Sport

Simeone şi lecţia suferinţei. Cum le-a fentat Atleti pe Real Madrid şi Barca în lupta pentru titlul din La Liga

Cum a reuşit Atletico Madrid să ia titlul în Primera Division. Reţeta prin care Real Madrid şi Barcelona au fost învinse
24.05.2021 | 11:02
Simeone si lectia suferintei Cum lea fentat Atleti pe Real Madrid si Barca in lupta pentru titlul din La Liga
ADVERTISEMENT

A fost unul dintre cele mai ciudate sezoane în fotbalul spaniol. Pornită ca de obicei ca favorită trei la câștigarea titlului, Atletico Madrid și-a devansat rivalele, Real Madrid și Barcelona.

Băieții lui Cholo Simeone au început campionatul în forță și păreau că pot tranșa repede lupta la titlu. A urmat o perioadă de coșmar, cu puncte pierdute pe bandă rulantă. Moment al sezonului în care Real Madrid și FC Barcelona mergeau ceas.

ADVERTISEMENT

Cum a reuşit Atletico Madrid să ia titlul în Primera Division. Analiza unui sezon absolut nebun

FANATIK analizează conjunctura care a dus la un deznodământ total neașteptat pentru La Liga. Cholo Simeone și Luis Suarez au adus titlul pentru “plăpumari”, după o pauză de șapte ani.

Atletico Madrid terminase sezonul precedent la 17 puncte în spatele lui Real Madrid. Dependentă de banii încasați de la fanii de pe Wanda Metropolitano, Atleti a fost cea mai afectată echipă de pandemia de coronavirus. Mai ales că bugetul fusese serios afectat și de o campanie de achiziții nu tocmai inspirată. Joao Felix, jucător pentru care s-au plătit peste 127 de milioane de euro, nu livrase aproape deloc în 2019-2020. Un dezastru!

ADVERTISEMENT

Atletico Madrid a avut un buget de transferuri deloc impresionant în vara trecută. Dar a primit câteva cadouri nesperate: Geofrey Kondogbia de la Valencia, pentru doar 15 milioane de euro. Și pachetul surpriză de la Barcelona: marele Luis Suarez. Pentru doar 7 milioane de euro. Șocant!

Record pentru Atletico Madrid la finalul turului! 50 de puncte obţinute după primele 19 etape din Spania

La capitolul plecări, o pierdere notabilă se anunța Thomas Partey. Cedat la Arsenal pentru 40 de milioane de euro. Dar dinamica jocului a avut mai degrabă de câștigat pentru Cholo. Morata era împrumutat la Juventus, dar aici nu puteam vorbi despre o pierdere. Venise Luis Suarez!

ADVERTISEMENT

În prima parte a sezonului, Atletico Madrid a jucat fenomenal. Cu 50 de puncte în primele 19 etape, la finalul turului, se stabilea un nou record în istoria clubului. Şi un avans de 10 puncte faţă de locul 2, cu un joc în minus disputat. Cum era de așteptat, impactul lui Suarez a fost colosal. 14 goluri marcate până la finalul lunii ianuarie. Deși lipsise trei etape din cauza problemelor medicale. Inclusiv o infectare cu noul coronavirus, care l-a făcut indisponibil în partida cu Barcelona.

În primul meci din februarie, Atletico a fost egalată în minutul 89 de Celta Vigo, pe Wanda Metropolitano. Golul lui Facundo Fereyra nu a însemnat doar două puncte pierdute, dar şi o deraiere care părea să o trimită pe Atleti spre prăpastie.

ADVERTISEMENT

Loveşte “El Pupas” şi pe plan intern? Atletico Madrid începe să tremure, Real Madrid leagă victorii. Messi e de neoprit

Real Madrid şi Barcelona au început să lege victoriile, în vreme ce El Pupas (ghinion proverbial pe care Atletico îl are în special în cupele europene) părea că loveşte din nou. De data asta pe plan intern. Inclusiv Sevilla se apropiase ameninţător, iar echipa lui Cholo Simeone se vedea în pericol să fie trimisă pe locul 4. Şi era abia martie.

Dar norocul avea să se întoarcă pe finalul de sezon. Cu 19 puncte în ultimele opt etape, Atletico Madrid îşi asigura un titlu care părea rezolvat din ianuarie. Şi pierdut în martie.

