Simona Halep

Begu/Niculescu, calificare în sferturi la dublu! Cîrstea, eliminată după ce a câştigat primul set

Trei jucătoarea din România vor evolua în noaptea de sâmbătă spre duminică în turul trei al al probei de dublu femninin de la Australian Open.
21.01.2018 | 09:17
BeguNiculescu calificare in sferturi la dublu Cirstea eliminata dupa ce a castigat primul set

UPDATE, ora 07:50 / Irina-Camelia Begu şi Monica Niculescu s-au calificat în sferturile de finală ale tabloului de dublu de la Australian Open, după ce perechea Nadiia Kichenok/Anastasia Rodionova s-a retras la scorul de 4-1 pentru românce. Sorana Cîrstea şi Beatriz Haddad Maia au ratat accesul în sferturi, ele fiind învinse de perechea Lucie Safarova/Barbora Strycova în trei seturi, scor 6-2, 0-6, 4-6. Begu şi Niculescu vor juca în sferturi contra americancelor Jennifer Brady/Vania King.


UPDATE, ora 16:50 / Perechea Irina-Camelia Begu/Monica Niculescu, cap de serie numărul 10, vor întâlni cuplul Nadiia Kichenok/Anastasia Rodionova (Ucraina/Australia), în primul meci al zilei, de la ora 02:00, pe Margaret Court Arena. Perechea Sorana Cîrstea/Beatriz Haddad Maia (România/Brazilia) va juca în cel de-la treilea meci de pe terenul 8, în jurul orei 05:30, împotriva cuplului ceh Lucie Safarova/Barbora Strycova, cap de serie numărul 4.


UPDATE, ora 12:13 / Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer au părăsit Australian Open. Perechea româno-olandeză a fost învinsă în turul 2 de pe tabloul de dublu masculin de Sam Groth/Lleyton Hewitt, beneficiari ai unui wild card, scor 6-7(2), 6-4, 5-7.


UPDATE, ora 05:45 / Prechea Sorana Cîrstea/Beatriz Haddad Maia (România/Brazilia) s-a calificat în optimile de finală ale probei de dublu feminin. Cele două au trecut, în turul doi, cu scorul de 4-6, 6-3, 6-3, după o oră şi 47 de minute, de cuplul Alicja Rosolska/Abigail Spears (Polonia/SUA), cap de serie numărul 15. În faza următoare, Cîrstea şi Haddad Maia vor întâlni perechea cehă Lucie Safarova/Barbora Strycova, cap de serie numărul 4, care a trecut, cu scorul de 6-2, 6-2, de cuplul Raluca-Ioana Olaru/Olga Savchuk (România/Ucraina).


UPDATE, ora 03:25 / Ana Bogdan, locul 104 WTA, a cedat în două seturi în faţa finalistei de anul trecut de la US Open. Keys, cap de serie numărul 17 şi locul 20 WTA, a reuşit câte un break în fiecare set şi s-a impus cu scorul de 6-3, 6-4, după o oră 14 minute. Americanca va juca în turul 4 cu învingătoarea partidei dintre AliaksandraSasnovich (Belarus) şi Caroline Garcia (Franţa), favorită 8.


UPDATE, ora 02:45 / Finalista de anul trecut de la US Open a făcut break-ul la 4-3 şi a închis setul cu 6-3


UPDATE, ora 22:35 / Ana Bogdan a anunţat că abia aşteaptă întâlnirea cu Madison Keys. ”Dragii mei, mâine joc de la 11 dimineaţa pe Margaret Court Arena. Adică în noaptea asta de la 2, ora României. Cred că în stilul ăsta prietenii şi suporterii mei vor deveni somnambuli… Sunt complet refăcută după meciul de ieri şi abia aştept o nouă confruntare!”, a scris românca pe contul de Facebook.


UPDATE, ora 18:50 / Clasată pe locul 104 WTA, Bogdan va da piept în turul 4 la Australian Open cu americanca Madison Keys, cap de serie numărul 17 şi locul 20 WTA. Românca, aflată la cea mai mare performanţă din carieră, nu s-a mai întâlnit niciodată cu finalista ediţiei trecute de la US Open. Partida se va disputa pe arena Margaret Court. Tot în noaptea de vineri spre sâmbătă vor mai juca Horia Tecău şi Sorana Cârstea la dublu. În al treilea meci de pe terenul 2, perechea Horia Tecău/Jean-Julien Rojer (România/Olanda), cap de serie numărul 3, va evolua cu echipa Sam Groth/Lleyton Hewitt (Australia), în turul doi. Sorana Cîrstea şi brazilianca Beatriz Haddad Maia vor evolua în turul al doilea al probei de dublu feminin cu perechea Alicja Rosolska/Abigail Spears (Polonia/SUA), cap de serie numărul 15, în al doilea meci de pe terenul 13.


