Simona Halep

Echipa de Fed Cup dependentă de Simona Halep? Iată cifrele reale!

Echipa României de Fed Cup va întâlni în acest weekend echipa similară a Canadei, la Cluj-Napoca, într-un meci ce contează pentru Grupa Mondială II, eşalonul secund al celei mai prestigoase competiţii dedicată echipelor naţionale în tenisul feminin.
06.02.2018 | 21:52
Echipa de Fed Cup dependenta de Simona Halep Iata cifrele reale

Într-un moment în care sportul românesc nu găseşte suficiente modele şi suficiente repere, echipa de Fed Cup pare să fie una dintre poveştile frumoase ale ultimilor ani. Cu 6 jucătoare între cele mai bune 100 ale lumii, cu Simona Halep fost lider mondial şi triplă finalistă în turneele de Grand Slam, tenisul feminin românesc cunoaşte un moment de ascensiune fără precedent, iar în aceste condiţii un parcurs cât mai lung în acestă competiţie pare firesc. Primul adversar în construirea acestui traseu ideal este Canada, o echipă fără experienţă şi fără strălucire.

Cu toate acestea, cea mai bună jucătoare a României, numărul 2 mondial, Simona Halep, nu va evolua în disputa din acest weekend de la Cluj-Napoca. Este a doua absenţă a Simonei într-un meci disputat contra Canadei în Fed Cup, după cea din 2015, atunci când România se impunea, scor 3-2, chiar în Ţara Arţarului. Este o absenţă scontată, având în vedere traseul foarte lung de la Melbourne, presărat cu meciuri disputate ce au fost jucate la temperaturi extreme. Este şi o absenţă în firea lucrurilor, având în vedere componenţa echipei Canadei ce nu are vreo jucătoare în top 100 WTA. Astfel, Sorana Cîrstea, Irina Begu, Ana Bogdan şi Raluca Olaru le vor înfrunta pe Carol Zhao, Bianca Andreescu, Katherine Sebov si Gabriela Dabrowski. Judecând după ceea ce vedem pe hârtie, probabil că îi putem de crezare Soranei Cîrstea, ce afirma că echipa României nu stă în Simona Halep, însă dacă privim tabloul general, lucrurile se schimbă!

Simona Halep, căpitanul din teren!

Practic, după acea ascensiune a României în Fed Cup, survenită la Budapesta după câştigarea grupei cu Letonia, Ungaria şi Marea Britanie, în februarie 2014, Simona Halep a fost un element definitoriu pentru echipa noastră. A urmat Serbia, în weekend-ul pascal al lui 2014 şi o victorie cu 4-1, când Sorana a fost vioara întâi, cu două victorii (Ivanovic şi Jovanovski), iar Simona avea un bilanţ de 1-1 (înfrângere la Ivanovic, victorie la Jovanovski). Apoi, contra Spaniei în feburarie 2015, la Galaţi, Simona trecea lejer de Silvia Soler Espinosa dar ceda în meciul vedetă, contra Garbinei Muguruza. Irina Begu respecta acolo tiparul Simonei, pierzând la Muguruza şi învingând-o pe Soler Espinosa, pentru ca mai apoi să ne impunem dramatic în decisivul de la dublu. VEZI VIDEO 

A urmat controversatul meci de la Montreal, când Simona a refuzat convocarea pentru a putea participa la turneul WTA de la Stuttgart şi a iscat un scandal de proporţii. Nu ştiu cât de mare nevoie era atunci de Simona, în condiţiile în care Eugenie Bouchard, liderul echipei Canadei era într-o altă perioadă în care pierdea toate meciurile, aşa cum s-a întâmplat şi contra Andreei Mitu şi a Alexandrei Dulgheru. Irina Begu pierdea în faţa foarte tinerei Francoise Abanda, dar Alexandra Dulgheru devenea vedeta echipei, aducând două victorii la simplu, echivalente cu obţinerea calificării. Apoi a fost sfertul cu Cehia şi acea unică înfrângere a Simonei cu Pliskova ce a făcut inutilă victoria la Kvitova. Din nou 1-1 pentru Simona, însă din păcate 2-3 pentru România. Şi meciul cu Germania, tot la Cluj, tot cu 1-1 pentru Simona (victorie la Petkovic, înfrângere la Kerber), o nouă înfrângere însă pentru România, chiar mai drastică de această dată, 1-4. VEZI VIDEO 

Contra Belgiei, Simona Halep nu a putut juca din cauza unei accidentări, în startul lui 2017. Şi acolo s-a simţit din plin dependenţa României de Simona. Irina Begu, Monica Niculescu şi Sorana Cîrstea nu au reuşit să facă faţă pe teren propriu unei echipe cu jucătoare mai slab cotate în acel moment, precum Kirsten Flipkens, Elise Mertens sau Yanina Wickmayer. A fost cel mai slab moment din ultimii 3 ani pentru echipa de Fed Cup la un meci unde absenţa Simonei s-a simţit din plin. Aceasta a revenit însă şi a obţinut două victorii (contra Johannei Konta şi Heather Watson) pentru echipă în faţa Marii Britanii, în acel meci cu cântec de la Constanţa, câştigat 3-2.

Analizând bilanţul ultimilor ani putem remarca necesitatea prezenţei Simonei. De fiecare dată a reuşit să aducă cel puţin un punct şi să fie baza de încredere în cadrul echipei României. Poate că declaraţia Soranei Cîrstea se referă strict la meciul din acest weekend contra Canadei, unde echipa României ar trebui să învingă lejer şi fără Simona. Dar analizând ceea ce s-a întâmplat în ultimii 3 ani este evident că Simona a fost motorul echipei, obţinând 5 victorii la simplu într-o perioadă în care Cîrstea nu a câştigat vreun meci pentru România. Da, echipa României nu stă în Simona Halep, atâta timp cât vrem să rămânem în Divizia B a Fed Cup. Pentru ţeluri mai înalte însă, România are nevoie de Simona. Mai mult decât de oricare altă jucătoare.