Sport

Simona Halep, cadou de nuntă “otrăvit” din partea WTA. Pierde 900 de puncte şi se prăbuşeşte în clasament

Simona Halep primeşte o lovitură de la WTA chiar în săptămâna nunţii. Pierde cele 900 de puncte obţinute anul trecut la Roma.
15.09.2021 | 12:58
Simona Halep cadou de nunta otravit din partea WTA Pierde 900 de puncte si se prabuseste in clasament
Simona Halep nu este cu mintea la tenis în această perioadă, iar acest lucru se vede și în clasamentul WTA. Sursă foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Simona Halep se căsătoreşte miercuri, într-un local luxos din Constanţa, unde are 300 de invitaţi. Pe plan profesional, însă, fostul lider mondial nu traversează cea mai bună perioadă.

Turul 4 la US Open este o performanţă încurajatoare, dar departe de nivelul la care ne obişnuise Halep de aproape opt ani. 2021 rămâne fără titlu WTA pentru Simona, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 2012. Ba mai mult, nici măcar o finală pentru jucătoarea care va împlini 30 de ani în această lună.

ADVERTISEMENT

Simona Halep pierde 900 de puncte, obținute în 2020 la Roma, și pierde trei locuri în clasamentul WTA.

În aceste condiţii, actualul loc 11 pe care îl ocupă Simona Halep în clasamentul WTA pare cât se poate de bun. Dar lucrurile se vor complica serios în următoarea perioadă. Iar situaţia din ierarhia Race, care ţine cont exclusiv de rezultatele din 2021, este elocventă. Simona Halep este pe 38 în acest clasament.

Ceea ce înseamnă că actualul clasament al Simonei Halep este susţinut şi de foarte multe puncte obţinute în 2020, sau chiar 2019. Sunt inclusiv rezultate obţinute în urmă cu doi ani care contribuie la punctajul Simonei, asta datorită reglementărilor făcute de WTA pentru perioada pandemică.

ADVERTISEMENT

Totuşi, toate aceste puncte vor fi pierdute în următoarele luni. În condiţiile în care WTA vrea să revină la formatul clasic de calculare a clasamentului, bazat pe rezultatele obţinute în ultimele 52 de săptămâni. Simona îşi va pierde aproape jumătate din puncte până la sfârşitul sezonului.

Simona Halep rămâne cu 3152 de puncte și e depășită de Bencic, Sakkari și Pavlyuchenkova

Prima lovitură pe care o primeşte Simona Halep, şi chiar cea mai grea, este în această săptămână. Româncei i se scad 899 de puncte, astfel că va rămâne cu un total de 3152 pentru actualizarea care se va face pe 20 septembrie. Va coborî până pe locul 14 în clasamentul WTA, depăşită de Bencic, Sakkari şi Pavlyuchenkova.

ADVERTISEMENT

Simona Halep obţinuse 900 de puncte în urmă cu un an, când s-a disputat ediţia din 2020 a turneului de la Roma. Românca reuşea să câştige în premieră turneul, care fusese mutat toamna din cauza pandemiei de coronavirus.

Simona a avut şansa să îşi apere punctele în primăvara acestui an, la ediţia din 2021 a turneului de la Foro Italico. Din păcate, a suferit o accidentare în chiar prima ei partidă, cu Angelique Kerber. Acea ruptură musculară care a ţinut-o trei luni pe bară.

ADVERTISEMENT

Simona Halep va mai pierde și punctele de la Roland Garros 2020, Indian Wells 2019 și Turneul Campioanelor 2019

La vremea respectivă, Simonei Halep nu i-au fost scăzute punctele pentru că nu trecuse încă un an de la titlul din 2020. Abia în această săptămână se împlineşte un an de la acel trofeu, ultimul obţinut de Simona. Românca rămâne cu un singur punct, pentru prezenţa la ediţia din 2021, şi pierde astfel 899.

Astfel de situaţii vor mai apărea în ultima parte a sezonului. Simona Halep nu a participat la ediţia din acest an de la Roland Garros, din cauza aceleiaşi accidentări. A păstrat cele 240 de puncte pe care le obţinuse în toamna lui 2020, pentru prezenţa în optimile de finală. Le va pierde şi pe acestea la actualizarea care se va face pe 18 octombrie.

Punctele din 2019 pe care le va pierde Simona Halep sunt de la Indian Wells şi Turneul Campioanelor. Turneul din California nu s-a ţinut anul trecut, iar ediţia din acest an a fost mutată în octombrie. Astfel, competiţia din martie 2019 a fost ultima. Simona are încă punctele de atunci. Alte 120 de puncte, obţinute tot pentru optimile de finală.

Simona Halep mai joacă doar trei turnee în 2021. Merge la Indian Wells, Kremlin Cup și Transylvania Open

Ce-i drept, Simona Halep are şansa să îşi apere aceste puncte, sau chiar să îşi îmbunătăţească performanţa. Şi-a anunţat prezenţa la Indian Wells 2021, competiţie care începe pe 4 octombrie.

