Fotbal intern

Silviu Lung a împlinit 64 de ani! A contribuit la unele dintre cele mai mari performanțe ale fotbalului românesc

09.09.2020 | 15:26
Silviu Lung a implinit 64 de ani A contribuit la unele dintre cele mai mari performante ale fotbalului romanesc
ADVERTISEMENT

Uneori e nevoie să ne mai întoarcem și fața către cei care au făcut performanță în fotbalul românesc, tot mai rară în ultima vreme.

Din păcate, românii îi uită destul de repede pe oamenii care i-au bucurat ani în șir. În anii 80, sportul rege din țara noastră era în floare, iar unul dintre numele de referință este cel al portarului Craiovei Maxima și, ulterior, al Stelei București.

ADVERTISEMENT

Astăzi, 9 septembrie 2020, Silviu Lung a împlinit 64 de ani! Fostul goalkeeper a fost părtaș la două dintre cele mai importante performanțe europene ale echipelor de club din România. De asemenea, a fost prezent și la Cupa Mondială din 1990.

Silviu Lung a împlinit 64 de ani! Născut la o zi distanță după Ilie Balaci

Numele fotbaliștilor „Craiovei Maxima” erau pe buzele oltenilor de pretutindeni, iar Silviu Lung era cel cu care se începea enumerare. Născut în 1956, la Sânmiclăuș, Satu Mare, la o zi distanță după nașterea „Minunii Blonde”, Ilie Balaci, dar la o mare distanță,  Lung a fost „adoptat” repede de locuitorii celei mai fierbinți regiuni din România.

ADVERTISEMENT

A început fotbalul la Victoria Carei, în liga a 3-a, iar debutul în cel de-al treilea eșalon a venit la doar 16 ani! A fost remarcat repede de Corneliu Andrei Stroe, „părintele” marii echipe a Băniei, în 1974, anul câștigării primului titlu de către Universitatea Craiova.

Deși nu i-a fost ușor, viitorul portar al echipei naționale și-a făcut loc printre titulari, iar evoluțiile sale au început să arate din ce în ce mai bine. În anii ce au urmat, Gabriel Boldici a fost rivalul pentru titularizare, iar la un moment dat, acesta îi luase fața.

ADVERTISEMENT

Aurel Țicleanu își amintea despre rivalitatea dintre cei doi: „Vedeam și noi rivalitatea mare care era între ei, dar asta nu făcea decât să ajute echipa. Când intram în teren nici nu conta că apără Lung sau apără Boldici, eram liniștiți, știam că suntem acoperiți în spate,” declara fostul mare mijlocaș al Științei.

Perioada la Universitatea s-a dovedit cea mai frumoasă din cariera lui Silviu Lung. A fost titular în campania europeană a sezonului 1982-1983, atunci când Benfica a fost singura formație care a putut să îi elimine pe olteni, în semifinalele Cupei UEFA.

ADVERTISEMENT
  •  1974-1988 și 1993-1994 au fost sezoanele în care Silviu Lung a evoluat pentru „U” Craiova
  •  334 de apariții a strâns fostul mare portar pentru Știința

A fost părtaș la mari performanțe ale fotbalului românesc! Semifinale de Cupa UEFA, finala Cupei Campionilor și participări la turnee finale

Silviu Lung a fost portarul numărul 1 al României pentru mult timp. A câștigat două titluri cu Universitatea, în 1979-1980 și 1980-1981, dar și cinci Cupe ale României 1976-1977, 1977-1978, 1980-1981, 1982-1983 și 1992-1993. A ajuns la Steaua în 1988 și a câștigat „eventul” cu roș-albaștrii.

Pe lângă aceste performanțe interne, fostul portar a jucat o semifinală a Cupei UEFA (1982-1983, cu Universitatea Craiova), o finală a Cupei Campionilor Europeni (1988-1989, cu Steaua București), dar a făcut parte și din echipa națională a României, la turneele finale EURO 1984 și Cupa Mondială 1990. În total, a strâns 77 de meciuri sub „tricolor”.  A fost desemnat cel mai bun fotbalist al țării noastre în 1984, pe vremea când evolua în Bănie. Singura sa aventură la o echipă din străinătate s-a derulat în sezonul 1990-1991, atunci când Lung a jucat pentru formația spaniolă Logroño.

 

După ce s-a lăsat de fotbal, Silviu Lung a rămas în fotbal, fiind, de cele mai multe ori, antrenor cu portarii la diferite cluburi, dar cel mai mult a lucrat la echipa sa de suflet, Universitatea Craiova. Are doi băieți, iar ambii au fost sau sunt portari. Tibi s-a lăsat de fotbal, dar a jucat pentru echipe ca Universitatea Craiova sau Steaua, în timp ce Silviu Junior și-a început cariera la Craiova,  atrecut apoi la Astra și acum este în Turcia, la Kayserispor.

Ziua de naștere l-a prins la pescuit pe Lung, dar cu gândul la evoluțiile Craiovei.  „Cred că o să vedem o altă faţă a Universităţii. Este foarte important că am făcut 6 puncte chiar dacă nu am jucat strălucit. Evoluţia echipei ar putea fi cauzată şi de pauza foarte scurtă pricinuită de Covid, plecarea în Austria fără antrenorul principal… Sunt factori care, probabil, au dereglat puţin pregătirea fizică. Pentru că asta văd că s-a tot vehiculat ca fiind o problemă la echipă. Sunt convins că acum se vor pune la punct în privinţa asta. Un lucru este clar: dacă nu poţi să alergi, nu poţi nici să joci fotbal”, a declarat Silviu Lung pentru GdS.


  • (P) Cota BETANO pentru Viitorul Constanța – U Craiova: 2,45 este cota pentru „2 solist“. Vezi aici toate cotele!
ADVERTISEMENT