UPDATE: Monica Niculescu şi Irina Begu au obţinut calificarea în turul trei pe tabloul de dublu. Româncele le-au învins în trei seturi, scor 3-6, 6-3, 7-5, pe Jessica Moore şi Ellen Perez. Raluca Olaru şi Olga Savchuk au ratat accesul în turul trei, după ce au fost învinse de perechea Lucie Safarova/Barbora Strycova, scor 2-6, 2-6.


UPDATE: În această noapte la Australian Open pe teren vor intra, dintre români, doar două perechi în turneul de dublu feminin. De la ora 02:00 Monica Niculescu şi Irina Begu vor înfrunta tandemul Moore-Perez, iar de la ora 04:00 Raluca Olaru şi Olga Savciuk vor avea o misiune grea în faţa cehoaicelor Safarova-Strycova, două jucătoare foarte experimentate la dublu.


UPDATE. Ana Bogdan a obţinut calificarea în turul 3 de la Australian Open. Românca a trecut după un meci în trei seturi, scor 1-6, 6-2, 6-3, de Iulia Putinţeva. În următorul tur, jucătoarea care ocupă locul 104 WTA se va duela cu Madison Keys.

Sorana Cîrstea a ratat calificarea după ce a fost învinsă de Lucie Safarova, scor 2-6, 4-6. Horia Tecău s-a calificat în turul 2 pe tabloul de dublu, alături de Jean-Julien Rojer, după ce a învins perechea Guillermo Duran/Andres Molteni, scor 6-4, 6-3. Marius Copil nu a fost la fel de norocos şi a fost eliminat în turul inaugural, alături de Viktor Troicki. Cei doi au fost învinşi de perechea Rajeev Ram/Divij Sharan, scor 6-7(5), 4-6.


UPDATE. În afara Simonei Halep, care va juca în compania lui Eugenie Bouchard, la Australian Open vor mai evolua încă două jucătoare românce la simplu şi va intra în concurs Horia Tecău la dublu masculin. Tecău şi Rojer vor juca de la ora 02:00 cu perechea Duran-Molteni şi, în mod normal, nu pot avea probleme. De la ora 03:30 Ana Bogdan şi Iulia Putinţeva se vor duela pentru un loc în turul 3, iar de la ora 04:00 Sorana Cârstea va avea o misiune grea cu jucătoarea cehă Lucie Safarova.


UPDATE. Irina Begu a fost eliminată în turul 2 al tabloului de simplu de la Melbourne, de croata Petra Martic, în 2 seturi: 4-6, 6-7. Deşi a condus jocul în setul 2 şi a avut avantaj mai mereu pe tabelă, Irina nu a reuşit să ducă meciul în setul decisiv, capotând în momentele cheie. 

Înfrângeri au consemnat şi alţi doi români, Mihaela Buzărnescu şi Florin Mergea, în turul 1 al probei de dublu: Mergea a pierdut, alături de sârbul Nnad Zimonjic, în faţa capilor de serie numărul 9, Feliciano şi Marc Lopez, 2-6, 4-6, în timp ce Buzărnescu şi argentinianca Irigoyen n-au făcut faţă capilor de serie numărul 8, Hsieh/Peng: 3-6, 5-7. 

Singurele veşti bune ale nopţii au venit de pe tabloul de dublu feminin. Raluca Olaru s-a calificat în turul 2 al probei de dublu, alături de ucraineanca Olga Savchuk: 6-3, 6-3 cu Kozlova/Putintseva. Raluca se va lupta, vineri, pentru un loc în optimi, cu cehoaicele Safarova / Strycova, mult mai bine clasate. Sorana Cîrstea şi Beatriz Haddad Maia au obţinut calificarea în turul doi după o victorie în două seturi, scor 6-2, 6-2, împotriva perechii Veronika Kudermetova/Aryna Sabalenka. Irina-Camelia Begu şi Monica Niculescu s-au calificat la rândul lor în turul 2 după ce au învins perechea Mirjana Lucic-Baroni/ Andrea Petkovic, scor 6-7(6), 6-3, 6-2. Pentru cele două românce urmează confruntarea cu Jessica Moore/ Ellen Perez, pereche beneficară a unui wild-card.


UPDATE: Cum Marius Copil a ieşit încă din primul tur, la băieţi nu mai avem pe nimeni în concurs. În competiţia feminină, de la ora 03,30 Irina Begu va juca în compania croatei Petra Martic, ocupanta locului 81 WTA. Cele două nu s-au întâlnit niciodată până acum.