În schimb, Simona Halep nu îşi poate apăra punctele obţinute la Turneul Campioanelor din 2019. Din simplul motiv că nu mai are nicio şansă să se califice pentru ediţia din acest an a competiţiei, care va avea loc la Guadalajara. Sunt 500 de puncte pe care Simona le-a obţinut pentru cele trei partide disputate la Shenzhen. 250 pentru două înfrângeri (n.r. – la Turneul Campioanelor se dau 125 de puncte pentru fiecare partidă jucată şi încă 125 dacă e câştigată) şi 250 pentru singura victorie, la Bianca Andreescu.

Astfel, Simona Halep pierde 1760 până la sfârşitul sezonului, puncte obţinute în 2019 şi 2020. Primele 900 chiar în această săptămână. Prinsă cu nunta, Simona nu va avea prea multe ocazii să îşi apere aceste puncte. De altfel, iese pe minus şi dacă bate tot ce va mai juca până la sfârşitul anului!

Fără rezultate bune în turneele rămase, mai ales la Indian Wells, Simona Halep e în pericol. Poate chiar să iasă din top 50 WTA!

Simona Halep nu mai merge la nicio competiție în septembrie și revine în circuit la Indian Wells, turneu de categorie WTA 1000. A anunțat că anul acesta va mai participa la Kremlin Cup (WTA 500) și Transylvania Open (WTA 250). În California sunt puse în joc 1000 de puncte, la Moscova sunt 470, iar la Cluj 280. Dacă va câștiga toate aceste trei turnee, Simona ia 1750. Cu 10 mai puține decât cele pe care le pierde.

Deci revenirea în top 10 WTA este un obiectiv impoibil de realizat pentru 2021. Ba chiar mai mult, Simona se poate prăbuși în clasament dacă nu scoate puncte la cele trei turnee la care participă. Locul 38 din clasamentul Race se poate transpune și în cel oficial WTA. Ba mai rău, Halep poate să iasă din top 50 dacă este eliminată repede în SUA și Rusia.

Simona Halep a spus în mai multe rânduri că nu o interesează clasamentul WTA, mai ales după ce a fost numărul 1 o perioadă destul de lungă. Dar o prăbușire în afara top 30 i-ar da multe bătăi de cap. În primul rând pentru că și-ar pierde statutul de cap de serie în multe competiții importante. Iar asta ar putea rezulta în și mai multe eliminări rapide în competiții și o continuare a crizei pe care o traversează.

Realitatea care părea imposibil de imaginat! Simona Halep, șanse minime să termine anul 2021 în fața Soranei Cîrstea!

În condițiile în care situația ei în clasament se complică, Simona Halep are șanse minime să termine anul din postura de cea mai bună jucătoare a României. În urmă cu doar câteva luni părea imposibil să ne imaginăm așa ceva. Cu atât mai puțin în perioada de glorie a Simonei. Dar în prezent este o realitate pe care trebuie să o accepte.

În prezent, Simona Halep este doar a doua jucătoare a României în clasamentul Race. Este pe locul 38, față de poziția 35 pe care ocupă Sorana Cîrstea. Este un avans de 98 de puncte pentru Sorana. Dacă ținem cont că include exclusiv rezultatele din 2021, putem spune că acesta este “clasamentul adevărului” din tenis. Mai ales în partea a doua a sezonului.

Desigur, diferența este una recuperabilă pentru Simona Halep. Dar trebuie să ținem cont că Sorana Cîrstea joacă pe bandă rulantă în această perioadă. Și o face destul de bine. În această săptămână este în Slovenia, la Portoroz, turneu de categorie WTA 250. Este favorită patru și a obținut deja calificarea în turul 2, după victoria la Heather Watson. O va înfrunta joi pe Teresa Martincova.

Nunta programată în mijlocul sezonului nu o ajută pe Simona. Sorana, 3 competiții în următoarele 3 săptămâni. Două WTA 500!

Până la Indian Wells, turneu la care Simona Halep revine în circuit, și la care vor fi prezente amândouă, Sorana va mai juca încă două competiții, ambele de WTA 500! De la Portoroz merge la Ostrava, iar apoi la Chicago înainte de Indian Wells.

Astfel că avantajul Soranei în clasamentul WTA Race va crește. Posibil chiar considerabil, asta rămâne de văzut. Ceea ce înseamnă că Simona trebuie să aibă un rezultat mult mai bun decât rivala ei pentru a păstra o șansă să rămână cea mai bună jucătoare din România în clasament. La actuala formă, nu pare chiar ușor de realizat.

Cu un palmares fabulos, Simona Halep rămâne cea mai bună jucătoare din istoria României. Pentru 2022 are capacitatea să revină în top 10, ba chiar lider mondial. Dar pentru asta trebuie să conștientizeze momentul în care se află. Iar din octombrie să se concentreze pe tenis și pregătirea noului sezon.

ADVERTISEMENT