Startul de sezon din Spania a fost unul dat peste cap de amânarea unor partide. Echipele care au fost implicate la reluarea sezonului de cupe europene au avut parte de amânări în primele runde. Aşa a ajuns Real Sociedad să ţină poziţia de lider în luna noiembrie.

Simeone schimbă placa, iese la atac. Dar tot defensiva se remarcă: doar două goluri încasate în primele 10 meciuri de La Liga

Atletico Madrid începea campania de La Liga pe 27 septembrie. Şi avea să fie şi cea mai mare victorie a sezonului, 6-1 cu Granada. Venit de pe banca de rezerve, Luis Suarez marca două goluri la debut. Noiembrie avea să aducă prima mare victorie, 1-0 cu Barcelona, la Madrid. După o gafă a lui Ter Stegen. Prima victorie a lui Simeone în faţa Barcelonei în La Liga!!!

În decembrie, Atletico ajungea pe primul loc în La Liga pentru prima dată în acest sezon. Dar la acel moment, toată lumea ştia că asta urma să se întâmple. În primele 10 meciuri, Atletico Madrid nu a fost niciodată condusă. A pierdut doar patru puncte, după remize albe cu Huesca şi Villarreal. Şi încasase doar două goluri.

Apărarea mergea perfect, deşi Simeone schimbase total stilul de joc al lui Atleti. Se trecuse de la 4-4-2 la un 3-5-2 care trebuia să asigure mai multă posesie în jumătatea adversă. Aspect al jocului pe care Cholo nu punea prea mare preț în trecut. Dispăruseră marii războinici, Godin, Gabi și Raul Garcia. Și s-a răspuns cu jucători creativi, ca Joao Felix sau Thomas Lemar. Oameni pe care s-au plătit sume astronomice și care trebuiau să îl alimenteze pe golgheterul Suarez.

Hermoso în locul lui Godin, pentru un joc mai combinativ. Și Koke pe un rol mai central, după plecarea lui Partey

Jocul a fost adaptat complet la această nouă filosofie. Mario Hermoso a fost adus în locul lui Diego Godin. Un fundaș care poate nu stăpânește la fel de bine tehnica deposedării. Dar se simte mult mai confortabil cu mingea la picior și poate iniția fazele de atac ale “plăpumarilor” încă de la nivelul liniei de fund.

“Aceasta nu este acea Atletico Madrid pe care o vedeam când a câștigat ultima dată La Liga, în 2014. Acea echipă care își aștepta adversarii în tranșee. Acum vor să ia inițiativa, să înceapă atacurile cu fundașii. Simone a căutat evoluția”, remarcau apropiați ai echipei.

Decizia de a-l cedat pe Thomas Partey a venit tot din aceste rațiuni tactice. Koke a fost mutat într-un rol mai central și a adus mult mai multă calitate în construcția fazelor. Chiar cu riscul unui aport mai redus în defensivă față de internaționalul ghanez.

Carrasco și Trippier, oameni esențiali în noul sistem gândit de Simeone, un 3-5-2. Și-au făcut datoria din plin

Schimbarea de strategie fusese implementată de Diego Simeone încă din sezonul trecut. Dar cu rezultate îndoielnice. Atletico nu a fost în lupta pentru titlu, ba chiar ajunsese în mare pericol să nu prindă un loc de Champions League. Astfel că Simeone a fost nevoit să revină la jocul bazat pe hărțuirea adversarului. Dar jucătorii simțeau încă de atunci că este nevoie să atace mai mult. Își și doreau asta.

Trecerea la 3-5-2 a fost inluențată și de sosirea lui Luis Suarez. Împins spre Atleti chiar de președintele Barcelonei, “Pistolero” era exact atacantul speculativ de care avea nevoie Cholo. Jocul ofensiv propus în stagiunea precedentă era stricat de lipsa de eficiență a lui Morata. Acum rămânea doar ca Suarez să fie alimentat cu mingi în poziții favorabile. De acolo, uruguayanul va ști ce are de făcut.

Noul Atletico mai pierduse câțiva jucători instrumentali în trecut, ca Saul Niguez și Jose Maria Gimenez. Ieișiți din formă, cei doi abia mai prindeau primul 11. Marcos Llorente, Kieran Trippier, Marcos Hermoso și Yannick Carrasco, revenit din China, erau jucători esențial pentru noul proiect al lui Simeone.

