News

Cum arată “Siloviki”, cercul intim al lui Vladimir Putin! Cu ei s-a sfătuit înainte să înceapă războiul cu Ucraina

Toţi ochii sunt pe Vladimir Putin, care a adus teroarea pe întreaga planetă. Preşedintele Rusiei este înconjurat de un cerc intim, sfătuitorii lui de taină pentru războiul cu Ucraina.
01.03.2022 | 11:28
Cum arata Siloviki cercul intim al lui Vladimir Putin Cu ei sa sfatuit inainte sa inceapa razboiul cu Ucraina
Cine sunt cele mai importante personaje din cercul intim al lui Vladimir Putin
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin ia singur deciziile, însă la fel de importanţi sunt oamenii din cercul intim al preşedintelui Rusiei. La Kremlin există un grup de oameni, cunoscuţi drept “Siloviki”, care îi oferă sfaturi importante liderului rus, dar sunt şi nişte obedienţi servanţi. Ei sunt oamenii din umbră, pioni principali în invazia Ucrainei.

Ce este un “Silovik”, membru din cercul intim al lui Vladimir Putin

Până să-i cunoaştem pe cei din cercul intim al lui Vladimir Putin, să ne familiarizăm cu un termen destul de cunoscut în Rusia. “Silovik” este un politician rus care a intrat pe scena politică din serviciile de securitate, militare sau similare.

ADVERTISEMENT

Este vorba de ofiţeri care au lucrat în KGB (serviciile secrete ale URSS), GRU (agenția de informații militare externe a statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse), FSB (Serviciul Federal de Securitate), SVR (Serviciul de Informații Externe) sau FSO (Serviciul Federal de Protecție). Aceştia au intrat în politică şi, acum, se regăsesc în jurul lui Vladimir Putin.

Personajele-cheie din cercul intim al lui Vladimir Putin

Vladimir Putin conduce Rusia de pe 31 decembrie 1999, când Boris Elţîn îşi prezenta demisia, iar actualul lider de la Kremlin era “promovat” în funcţia de preşedinte, după un mandat de şapte luni ca premier. În cei 22 de ani, cu excepţia perioadei mai 2008 – mai 2012, când a fost prim-ministru, Putin a deţinut funcţia de preşedinte, iar cercul intim a fost mereu punctul forte. Acum, când Rusia a invadat Ucraina, “Siloviki” au fost din nou consultaţi, iar la nevoie au acţionat.

ADVERTISEMENT

Nikolai Patrushev – cel mai puternic “Silovik” din anturajul lui Putin

Nikolai Patrushev este cel mai puternic om din cercul intim al lui Vladimir Putin. Preşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, din mai 2008, acesta s-a născut, în urmă cu 70 de ani, în Leningrad (azi Sankt Petersburg), la fel ca liderul de la Kremlin. A făcut carieră în KGB, apoi în FSB, serviciu pe care l-a condus în perioada august 1999 – mai 2008. Practic, cariera lui Patrushev a cunoscut mărirea în acelaşi timp cu ascensiunea lui Putin.

În 2006, în ancheta cu privire la asasinatul lui Alexander Litvinenko, englezii susţineau că “operaţiunea FSB a asasinării a fost, probabil, aprobată de Patrushev şi Putin”. Doi ani mai târziu, Nikolai Patrushev era promovat în fruntea Consiliului de Securitate, for consultativ al preşedintelui.

ADVERTISEMENT

Patrushev a devenit şeful FSB pe 9 august 1999, când i-a luat locul chiar lui Vladimir Putin, devenit prim-ministru pe finalul mandatului lui Boris Elţîn. După eşecul loviturii de stat din Muntenegru, din 16 octombrie 2016, preşedintele Consiliului de Securitate a fost indicat drept vârful de lance al Rusiei în zona Balcanilor.

“Se spune că Rusia ameninţă Ucraina. Acest lucru este absolut ridicol. Nu există nicio ameninţare”, spunea Nikolai Patrushev, în ianuarie 2022, cu o lună înaintea invaziei în Ucraina.

ADVERTISEMENT
  • Dmitri Patrushev, fiul acestuia, este Ministrul Agriculturii, funcţie pe care o deţine din mai 2018
  • Nikolai Patrushev a fost inclus pe lista sancţiunilor a Uniunii Europene, după anexarea Crimeei, dar şi în SUA, din 2018
Nikolai Patrushev
Nikolai Patrushev

Alexander Bortnikov – apărătorul epurărilor lui Stalin

În locul lui Nikolai Patrushev, în fruntea FSB, a venit Alexander Bortnikov, numit în această funcţie în mai 2008. Născut la Perm, politicianul a lucrat în structurile KGB din Leningrad (azi Sankt Petersburg), ca mai apoi, după destrămarea URSS, să treacă în FSB. Până să fie promovat în fruntea Serviciului Federal de Securitate, Bortnikov a fost director adjunct.

Din această poziţie, Alexander Bortnikov a jucat un rol cheie în asasinarea lui Alexander Litvinenko, conform ziarului The New Times (Rusia). Mai exact, a fost cel care a supravegheat întreaga operaţiune desfăşurată în Marea Britanie.

