Fotbal international

SPECIAL. În elită! România dă primul şi ultimul lider al tenisului!

Simona Halep încheie anul 2017 ca lider al clasamentului WTA. România intră într-o galerie selectă a ţărilor care au avut lideri mondiali şi la masculin şi la feminin. În ciuda eliminării...
01.11.2017 | 14:49
SPECIAL In elita Romania da primul si ultimul lider al tenisului

Simona Halep încheie anul 2017 ca lider al clasamentului WTA. România intră într-o galerie selectă a ţărilor care au avut lideri mondiali şi la masculin şi la feminin. În ciuda eliminării încă din grupe la Turneul Campioanelor, Simona Halep reuşeşte să încheie anul 2017 pe locul 1 WTA. O performanţă remarcabilă care şterge amărăciunea unui Roland Garros jefuit de tânăra Ostapenko, de la 6-4, 3-0 şi minge de break pentru Halep. Nu a fost să fie un Grand Slam, dar este următorul obiectiv al Simonei, care ne-a demonstrat că toate complexele ei au fost înfrânte, unul câte unul. 

A fost un weekend al contrastelor pentru tenisul românesc. Simona Halep a fost încoronată “regina” tenisului mondial la Singapore, în timp ce băieţii au avut meci în Israel, pentru a evita retrogradarea în grupa a II-a euro-africană, cu alte cuvinte “lumea a 3-a a tenisului”. Dar, România a cedat cu 0-5 în Israel, având în componenţă o echipă fără principalele rachete: Dragoş Dima, Bogdan Borza, Vasile Antonescu şi Nicolae Frunză. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Chiar dacă România poate juca în turul următor cu Zimbabwe, “strălucirea” locului 1 WTA de la Singapore a fost mai puternică decât “întunericul” din Cupa Davis. România intră graţie Simonei Halep şi lui Ilie Năstase într-o galerie selectă, a naţiunilor care au dat lideri mondiali atât la masculin, cât şi la feminin.

Ilie, primul lider mondial, Simona Halep, actualul lider mondial

Ilie Năstase a fost primul lider mondial din ierarhia ATP, fiind timp de 40 de săptămâni primul jucător de tenis al planetei, între 23 august 1973 şi 2 iunie 1974. Simona Halep este “ultimul” lider mondial din ierarhia WTA, obţinând această performanţă pe 9 octombrie, după calificarea în finala turneului de la Beijing.

România este abia a 8-a ţară din lume care dă un lider mondial în ierarhiile mondiale de masculin şi feminin, alături de: SUA, Rusia, Germania, Serbia, Spania, Australia, Elveţia şi Cehia. O performanţă incredibilă pentru o ţară care a pierdut organizarea singurului turneu ATP 250 din cauza faptului că Arenele BNR nu au avut o aprobare ISU.

România, mai sus decât ţări care găzduiesc turnee de Grand Slam

Între cele 8 naţiuni care au avut lideri mondiali nu se numără ţări cu o imensă tradiţie în tenis, chiar şi naţiuni care găzduiesc turnee de Grand Slam. Anglia, care găzduieşte turneul de la Wimbledon sau Turneul Campionilor nu a avut lider în ambele clasamente, Andy Murray fiind singurul britanic care a condus clasamentul.

Un alt exemplu elocvent este Franţa, gazda turneului de la Roland Garros, a Mastersului de la Paris şi altor turnee de tradiţie. Francezii nu au avut niciun lider mondial la masculin, Amelie Mauresmo fiind singura jucătoare care a urcat pe primul loc, în 2004.

Americanii, cei mai numeroşi

Cea mai dominantă naţiune în istoria tenisului mondial este SUA. Chiar dacă la ora actuală americanii nu sunt în prim planul tenisului, au dat cei mai mulţi lideri mondiali, atât la masculin, cât şi la feminin: John McEnroe,  Jimmy Connors,  Jim Courier, Pete Sampras,  Andre Agassi şi  Andy Roddick au urcat pe primul loc al clasamentului de-a lungul timpului. Roddick a fost ultimul lider ATP american, în 2003.

În ceea ce priveşte circuitul WTA, americanii au avut 8 americance în postura de lider mondial, ultimul deceniu fiind dominat de Venus şi Serena Williams. Chris Evert, Martina Navratilova, Tracy Austin,  Monica Seles, Lindsay Davenport, Jennifer Capriati, Venus Williams şi Serena Williams au fost americancele care au urcat pe primul loc.

Nadal şi Federer au pus umărul pentru ţările lor în acest top

Roger Federer a devenit primul jucător elveţian care a urcat pe primul loc în ierarhia ATP, în februarie 2004, fiind şi recormanul de săptămâni în fruntea clasamentului mondial: 302. Prima sportivă lider mondial WTA din Elveţia a fost Martina Hingis, în 1997.

Ibericii au avut mai mulţi lideri mondiali la masculin decât la feminin, acolo unde doar Arantxa Sanchez Vicario a urcat pe primul loc. În schimb, în ATP, Carlos Moya, Juan Carlos Ferrero şi actualul lider Rafael Nadal, au fost “regi” ai circuitului ATP.

România este ultima naţiune intrată în acest top, fiind o ţară a contrastelor în acest sport. Ţara noastră a dat “primul” (Ilie Năstase) şi “ultimul” lider mondial (Simona Halep), dar echipa de Cupa Davis a retrogradat în grupa a II-a euro-africană, unde poate juca împotriva echipei Zimbabwe. Cu toate acestea avem un câştigător de Grand Slam în 2017, la masculin. Horia Tecău. Învingător la dublu la US Open, sportivul nostru va participa la Turneul Campionilor de la Londra alături de Jean Julien Rojer.

Lista celor 8 naţiuni care au dat lider mondiali în clasamentele ATP şi WTA: 

S.U.A.

ATP: John McEnroe,  Jimmy Connors,  Jim Courier, Pete Sampras,  Andre Agassi,  Andy Roddick

WTA: Chris Evert, Martina Navratilova, Tracy Austin,  Monica Seles, Lindsay Davenport, Jennifer Capriati, Venus Williams, Serena Williams

Rusia

ATP: Yevgeny Kafelnikov, Marat Safin

WTA: Maria Şarapova, Dinara Safina

Germania

ATP: Boris Becker

WTA: Steffi Graf, Angelique Kerber

Serbia

ATP: Novak Djokovici

WTA: Monica Seles (Iugoslavia),  Ana Ivanovic,  Jelena Jankovic

Spania

ATP: Carlos Moya, Juan Carlos Ferrero, Rafael Nadal

WTA: Arantxa Sanchez Vicario

Australia

ATP: John Newcombe, Patrick Rafter,  Lleyton Hewitt

WTA: Evonne Goolagong Cawley

Elveţia

ATP: Roger Federer

WTA: Martina Hingins

Cehia

ATP: Ivan Lendl

WTA: Martina Navratilova (Cehoslovacia), Karolina Pliskova

România

ATP: Ilie Năstase

WTA: Simona Halep

15 titluri WTA a câştigat Simona Halep

40 de săptămâni a stat Ilie Năstase pe locul 1 ATP 

“Visul meu a devenit realitate şi mă bucur că acest lucru se întâmplă pentru noi, românii. Mă bucur că a ajuns o româncă pe locul 1 WTA şi că eu sunt acea persoană”, a spus Simona Halep