Sport

Simona Halep începe cel mai important “meci” după cazul de dopaj: “Este o traumă! Poate să îşi piardă statutul, iar impactul emoţional îl va resimţi doar ea!”. Exclusiv

Simona Halep trece prin cea mai grea perioadă a carierei. Un psihoterapeut a explicat pentru FANATIK ce implicaţii poate avea cazul de dopaj pentru sportivă.
05.11.2022 | 09:36
Simona Halep incepe cel mai important meci dupa cazul de dopaj Este o trauma Poate sa isi piarda statutul iar impactul emotional il va resimti doar ea Exclusiv
Simona Halep, nervoasă în timpul unui meci de tenis.
ADVERTISEMENT

Simona Halep a fost depistată pozitiv cu roxadustat şi trece prin cea mai grea perioadă a carierei. Sportiva este suspendată provizoriu şi, după cum a spus, pentru ea începe cel mai greu meci: acela de a demonstra că nu s-a dopat cu bună ştiinţă.

Simona Halep începe cel mai important “meci”! Cazul de dopaj, analizat de un psihoterapeut

În această toamnă, Simona Halep a trecut prin multe evenimente în plan personal. A divorţat de Toni Iuruc după un an de căsnicie, iar câteva săptămâni mai târziu a primit vestea că a fost depistată pozitiv cu roxadustat.

ADVERTISEMENT

FANATIK a stat de vorbă cu psihoterapeutul Iuliana Spânu în încercarea de a găsi răspunsuri pentru modul în care resimte un sportiv de performanţă de talia Simonei Halep aceste “lovituri” în plan personal şi profesional:

“Poate fi o traumă. M-am gândit la Andreea Răducan în momentul în care am văzut cazul Simona Halep. Pare din acelaşi context. Am citit că Andreea Răducan nu a mai luat 10 ani Nurofen după acel caz de la Jocurile Olimpice, atât de mare a fost trauma. 

ADVERTISEMENT

“Nimeni nu ajunge la acest nivel ca apoi să se autosaboteze”

Ţine minte toată viaţa şi probabil că asta se întâmplă şi în cazul Simonei Halep. Nu vorbim de cineva la un nivel mediocru, ci de cineva care a muncit ani de zile pentru a ajunge la nivel mondial şi de a fi numărul 1. 

Pe lângă faptul că este sportiv de performanţă, că a muncit mult să ajungă aici şi ne-a făcut mândri… în afară acestei carcase, este şi Simona Halep om. Această situaţie o consider o neglijenţă, pentru că nimeni nu ajunge la acest nivel ca apoi să se autosaboteze. 

ADVERTISEMENT

“Când doctorul ne dă medicamente, luăm de bună pastila în speranţa că o să ne treacă”

Cu cât un om ajunge mai sus, cu atât presiunea este mai mare. Vorbim de presiunea pe care o pune ea pentru a deveni mai bună, dar şi cea de la noi, cei care o susţinem şi o aplaudăm de la distanţă. 

Dar indiferent de presiune, în niciun caz nu m-aş gândi că ea s-ar autosabota în aşa hal. Mă gândesc şi la noi, oamenii normali. Când doctorul ne dă medicamente, luăm de bună pastila în speranţa că o să ne treacă. Câţi se uită la ce conţine, ce efecte secundare are şi altele?”, explică Iuliana Spânu.

ADVERTISEMENT

“În acest moment, ea este la un pas să îşi piardă acest statut, iar impactul emoţional doar ea îl resimte”

Simona Halep riscă să îşi piardă statutul de super vedetă, iar impactul emoţional este simţit doar de ea. Psihoterapeutul consideră că în acest moment, cel mai important lucru este suportul apropiaţilor şi al familiei:

“Prin performanţele pe care le-a făcut şi prin popularitatea de care se bucură, Simona Halep a ajuns la un anumit statut. În acest moment, ea este la un pas să îşi piardă acest statut, iar impactul emoţional doar ea îl resimte. 

Într-adevăr, sunt oameni care fac echipă cu ea, care au investit în ea, familie, prieteni, dar ei simt doar regret, părere de rău, dar ea este singura care trăieşte cu această emoţie.

“Trăieşte şi cu această povară. A muncit atât de mulţi ani şi este posibil să i se anuleze toată munca din spate”

În plus, tot asupra ei se revarsă şi aceste păreri de rău de la oamenii dragi pe care, poate, crede că i-a dezamăgit şi trăieşte şi cu opiniile la adresa ei, despre cum se poate întâmpla aşa ceva.