În 2017, Alexander Bortnikov îi lua apărarea lui Iosif Stalin, în cazul epurărilor din anii ’30. “Chiar dacă mulţi asociază acea perioadă cu fabricarea în masă de acuzaţii, materialele de arhivă evidenţiază că multe dintre cazuri se bazau pe probe concrete”, spunea Bortnikov, declaraţie care i-a atras un val de critici în Rusia.

Ca şef al FSB, Alexander Bortnikov menţine cu mână de fier viaţa oamenilor de rând din Rusia, fiind principalul responsabil pentru înăsprirea restricţiilor şi trimiterea a zeci de mii de persoane în detenţie.

  • Denis Bortnikov, fiul acestuia, este directorul adjunct al băncii VTB, intrată pe lista sancţiunilor în urma războiului din Ucraina
Alexander Bortnikov
Alexander Bortnikov (70 de ani)

Serghei Naryshkin – veriga slabă din cercul lui Putin?

Este directorul SVR (Serviciul de Informații Externe) şi îl cunoaşte pe Vladimir Putin încă din anii când se antrenau la academia KGB. La rândul lui, Serghei Naryshkin s-a născut în Leningrad (azi Sankt Petersburg) şi a intrat în politică după destrămarea URSS. Reîntâlnirea cu Putin a avut loc în oraşul natal, când cei doi au lucrat în administraţia locală, în timpul mandatului lui Anatoli Sobchak.

Cu toate acestea, înainte de invazia Ucrainei, Vladimir Putin l-a umilit pe Serghei Naryshkin, în timpul unei şedinţe televizate, când şeful SVR şi-a găsit cu greu cuvintele potrivite pentru a-şi oferi sprijinul la declararea independeţei republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

“Tot ceea ce se întâmplă în jurul acestui subiect în acest moment este, desigur, propagandă rău intenționată a Departamentului de Stat al SUA” – Serghei Naryshkin, în noiembrie 2021, când a fost întrebat despre o posibilă invazie a Ucrainei

  • La rândul său, Serghei Naryshkin se află pe lista persoanelor sancţionate de UE şi USA, după anexarea Crimeei

Serghei Shoigu – veşnicul ministru al lui Putin

Primul om din cercul intim al lui Putin care nu are un trecut în serviciile secrete, în perioada URSS. Inginer civil, Serghei Shoigu a devenit general şi un ministru veşnic. Pe 17 aprilie 1991, după înfiinţarea Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, a devnit ministru şi a deţinut funcţia până pe 11 mai 2012. După un scurt mandat de guvernator al Moscovei, Shoigu a fost numit, 6 noiembrie 2012, în funcţia de Ministru al Apărării.

“Este un puternic apărător al interselor naţionale, dar nu arată o ură viscerală împotriva Vestului, la fel ca restul”, explica Mark Galeotti, expert în serviciile de securitate din Rusia. La fel ca restul persoanelor din cercul intim al lui Putin, Shoigu este un servant obedient, drept dovadă fiind acţiunile din ultimele zile, cea mai importantă fiind demararea punerii în alertă a forţelor armate şi nucleare.

  • Iulia Shoigu, fiica acestuia, este vicepreşedintele Societăţii Psihologice din Rusia şi deţine o funcţie în Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă
Serghei Shoigu (66 de ani)

Serghei Lavrov – diplomatul lui Putin

Ministru de Externe din februarie 2004, Serghei Lavrov are o carieră lungă în diplomaţie, începută în 1972, când a fost ataşat al Ambasadei URSS din Sri Lanka. Înainte să intre în cercul intim al lui Vladimir Putin, diplomatul a fost ambasadorul Rusiei la Organizaţia Naţiunilor Unite.

“Ofensator, crud, brusc, neplăcut şi ordinar”, era caracterizarea făcută lui Serghei Lavrov, de un diplomat al lui Barack Obama, în Politico. Este văzut mai mult drept un mesager al lui Vladimir Putin, cu puţină influenţă în cercul intim.

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov (71 de ani)

Valeri Gerasimov – creierul din spatele invaziei în Ucraina

Şeful Statului Major al Armatei Ruse deţine această funcţie din noiembrie 2012 şi este principalul strateg militar al lui Vladimir Putin. Militar de carieră, Valeri Gerasimov este creierul din spatele invaziei în Ucraina şi, conform The Guardian, l-a avertizat pe liderul de la Kremlin că invadarea nu va fi deloc simplă. Un eşec al invaziei ar însemna o înfrângere personală pentru Valeri Gerasimov.

Valeri Gerasimov
Valeri Gerasimov (66 de ani)

Iuri Kovalchuk – bancherul lui Putin

Lucrurile sunt clare atunci când eşti cunoscut drept “bancherul personal al lui Putin”. Oligarh, Iuri Kovalchuk are o avere estimată la 3 miliarde de dolari şi s-a născut în Leningrad (azi Sankt Petersburg). Prieten apropiat al liderului de la Kremlin, omul de afaceri nu a deţinut nicio funcţie guvernamentală, dar a avut mereu acces la acţiune.

