News

Simba, primul pui de leu născut prin inseminare artificială la Grădina Zoologică din Singapore

28.01.2021 | 19:02
Simba primul pui de leu nascut prin inseminare artificiala la Gradina Zoologica din Singapore
ADVERTISEMENT

Grădina Zoologică din Singapore sărbătorește sosirea primului său pui de leu născut prin inseminare artificială. Din păcate, Simba nu va ajunge niciodată să-l cunoască pe tatăl său Mufasa, deoarece masculul în vârstă de 20 de ani era foarte bolnav și a trebuit să fie eutanasiat.

Simba – al cărui nume, la fel ca al tatălui său, este un omagiu pentru clasicului Disney The Lion King – s-a născut de fapt în octombrie anul trecut, dar grădina zoologică a așteptat până acum să anunțe știrea.

ADVERTISEMENT

Puiul de leu va contribui la diversitatea genetică și durabilitatea populațiilor de leu african din instituțiile zoologice, specia fiind clasificată ca vulnerabilă de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Simba, a fost prezentat publicului după ce a împlinit 3 luni

Simba este singurul fiu al lui Mufasa, deoarece agresiunea marii feline a însemnat că nu s-a împerecheat niciodată cu succes. În schimb, grădina zoologică a decis să încerce să-i continue linia genetică prin procedeul de inseminare artificială.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui purtător de cuvânt, materialul seminal a fost colectat prin ceea ce grădina zoologică a descris drept „electro-ejaculare” pentru inseminare artificială.

După aceea, fragilul Mufasa – care, la 20 de ani, supraviețuise fraților săi sălbatici cu 6 până la 10 ani – a trebuit să fie eutanasiat.

ADVERTISEMENT

Animalul nu era doar bătrân, ci și suferea de atrofie. Prin urmare, procedura principală a fost „eutanasierea lui Mufasa pe motive umane”, a declarat grădina zoologică pentru BBC.

“Colectarea materialului seminal în timp ce Mufasa era sub anestezie a fost o procedură secundară, deși una importantă, pentru a se asigura că linia genealogică continuă după trecerea sa în neființă”.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Simba pare pregătit să continue linia genealogică a tatălui său: la trei luni, puiul pare să înflorească. Simba – al cărui nume, la fel ca al tatălui său, este un este un omagiu pentru clasicului Disney The Lion King – s-a născut de fapt în octombrie anul trecut, dar grădina zoologică a așteptat până acum să anunțe știrea.

Foto: Wildlife Reserves Singapore via BBC

Centrul de cercetare și îngrijire a faunei sălbatice de la grădina zoologică din Singapore a declarat că „este un leu sănătos și curios”, iar jucăria lui favorită este o minge de rattan. „A început să primească cantități mici de carne crudă împreună cu laptele și își petrece cea mai mare parte a zilei jucându-se cu dispozitive de dezvoltare pregătite de îngrijitorii săi.”

Potrivit grădinii zoologice, genele lui Mufasa – transmise acum la Simba – vor avea o „valoare ridicată în a contribui la diversitatea genetică și durabilitatea populațiilor de leu din Africa din instituțiile zoologice”.

Specia este clasificată ca fiind vulnerabilă de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

ADVERTISEMENT