Dar, trăieşte şi cu această povară. A muncit atât de mulţi ani şi este posibil să i se anuleze toată munca din spate. Pe de altă parte, gurile rele susţin că este inadmisibil ceea ce a făcut, dar nu putem anula tot efortul ei şi toată piramida asta la care a lucrat.

Un astfel de incident poate fi un handicap în cariera unui sportiv. Am văzut mulţi oameni care o susţin şi contează foarte mult acest suport din exterior pentru ea”. 

“Există consecinţe la nivel emoţional şi fizic”

Situaţia dificilă în care se află Simona Halep poate să îi dăuneze atât la nivel fizic, cât şi la nivel mental, după cum explică Iuliana Spânu:

“Există consecinţe la nivel emoţional şi fizic, iar ca să enumăr câteva ar fi: stare de agitaţie, epuizare emoţională, dificultăţi de atenţie sau concentrare. La nivel fizic pot apărea insomniile, tensiunea musculară, dureri de stomac, dureri de cap şi altele. 

Bănuiesc că lucrează cu cineva, că ea a mai colaborat cu psihologi. Dar cel mai important este sprijinul afectiv din partea familiei, a apropiaţilor”, susţine psihoterapeutul.

“O despărţire poate aduce cu ea remuşcări şi păreri de rău, iar pe de altă parte poate fi o eliberare sau o uşurare”

Cazul de dopaj în care a fost implicată Simona Halep vine doar la câteva săptămâni de la confirmarea despărţirii de Toni Iuruc. Indiferent de cât de puternică este sportiva la nivel mental, aceste evenimente neplăcute produc schimbări:

“În cazul divorţului, nu ştim ce simte, nu avem o confirmare clară cu privire la investiţia emoţională. O despărţire poate aduce cu ea remuşcări şi păreri de rău, iar pe de altă parte poate fi o eliberare sau o uşurare dacă îţi dai seama că este mai bine fără acel om.

Este foarte incomod procesul de tranziţie, adică divorţul. Mai ales că sunt persoane publice şi toată lumea vrea să ştie adevărul. Chiar dacă nu îi ajută cu nimic. Revenirea după trauma divorţului este facilitată de deschiderea pentru suportul exterior: oameni dragi, psiholog sau alţii. Episoade de tristeţe pot apărea şi sunt normale pentru că sunt un răspuns natural al corpului în faţa stresului”, a explicat Iuliana Spânu pentru FANATIK.

“O să dureze ceva acest episod şi nu va fi comod. Este pusă la îndoială calitatea umană a Simonei”

Pentru Simona Halep urmează cea mai grea perioadă a carierei. Va fi departe de terenurile de sport şi “meciurile” ei vor fi la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, unde va încerca să vină cu dovezi că nu a luat cu bună ştiinţă substanţe dopante:

“O să dureze ceva acest episod şi nu va fi comod. Este în joc imaginea ei, dar nu numai imaginea, pentru că este pusă la îndoială calitatea umană a Simonei. Ţinând cont de cât de mult iubeşte ea ceea ce face, cred că situaţia asta, din una profesională, a devenit una personală.

Este destul de greu de digerat când cineva spune că ai greşit, dar tu simţi că nu ai făcut nimic greşit. Poate nici nu ai la îndemână mijloacele necesare şi te simţi neputincios. Nu ştiu cât de neputincioasă se simte ea în acest context, dar depinde de fiecare om în parte.

De-a lungul carierei s-a lovit de mai multe incidente şi ea este aici, în picioare. De aceea mi-e greu să cred că asta o va doborî într-atât de tare. Cred că va fi ca o umbră în cariera ei, dar asta ar putea avea efect motivator”, a conchis Iuliana Spânu.

În acest moment, Simona Halep este suspendată provizoriu. Sportiva a fost înştiinţată că s-a încheiat faza de investigaţie şi are 20 de zile la dispoziţie pentru a contesta decizia. Dacă se va întâmpla acest lucru, cazul va ajunge la TAS, unde termenul minim pentru un verdict ar fi de şase luni.

  • 2 turnee de Grand Slam a obţinut Simona Halep
  • 31 de ani are Simona Halep
ADVERTISEMENT