Preşedinte al Rossiya Bank, Iuri Kovalchuk a început, în 2019, alături de Nikolai Shamalov, să investească în dezvoltarea Crimeei, anexată de Rusia în 2014. Bineînteles că, după invadarea Ucrainei, bancherul lui Putin a intrat, alături de banca lui, pe lista sancţiunilor internaţionale.

“Este una dintre cele mai influente personalităţi din Rusia. Are o ideologie similară cu cea a lui Putin. El este unul dintre cei care l-au ajutat pe Putin să creeze acest imperiu imaginar împotriva căruia Rusia trebuie să lupte”, a explicat Mikhail Zygar, autor al cărţii “All the Kremlin’s Men”.

Iuri Kovalchuk
Iuri Kovalchuk (66 de ani)

Dmitri Medvedev – omul de intervenţie al lui Putin

Fost preşedinte al Rusiei, între 2008 şi 2012, când Vladimir Putin era prim-ministru şi conducea, de fapt, ţara, Dmitri Medvedev este omul la care apelează liderul de la Kremlin când are nevoie, aşa cum s-a întâmplat în ianuarie 2020.

A făcut rocada cu Putin, în 2008, când a preluat funcţia de prim-ministru, pe care a deţinut-o până pe 15 ianuarie 2020. Atunci, Medvedev şi restul miniştrilor şi-au prezentat demisia, manevră care i-a permis preşedintelui să schimbe Constituţia Rusiei, astfel încăt să poată avea acees la încă două mandate ca lider al Rusiei.

Pentru rolul său, Dmitri Medvedev a devenit vicepreşedinte al Consiliului de Securitate. Fostul prim-ministru, născut şi el la Leningrad (azi Sankt Petersburg), se cunoaşte cu Vladimir Putin de la începutul anilor ’90, când au lucrat împreună în administraţia locală, sub primarul Anatoly Sobchak.

Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev (56 de ani)

Anton Vaino – estonianul din apropierea lui Putin

De 20 de ani este în jurul lui Vladimir Putin, iar Anton Vaino, în vârstă de 50 de ani, este cel mai tânăr membru din cercul intim al liderului Rusiei. Din august 2016, bărbatul născut la Tallinn, în Estonia, este şeful cancelariei preşedintelui, astfel că petrece mult timp alături de acesta.

Anton Vaino
Anton Vaino (50 de ani)
  • toţi deputaţii ruşi, care au votat recunoaşterea independenţei republicilor Doneţk şi Lugansk, au ajuns pe lista sancţiunilor
ADVERTISEMENT
„A fost paradis aici, acum vreau să mă întorc acasă! Știți cât am...
„A fost paradis aici, acum vreau să mă întorc acasă! Știți cât am plătit curentul astă-vară?”. Povestea unui român stabilit de 20 de ani în străinătate
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată...
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată investiția”
“Ana, tu îl mai iubești pe Laurențiu?”. Prodanca a vorbit două minute despre...
“Ana, tu îl mai iubești pe Laurențiu?”. Prodanca a vorbit două minute despre ce mai simte pentru Reghecampf
Un șofer a dirijat traficul într-o intersecție importantă din Capitală: „Au văzut toată...
Un șofer a dirijat traficul într-o intersecție importantă din Capitală: „Au văzut toată acțiunea pe camere și m-au felicitat”
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă...
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Prodan sau Reghecampf, care nume este mai mare? Anamaria, răspuns instant. „Aveam 4...
Prodan sau Reghecampf, care nume este mai mare? Anamaria, răspuns instant. „Aveam 4 nume, dar el a fost monumental!”
Horoscop rune 14-20 octombrie 2024. Ce veste importantă primesc Taurii de la Mihai...
Horoscop rune 14-20 octombrie 2024. Ce veste importantă primesc Taurii de la Mihai Voropchievici
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem...
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem acolo și mai găsim trei proprietari”
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii...
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii erau retrași de pe card. Știa unde locuiesc”. Exclusiv
Cât de bolnav este Ion Țiriac. S-a aflat totul
Cât de bolnav este Ion Țiriac. S-a aflat totul
Breaking News. Este ştirea momentului pentru 20 de milioane de români. Se întâmplă...
Breaking News. Este ştirea momentului pentru 20 de milioane de români. Se întâmplă acum
SENIORII au DAT LOVITURA! ANUNȚ privind BANII! E bucurie IMENSĂ
SENIORII au DAT LOVITURA! ANUNȚ privind BANII! E bucurie IMENSĂ
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la...
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Doi români și cei opt copii ai lor au renovat o casă abandonată...
Doi români și cei opt copii ai lor au renovat o casă abandonată din Franța și s-au mutat în ea. Ce a urmat
Ce plantă trebuie să pui la varza murată. E un truc secret care...
Ce plantă trebuie să pui la varza murată. E un truc secret care o păstrează crocantă și proaspătă luni de zile