Nelson Vivas, în locul lui Mono Burgos. O altă decizie cheie pentru schimbarea la față a lui Atletico Madrid

O altă shimbare importantă, în spiritul noilor planuri, a fost schimbarea secundului Mono Burgos. Un om care a influențat enorm tiparul bazat pe jocul fizic care se formase de atâția ani la club. A venit Nelson Vivas, fost la Arsenal, un secund care pune mai mult accent pe tactică.

Simeone a vrut să revină la stilul defensiv pentru vizita pe terenul lui Atletico Madrid. S-a dovedit o decizie neinspirată, care a dus la un succes clar al “albilor”, scor 2-0. Era primul eșec al sezonului, dar unul care putea cântări enorm. Doar că Atleti a reacționat cu opt victorii consecutive până la finalul turului.

Presa spaniolă făcea rezumatul cifrelor la finalul primei părți. Luis Suarez marca 16 goluri din ocazii care ar fi produs o medie de 10,7. Iar Llorente 8 goluri din ocazii care ar fi produs 1,6 reușite în medie. Oblak încasa 12 goluri din șuturi care ar fi trebuit să aducă o medie de 16,4 reușite. De altfel, portarul sloven a fost cheia defensivei lui Atleti. În absența fundașilor de fier din anii trecuți.

Barcelona și Real Madrid, starturi foarte modeste de sezon. Dar cu succes în cursele de revenire

Dar nu numai aceste schimbări au făcut-o pe Atletico Madrid mare favorită la titlu. Ci și de numeroșii pași greșiți făcuți de Barcelona și Real Madrid în prima parte a sezonului. Barca a pierdut patru dintre primele zece jocuri sub comanda lui Ronald Koeman. Iar Real Madrid a pierdut acasă cu Alaves și Cadiz și a fost demolată la Valencia, 1-4.

Lucrurile au început să meargă mai rău în februarie, dar până la urmă era de așteptat ca Atleti să nu poată ține acel ritm nebun un sezon întreg. Presiunea începea să crească, mai ales că media vorbea deja despre “plăpumari” ca favoriți cerți la titlu. Diego Costa părăsise echipa în decembrie, dar Suarez încă își făcea treaba în ofensivă.

Acea reușită a lui Ferreyra era startul unui parcurs de coșmar pentru Atletico Madrid. Cu doar patru victorii în 11 partide de La Liga. Tot Suarez părea să fie omul care își scoate echipa din impas, în martie. A marcat în poarta lui Real Madrid, dar “galacticii” au replicat pe final prin Benzema. Cursa la titlu era încă deschisă.

Venea tăvălugul peste Atleti! Messi a dat 16 goluri și opt pase decisive în primele 14 meciuri din 2021

O serie de opt victorii și două remize în 10 etape au adus-o pe Real Madrid gata să dea lovitura în campionat. Barcelona termina 2020 cu un egal pe propriul teren cu Eibar. Dar începea 2021 în forță, cu un Leo Messi într-o formă magistrală. 13 victorii și o remiză pentru Barca în primele 14 partide din 2021. 16 goluri și opt pase decisive pentru Messi în acest interval.

După remiza cu Getafe, din martie, scor 0-0, Diego Simeone încerca să mute presiunea pe cele două mari rivale: “Real Madrid și Barcelona nu vor mai pierde nimic până la finalul acestui sezon. Avem doi monștri în spatele nostru”, declarația lui Cholo le-a transformat pe cele două în favorite la titlu în ochii bookmakerilor. Exact ce își dorea și argentinianul, care simțea că echipa sa nu reacționează bine la presiune.

În această perioadă dificilă a venit și dubla de Champions League, cu Chelsea, fără gol marcat în cele două manșe. Era deja resemnare. O victorie chinuită, 1-0 cu Alaves, în care Oblak a salvat un penalty pe final, a mai readus ceva speranțe. Și a venit apoi pauza pentru meciurile internaționale. Cholo, salvat de clopoțel.

Situație incredibilă cu doar opt etape rămase de jucat: Atletico Madrid 67, Real Madrid 66, Barcelona 65

Doar că nu a fost suficient timp pentru a redresa echipa aflată în cădere liberă. Un 0-1 pe terenul Sevillei transforma cursa la titlu într-o luptă în patru. A urmat un egal cu Betis, iar avantajul uriaș era aproape risipit. Cu opt etape rămase de jucat, Atletico Madrid avea 67 de puncte. Real Madrid 66, Barcelona 65. Cu Luis Suarez chinuit de probleme musculare și indisponibil pentru trei meciuri.

