Simona Halep

Simona Halep, în anul relaxării! Cum arată drumul lui Simo pentru locul 1 WTA

26.02.2019 | 14:37
Simona Halep in anul relaxarii Cum arata drumul lui Simo pentru locul 1 WTA

27 august 2018: în primul tur la US Open, Simona Halep a fost învinsă categoric de Kaia Kanepi. Imediat, legendarele Navratilova și Evert, dar și alți specialiști din tenis, au criticat-o dur pe româncă. A revenit la final de septembrie pentru turneele din Asia, înfrângere cu Cibulkova la Wuhan și abandon după primul set cu tunisianca Jabeur. Problemele la spate au fost confirmate imediat chiar de Simona, care a anunțat sec și rece: „Am hernie de disc”. Tot mai multe voci au „anunțat” finalul lui Halep în momentul despărțirii de Darren Cahill, speculații în presa din România, dar și în cea internațională.

27 ianuarie 2019: după fix 5 luni, Simona Halep a pierdut primul loc în clasamentul WTA după un Australian Open în care a fost eliminată în „optimi” de Serena Williams. Din 28 ianuarie, campioana Naomi Osaka și finalista Petra Kvitova sunt peste româncă în top. Și imediat au apărut cele două tabere, pro-Halep și anti-Halep: „Va reveni pe primul loc și va câștiga din nou un turneu de Mare Șlem” vs „E finalul, va ieși din top 10 până la finalul anului”.

Anul Simonei relaxate sau drumul lui Halep către locul 1 mondial. Halep
Simona Halep a câștigat în 2018 primul trofeu de Grand Slam din carieră

Ce-o să facă în 2019, anul marilor provocări?

Aceasta este, așadar, marea întrebare a tuturor românilor din acest început de an. Pentru că Simona este persoana care a „invadat” casele românilor, pentru că Simona este jucătoarea care i-a determinat pe români să se reîntoarcă la tenis după seceta care a urmat celuilalt număr 1 mondial român din tenis, unicul Ilie Năstase, pentru că Simona i-a ajutat să fie din nou fericiți, să se bucure pentru fiecare victorie și fiecare turneu câștigat. Și, poate, zâmbetul lui Halep și determinarea de care dă dovadă de fiecare dată când intră pe teren au transformat-o în „Favorita Fanilor”, premiu obținut și la final de 2018.

FANATIK analizează situația Simonei Halep, punctele forte și punctele mai puțin bune, parcursul în următoarele turnee importante și numirea unui antrenor.

„Locul 1 nu e important”

Pentru prima oară din februarie 2018 încoace, Simona Halep nu va mai porni ca favorită principală în următoarele competiții din primăvară și, probabil, și din vară. Pentru că diferența față de Osaka este una consistentă și nu poate fi recuperată foarte repede. Oricum, Simona are şanse minime să spere că va urca pe primul loc după dubla Indian Wells – Miami.

Dar, pentru moment, calculele sunt extrem de complicate și, așa cum românca a conchis la conferința de presă de după eliminare, „locul 1 nu e important”. Cel puțin nu acum, când fostul lider mondial se bucură că a scăpat de problemele sâcâitoare de spate și a putut să joace la cel mai înalt nivel în fața unor adversare de clasă la primul turneu de Mare Șlem al anului. Și încă un lucru important, remarcat chiar de Halep: „Abia la finalul anului o să conteze poziția din clasament”. Iar constănțeanca nu a mai câștigat în 2018 niciun meci de la US Open încolo, ceea ce înseamnă că poate acumula suficiente puncte pentru a recupera prima poziție în clasament. 64 de săptămâni a stat Simona pe primul loc WTA, locul 10 în clasamentul numerelor 1 all-time

„Halep trebuie să fie fericită, a jucat senzațional. Nu s-a pregătit pentru Australian, e mică de înălțime, a luptat incredibil. Merită toate laudele. Jos pălăria!”, Chris Evert, câștigătoare a 18 titluri de Mare Șlem

Anul Simonei relaxate sau drumul lui Halep către locul 1 mondial. Halep
Simona Halep a jucat finala turneului de la Doha în acest sezon

Fără hernie de disc = nivel de top

Astfel se poate rezuma jocul lui Halep după pauza cauzată de problemele cu hernia de disc. A început greu, cu Barty la Sydney, dar și cu estona Kanepi în primul tur de la Australian Open, exact aceeași jucătoare care o învinsese la US Open. Dar, după un prim set pierdut, Simona s-a trezit și a jucat la cel mai înalt nivel. Nu i-a mai dat nicio șansă adversarei și s-a impus fără probleme. Încă două victorii cu Sofia Kenin și Venus Williams înaintea meciului începutului de an, cu Serena Williams. Acolo unde a arătat că este o jucătoare de top și că locul din clasament este unul meritat. A spus-o și legendara americancă: „S-a văzut că am jucat cu numărul 1 mondial, a trebuit să joc la cel mai înalt nivel din viața mea”.

Simona Henin la Australian Open

A fost, probabil, cel mai dificil tablou la un Grand Slam pentru o jucătoare aflată pe prima poziție WTA. Dar Simona a arătat excelent și a avut un joc extrem de solid din spatele terenului. A lovit mai plat, a fost agresivă, iar reverul și dreapta au fost la înălțime. Și a adus aminte prin stilul ei, din nou, de Justine Henin, câștigătoare a 7 turnee de Mare Șlem.

Mult mai scundă decât adversarele ei, la fel ca belgianca, Halep a dat de pământ cu jucătoarele și a arătat că nu a contat diferența de înălțime. Le-a dominat pe adversare, le-a plimbat și a punctat de multe ori cu reverul, cea mai bună lovitură a româncei, aceeași ca a lui Henin.

