţie care i-a atras un val de critici în Rusia.
Ca şef al FSB, Alexander Bortnikov menţine cu mână de fier viaţa oamenilor de rând din Rusia, fiind principalul responsabil pentru înăsprirea restricţiilor şi trimiterea a zeci de mii de persoane în detenţie.
Este directorul SVR (Serviciul de Informații Externe) şi îl cunoaşte pe Vladimir Putin încă din anii când se antrenau la academia KGB. La rândul lui, Serghei Naryshkin s-a născut în Leningrad (azi Sankt Petersburg) şi a intrat în politică după destrămarea URSS. Reîntâlnirea cu Putin a avut loc în oraşul natal, când cei doi au lucrat în administraţia locală, în timpul mandatului lui Anatoli Sobchak.
Cu toate acestea, înainte de invazia Ucrainei, Vladimir Putin l-a umilit pe Serghei Naryshkin, în timpul unei şedinţe televizate, când şeful SVR şi-a găsit cu greu cuvintele potrivite pentru a-şi oferi sprijinul la declararea independeţei republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk.
“Tot ceea ce se întâmplă în jurul acestui subiect în acest moment este, desigur, propagandă rău intenționată a Departamentului de Stat al SUA” – Serghei Naryshkin, în noiembrie 2021, când a fost întrebat despre o posibilă invazie a Ucrainei
Primul om din cercul intim al lui Putin care nu are un trecut în serviciile secrete, în perioada URSS. Inginer civil, Serghei Shoigu a devenit general şi un ministru veşnic. Pe 17 aprilie 1991, după înfiinţarea Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, a devnit ministru şi a deţinut funcţia până pe 11 mai 2012. După un scurt mandat de guvernator al Moscovei, Shoigu a fost numit, 6 noiembrie 2012, în funcţia de Ministru al Apărării.
“Este un puternic apărător al interselor naţionale, dar nu arată o ură viscerală împotriva Vestului, la fel ca restul”, explica Mark Galeotti, expert în serviciile de securitate din Rusia. La fel ca restul persoanelor din cercul intim al lui Putin, Shoigu este un servant obedient, drept dovadă fiind acţiunile din ultimele zile, cea mai importantă fiind demararea punerii în alertă a forţelor armate şi nucleare.
Ministru de Externe din februarie 2004, Serghei Lavrov are o carieră lungă în diplomaţie, începută în 1972, când a fost ataşat al Ambasadei URSS din Sri Lanka. Înainte să intre în cercul intim al lui Vladimir Putin, diplomatul a fost ambasadorul Rusiei la Organizaţia Naţiunilor Unite.
“Ofensator, crud, brusc, neplăcut şi ordinar”, era caracterizarea făcută lui Serghei Lavrov, de un diplomat al lui Barack Obama, în Politico. Este văzut mai mult drept un mesager al lui Vladimir Putin, cu puţină influenţă în cercul intim.
Şeful Statului Major al Armatei Ruse deţine această funcţie din noiembrie 2012 şi este principalul strateg militar al lui Vladimir Putin. Militar de carieră, Valeri Gerasimov este creierul din spatele invaziei în Ucraina şi, conform The Guardian, l-a avertizat pe liderul de la Kremlin că invadarea nu va fi deloc simplă. Un eşec al invaziei ar însemna o înfrângere personală pentru Valeri Gerasimov.
Lucrurile sunt clare atunci când eşti cunoscut drept “bancherul personal al lui Putin”. Oligarh, Iuri Kovalchuk are o avere estimată la 3 miliarde de dolari şi s-a născut în Leningrad (azi Sankt Petersburg). Prieten apropiat al liderului de la Kremlin, omul de afaceri nu a deţinut nicio funcţie guvernamentală, dar a avut mereu acces la acţiune.
Preşedinte al Rossiya Bank, Iuri Kovalchuk a început, în 2019, alături de Nikolai Shamalov, să investească în dezvoltarea Crimeei, anexată de Rusia în 2014. Bineînteles că, după invadarea Ucrainei, bancherul lui Putin a intrat, alături de banca lui, pe lista sancţiunilor internaţionale.
“Este una dintre cele mai influente personalităţi din Rusia. Are o ideologie similară cu cea a lui Putin. El este unul dintre cei care l-au ajutat pe Putin să creeze acest imperiu imaginar împotriva căruia Rusia trebuie să lupte”, a explicat Mikhail Zygar, autor al cărţii “All the Kremlin’s Men”.
Fost preşedinte al Rusiei, între 2008 şi 2012, când Vladimir Putin era prim-ministru şi conducea, de fapt, ţara, Dmitri Medvedev este omul la care apelează liderul de la Kremlin când are nevoie, aşa cum s-a întâmplat în ianuarie 2020.
A făcut rocada cu Putin, în 2008, când a preluat funcţia de prim-ministru, pe care a deţinut-o până pe 15 ianuarie 2020. Atunci, Medvedev şi restul miniştrilor şi-au prezentat demisia, manevră care i-a permis preşedintelui să schimbe Constituţia Rusiei, astfel încăt să poată avea acees la încă două mandate ca lider al Rusiei.
Pentru rolul său, Dmitri Medvedev a devenit vicepreşedinte al Consiliului de Securitate. Fostul prim-ministru, născut şi el la Leningrad (azi Sankt Petersburg), se cunoaşte cu Vladimir Putin de la începutul anilor ’90, când au lucrat împreună în administraţia locală, sub primarul Anatoly Sobchak.
De 20 de ani este în jurul lui Vladimir Putin, iar Anton Vaino, în vârstă de 50 de ani, este cel mai tânăr membru din cercul intim al liderului Rusiei. Din august 2016, bărbatul născut la Tallinn, în Estonia, este şeful cancelariei preşedintelui, astfel că petrece mult timp alături de acesta.