Paradoxal, risipirea avantajului de puncte a adus relaxarea în vestiarul lui Atletico. Echipa nu știa să gestioneze statutul de mare favorită la titlu. Asta pentru că mai niciodată în istorie nu s-a întâlnit cu acest statut. Dar cu opt etape rămase de jucat, nimeni nu ar mai fi pariat un cent pe Alteti. Chiar dacă încă era pe primul loc. Adică exact momentul potrivit pentru băieții lui Cholo să înceapă să joace fotbal.

Angel Correa a umplut golul lăsat de accidentatul Suarez. Argentinianul a fost vedeta în victoria clară cu Eibar, scor 5-0. Tocmai când echipa lui Cholo a dat semnalul că poate prelua din nou controlul, a venit un nou eșec. 1-2 la Bilbao. Barcelona părea cea mai îndreptățită să profite. Cu Messi în mare formă, catalanii jucau excelent. Și erau campioni dacă își câștigau partidele rămase. Inclusiv una cu Atletico pe Camp Nou.

Barcelona, dezastru în partida cu Granada. Tocmai când toți o dădeau ca principala favorită la câștigarea titlului

Dar infuzia de moral a venit după una dintre cele mai mari surprize ale sezonului. Barcelona avea 1-0 cu Granada la pauză și părea de neoprit în lupta la titlu. Dar repriza secundă a fost una de coșmar pentru catalani, care au cedat partida, 1-2.

Simeone şi Koke, între timp devenit căpitan, erau singurii rămaşi la echipă din 2014, de la precedentul titlu. Mulţi dintre jucători nu aveau experienţa câştigării unui campionat, iar asta părea să conteze. Sigur, nu era cazul şi pentru Luis Suarez, de patru ori câştigător cu Barcelona.

Experienţa, valoarea şi dorinţa de revanşă în faţa lui Bartomeu. Luis Suarez avea toate atuurile de partea sa pentru a fi omul care aduce titlul pentru Atletico. Chiar dacă atacantul de 34 de ani traversase o perioadă mai puţin fastă. Cu doar trei goluri în 13 meciuri de La Liga. Dar ce final de sezon a avut uruguayanul.

Jan Oblak, omul care ține la standarde înalte o apărare a lui Atletico Madrid care începe să dea rateuri

Un nume care s-a pomenit de prea puţine ori în anul titlului este Joao Felix. Omul de 127 milioane de euro a marcat şapte goluri, dar ultimul dintre ele a venit în februarie. Unele probleme la gleznă au limitat impactul talentatului portughez. Dar un alt puşti a făcut pasul în faţă. Marcos Llorente, jucător care rareori prindea echipa la Real Madrid, folosit ca mijlocaş defensiv, a fost adevărata revelaţie a sezonului. 12 goluri şi 11 pase decisive în La Liga.

Şi, desigur, Jan Oblak este esenţial în orice succes pe care îl obţine Atletico. Obţine trofeul Zamora pentru a cincea oară, iar paradele sale, în special pe finalurile de meci, au salvat foarte multe puncte pentru Atleti. El este regele celei mai bune defensive din Spania. Pentru că linia de trei din faţa sa nu a funcţionat chiar aşa de bine cum ai putea crede. Getafe, Barcelona, Real Sociedad, Sevilla, Real Madrid şi chiar retrogradata Eibar au permis mai puţine şuturi pe poartă pe meci.

Aceste cifre sunt şocante pentru tot ceea ce a însemnat Atletico Madrid în ultimii ani. Dar arată şi schimbarea de mentalitate pe care Diego Simeone a adus-o echipei sale, cu noul său 3-5-2. O formulă în care cei doi laterali joacă, în mod evident, un rol esenţial.

Totul se juca în etapa a 35-a din Primera Division: FC Barcelona – Atletico Madrid și Real Madrid – Sevilla. Două X-uri pentru Atleti

Carrasco a fost şi el o adevărată revelaţie. La revenirea din China s-a dovedit un jucător mult mai consistent faţă de precedenta perioadă la Atletico. A ţinut aproape de unul singur flancul stâng. În ultimele opt meciuri ale sezonului, cruciale pentru echipa sa, belgianul a marcat patru goluri şi a dat cinci pase decisive.