„Îmi dau aproape nota 10 pentru acest turneu. Nu am fost pregătită să joc la un nivel înalt, dar sunt fericită pentru felul în care am evoluat, am avut cea mai grea tragere la sorţi şi meciuri dificile, însă a fost plăcut”, Simona Halep, după eliminarea de la Australan Open. 367.000 de euro va primi Halep pentru optimile de finală de la Australian Open

Nadal a făcut-o, trebuie s-o facă și Halep

Chiar dacă a avut multe aspecte pozitive în joc, Simona are și elemente care trebuie îmbunătățite. Și cel mai important este chiar serviciul. Este un progres vizibil față de perioada Wim Fissette, anii alături de Darren Cahill au ajutat-o enorm. Dar serviciul său este, și din pricina înălțimii, cel mai slab dintre jucătoarele de TOP 10.

Comparând cu tenisul masculin, Halep este asemănătoare cu Rafa Nadal. Spaniolul nu a fost ajutat niciodată de serviciu, precum Federer, Murray sau Djokovic. Jocul său din spatele terenului, loviturile formidabile de forehand și de rever l-au transformat într-o legendă a tenisului.

Însă și marele Nadal a avut o dezvăluire neașteptată la recent încheiatul Australian Open, explicând cum și-a îmbunătățit cea mai slabă armă din arsenal: „Acum produc mai multe pagube cu serviciul. E mult mai ușor să-ți construiești punctele când adversarul returnează din poziții inconfortabile. Dar nu pot juca la fel ca Roger (n.a. – Federer), să am mulți ași, dar am încercat mereu să fiu agresiv”.

Și dacă Rafa a făcut-o la 32 de ani, după 17 trofee de Mare Șlem, la fel ar trebui să procedeze și Halep, într-o perioadă în care tot mai multe jucătoare își schimbă constant jocul și lovesc din ce în ce mai puternic. De aceea, pentru a reveni în fruntea clasamentului și pentru a câștiga din nou un Grand Slam, Simo trebuie să fie din ce în ce mai bună pe propriul serviciu și, mai ales, pe a doua minge. Și aici vine în discuție problema antrenorului.

Anul Simonei relaxate sau drumul lui Halep către locul 1 mondial. Halep
Simona Halep a fost eliminată în sferturile competiției de la Dubai

Antrenor full-time, nu consilieri

Românca are nevoie cu siguranță de un antrenor valoros, prezent la toate antrenamentele și la toate meciurile, nu cum s-a întâmplat la Melbourne. „Nu pot să continui singură la acest nivel”, a remarcat și Halep în timpul turneului. După despărțirea de Cahill de la finalul anului trecut, Simona a petrecut mult timp pentru refacerea durerilor de spate, iar la Australian Open a fost ajutată de Florin Segărceanu, căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup.

Un lucru este clar, fostul lider WTA trebuie să aibă un antrenor full-time. Pe care părea că și l-a găsit la finalul turneului australian. Belgianul Thierry Van Cleemput urma să o pregătească pentru o perioadă de probă, la Doha și Dubai, pentru ca apoi să devină o colaborare de durată. Un tehnician care l-a dus pe David Goffin până pe locul 7 în lume poate fi doar unul de mare valoare, mai ales în tenisul masculin actual, unde jucători care nu au arme letale ajung extrem de rar în top. Iar pentru alegerea lui Van Cleemput a garantat și „modelul” Simonei, marea Justine Henin, ceea ce aduce o siguranță și mai mare.

Și totuși colaborarea s-a încheiat mai repede decât se așteptau toți. Cele două părți n-au ajuns la un numitor comun și Halep își va continua cariera în tenis fără aportul belgianului van Cleemput.

Anul Simonei relaxate sau drumul lui Halep către locul 1 mondial. Halep
Simona Halep a pierdut în debutul anului prima poziție a clasamentului WTA

2019, mai bun decât 2018?

Este o utopie să spui categoric că acest an va fi mai bun decât 2018, an în care Simona Halep a jucat finala la Australian Open, a câștigat Roland Garros și a terminat pe primul loc în lume. Dar acum, scăpată de problemele de sănătate, cu un antrenor nou și cu jocul prestat la Melbourne, constănțeanca poate spera din nou să obțină un turneu de Mare Șlem, iar la Roland Garros va fi principala favorită, chiar dacă nu va fi pe primul loc WTA. Și atât timp cât domină 7 jucătoare din top 10 la meciurile directe, Simona este în cărți pentru un nou an în care să „invadeze” casele românilor și să se/ne bucure pentru fiecare meci și turneu câștigat.

Meciuri directe Simona Halep cu jucătoare de TOP 10

4-1 cu Naomi Osaka
3-1 cu Petra Kvitova
7-2 cu Sloane Stephens
6-2 cu Karolina Pliskova
6-4 cu Angelique Kerber
3-4 cu Elina Svitolina
3-2 cu Kiki Bertens
2-5 cu Caroline Wozniacki
2-0 cu Aryna Sabalenka

Clasamentul după turneele de la Doha şi Dubai:

1. Naomi Osaka (Japonia) 6.871 de puncte;
2. Simona Halep (România) 5.727;
3. Petra Kvitova (Cehia) 5.605;
4. Sloane Stephens (SUA) 5.307;
5. Karolina Pliskova (Cehia) 5.145;
6. Elina Svitolina (Ucraina) 4.900;
7. Kiki Bertens (Olanda) 4.885;
8. Angelique Kerber (Germania) 4.880;
9. Aryna Sabalenka (Belarus) 3.565;
10. Serena Williams (SUA) 3.406.