Pe partea cealaltă, Trippier a avut şase pase decisive în 27 de partide. Cifre care nu spun adevărul despre influenţa englezului în actualul sezon al lui Atletico Madrid. Fostul jucător al lui Tottenham a fost suspendat 10 săptămâni în prima parte a lui 2021 pentru că a încălcat reglementările legate de pariurile sportive. În acea perioadă, şi Carrasco a avut probleme. Infectat cu coronavirus şi apoi probleme musculare. A fost şi perioada în care Atleti a pierdut multe puncte.

Etapa 35 a fost una crucială în lupta pentru titlu în La Liga. Atletico Madrid mergea pe Camp Nou, cu doar două puncte avans în faţa Barcelonei şi a lui Real Madrid. Simeone a anunţat că nu va renunţa la tactica ofensivă abordată pe parcursul sezonului. Dar a avut abilitatea de a lua presiunea de pe jucătorii săi.

Diego Simeone s-a dus să o atace pe Barcelona pe Camp Nou. Dar s-a terminat 0-0 și Real Madrid putea să profite

“Pe parcursul sezonului am avut aproape mereu aceeaşi idee de joc. Uneori ne-a ieşit mai bine, alteori mai rău. Dar nu ne vom schimba stilul acum”, spunea Simeone. Mai ales că o eventuală remiză o făcea pe Real Madrid favorită la titlu.

Simeone s-a ţinut de promisiune şi a mers pe Camp Nou să câştige. Lemar, Llorente, Correa şi Carrasco au ratat şanse importante de a marca. În defensivă, tot Oblak a fost providenţial, la o cursă fenomenală a lui Messi, care trecuse de cinci adversari. S-a terminat 0-0, iar următoarea zi Real Madrid putea trece pe primul loc. Dar avea nevoie de victorie într-un meci complicat cu Sevilla.

“Cei mai puternici vor câştiga acest titlu. Dacă mintea noastră va fi acolo unde trebuie, vor rezista şi picioarele”, spunea Jan Oblak la finalul partidei de la Barcelona. Diego Simeone a îndemnat la calm şi a precizat că situaţia este sub control. Dar a precizat că nu va urmări partida Real Madrid – Sevilla.

Real Madrid – Sevilla 2-2 și spectacol total. Un meci în care VAR-ul a fost decisiv în lupta la titlu

Cu sau fără Diego Simeone printre telespectatori, Real Madrid a avut un meci de infarct cu Sevilla. S-a terminat 2-2, după ce madrilenii au egalat în prelungiri. Şi au avut apoi chiar şansa de a câştiga. În repriza a doua, la 1-1, a avut loc o fază incredibilă. Arbitrul a dictat penalty după un fault asupra lui Benzema, dar a întors decizia la VAR. Şi a dat penalty pentru Sevilla, pentru un henţ comis de Militao la respingerea care a dus la acel contraatac.

Barcelona a ieşit din cursa la titlu în etapa următoare, după 3-3 pe terenul lui Levante. Deşi a condus cu 3-1. O seară mai târziu, Atletico Madrid a făcut repede 2-0 cu Real Sociedad. Dar tot au fost emoţii. Cu 10 minute rămase de jucat, imediat după ce Suarez ieşise de pe teren, Sociedad a redus din diferenţă. Şi putea egala pe final, dar Oblak a intervenit salvator. “Aşa e la Atletico. Dacă nu suferim, parcă nu suntem noi”, spunea Koke la finalul acelei partide.

“Avem nevoie de fanii noştri”, a fost apelul lui Simeone. Iar fanaticii rojiblancos au reacţionat imediat. Câteva sute de suporteri au venit la stadion înaintea partidei cu Osasuna, din etapa a 37-a. O victorie cu echipa aflată la mijlocul clasamentului, combinată cu un pas greşit al Realului la Bilbao ar fi însemnat titlul pentru “colchoneros”.

Premisele unui coșmar pe Wanda Metropolitano. Suarez și-a salvat echipa în minutul 88 cu Osasuna

Dar totul părea să se transforme într-un coşmar. O serie de ratări uriaşe în prima repriză, iar după două goluri corect anulate de VAR, Atletico a primit lovitura. Osasuna a deschis scorul, cam în acelaşi timp în care Nacho Fernandez o aducea pe Real Madrid în avantaj pe San Mames. Mai erau 15 minute de jucat, iar trupa lui Zidane părea în control pentru un titlu nesperat la un moment dat.

Dar inspiraţia lui Simeone a readus culoarea în obrajii fanilor lui Atleti. I-a trimis în teren pe Joao Felix şi Lodi, care au combinat pentru golul egalizator. Era minutul 82. A fost apoi momentul lui Luis Suarez, care a asigurat trei puncte vitale pentru echipa sa cu reuşita din minutul 88, după combinaţa Carrasco – Trippier. Atleti rămânea lider, cu o etapă rămasă de jucat. La Valladolid, unde avea neapărată nevoie de victorie.

Era minutul 80 al partidei cu Osasuna, când arbitrul a dictat o pauză de hidratare. La 0-1, nervii erau întinşi la maximum pentru jucători şi pentru fani. Dar camerele de filmat s-au oprit pe chipul relaxat al lui Cholo. Cine ar fi crezut! “Fiţi calmi, golul o să vină”. Şi jocul lui Atletico s-a transformat. Au fost goluri venite chiar după faze construite cu calm. 15 pase consecutive pentru prima reuşită şi chiar 23 pentru golul de 2-1. 23 de pase consecutive în minutul 88, la 1-1, când victoria era singurul rezultat care te ţinea acolo sus. Incredibil!!!

Dramatism total și la ultima etapă din Primera Division. Atleti și Real întorc ambele de la 0-1. Doar echipa lui Simeone ia titlul

La finalul partidei, Luis Suarez avea chef de glume. Era eroul serii. “Ştiam că Atletico Madrid înseamnă suferinţă. Dar nu credeam că e chiar în halul ăsta”, s-a amuzat “El Pistolero”.

Tensiunea era de neimaginat. La conferinţa de presă premergătoare partidei cu Real Valladolid, Simeone a stat doar şapte minute în sală. Dintre care a vorbit trei! Era timpul faptelor, nu al cuvintelor. Cu zero victorii în ultimele 11 partide, Valladolid era aproape condamnată la retrogradare. Dar Ronaldo, brazilianul, vrea să facă titlul cadou echipei la care a scris istorie. Şi chiar un fost junior al “albilor” dă lovitura: Oscar Plano. 1-0! Este Atletico Madrid cea mai ghinionistă echipă din lume. Poate că nu! Golul lui Plano este anulat de la Madrid. Nu de VAR, ci de reuşita lui Villarreal, care conducea la pauză pe Real Madrid. 0-1.

Trecuseră 12 minute din repriza secundă, când vestea că Benzema a egalat pentru Real Madrid dădea fiori pentru fanii lui Atleti. Răspunsul l-a dat Correa, doar câteva minute mai târziu. Cu un şpiţ care s-a oprit în poarta lui Valladolid. Şi o veste la fel de bună! Golul lui Benzema, anulat pentru ofsaid!

Din nou Suarez! Golul care aduce titlul, un trofeu pentru care Bartomeu şi Koeman au multe explicaţii de dat

Lucrurile mergeau din nou bine pentru Atleti, dar Simeone ştia că nu este suficient. Intră din nou Lodi şi Felix, se trece într-un 4-2-4. Totul pentru victorie. În minutul 67, un jucător al lui Atletico a trimis o pasă greşită în spate. Iar Suarez a preluat mingea şi nu s-a mai oprit până nu a lăsat-o în poarta adversă. 2-1 pentru Atleti. Titlul e ca şi rezolvat.

Ba nu! Vorbim despre Atletico, echipa care nu poate să se bucure până nu îşi trăieşte momentele de suferinţă. Cu goluri în minutele 87 şi 90, Real Madrid face 2-1 cu Villarreal. Atleti trebuie să ţină de avantajul cu Valladolid, dar gazdele parcă au prins puteri nebănuite. Atacurile vin din toate direcţiile.

Nouă din precedentele zece titluri ale lui Atletico Madrid în La Liga au venit doar în ultima zi a sezonului. La fel şi cel din 1996, cu Simeone jucător, şi cel din 2014, cu Simeone antrenor.  În 2021 au fost atât de multe momente care păreau că vor echivala cu ieşirea lui Atletico din lupta la titlu. Meciurile pierdute cu Real Madrid, suspendarea lui Trippier, cazurile de coronavirus din lot, momentele de scădere de formă ale lui Suarez, perioada în care Messi făcea legea pe teren, sau revenirile spectaculoase ale lui Real. Dar suferinţa este doar un ingredient din reţeta de succes a unui club special. Atletico Madrid.

ADVERTISEMENT