Începe şi concursul de dublu. La băieţi Florin Mergea are un partener de calitate în Nenad Zimonjic, însă au avut mare ghinion, pentru că vor avea în faţă o pereche foarte sudată, spaniolii Lopez/Lopez, care pleacă favoriţi. Meciul e programat tot în jurul orei 03,30. În proba feminină de dublu avem multe reprezentante. De la ora 05,00 Mihaela Buzărnescu are încă odată ghinion, pentru că alături de jucătoarea din Argentina, Irigoyen, vor avea în faţă un dublu puterrnic şi cu multe participări la Grand Slam-uri: Hsieh-Peng.  De la aceeaşi oră Raluca Olaru şi tradiţionala ei parteneră, Olga Savciuk vor încerca să treacă de perechea Kozlova-Putinţeva şi au prima şansă. De la ora 06,30 Sorana Cârstea şi brazilianca Haddad întâlnesc dublul Sabalenka-Kudermetova şi tot de la 06,30 singura pereche românească sută la sută, Niculescu-Begu vor avea ca adversare pe Lucic-Baroni şi Petkovic.


UPDATE, ora 12:20 / Bogdan, locul 104 WTA, nu i-a lăsat nicio şansă mult mai titratei sale adversare şi s-a impus cu scorul de 6-3, 6-2, după o oră şi 24 de minute. În turul doi, Ana Bogdan o va întâlni pe învingătoarea partidei dintre Yulia Putinţeva (Kazahstan), locul 54 WTA, şi Heather Watson (Marea Britanie), locul 68 WTA.


UPDATE, ora 11:45 / Organizatorii de la Australian Open au stabilit programul zilei de miercuri, iar Irina-Camelia Begu o va întâlni pe croata Petra Martic în turul doi, în jurul orei 04:00, în cel de-al doilea meci de pe terenul 7. Miercuri vor începe şi probele de dublu de la Australian Open. În meciul 4 de pe terenul 10, Sorana Cîrstea şi Beatriz Haddad Maia vor întâlni perechea Veronika Kudermetova/Aryna Sabalenka. Begu şi Niculescu vor juca în meciul 4 de pe terenul 12 împotriva cuplului Mirjana Lucic-Baroni/Andrea Petkovic, iar Raluca Olaru şi Olga Savchuk vor juca în meciul 3 de pe terenul 19 cu perechea Kateryna Kozlova/Yulia Putinţeva. MIhaela Buzărnescu şi Marua Irigoyen vor întâlni cuplul Su-Wei Hsieh/Shuai Peng în meciul 3 de pe terenul 22, iar Florin Mergea şi Nenad Zimonjic vor da piept cu spaniolii Feliciano şi Marc Lopez în meciul 2 de pe terenul 20.


UPDATE. Final de meci şi calificare pentru Sorana Cîrstea. Românca a pierdut primul set, 5-7, şi a fost condusă cu break în al doilea. A răspuns imediat şi a reuşit revenirea. S-a impus în cele din urmă cu 6-4 în setul doi şi 6-3 în decisiv. Cîrstea o va înfrunta pe Lucie Safarova, locul 29 WTA, în turul 2. Ana Bogdan va juca în jurul orei 9:30 contra Kristinei Mladenovic.

UPDATE: În afara Simonei Halep în această noapte vor mai evolua încă două românce. Mai degrabă spus spre zorii zilei în cazul Soranei Cîrstea, care de la ora 04:00 o va întâlni pe Zarina Diyas din Kazahstan şi apoi la orele dimineţii, în jur de 7,30, Ana Bogdan, care va avea o misiune foarte grea în faţa franţuzoaicei Kristina Mladenovic, chiar dacă aceasta în ultimele şase luni a înregistrat multe rezultate sub aşteptări, pierzând în faţa unor sportive mult mai jos clasate în ierarhia WTA.

UPDATE, ora 11:25 / Mihaela Buzărnescu, locul 44 WTA, nu a reuşit să-şi continue evoluţiile de excepţie din ultime perioadă şi a cedat în primul tur la Australian Open în faţa Carolinei Wozniacki, cap de serie numărul 2. Daneza s-a impus cu scorul de 6-2, 6-3, după o oră şi 11 minute. Buzărnescu s-a aflat pentru a doua oară în carieră pe tabloul principal al unui Grand Slam, anul trecut fiind învinsă tot de Wozniacki la US Open, în primul tur.


UPDATE, ora 09:35 / Marius Copil, locul 93 ATP, nu a făcut faţă presiunii la Australian Open şi a cedat în trei seturi în faţa francezului Gilles Simon, locul 57 ATP, fost numărul 6 mondial. Francezul s-a impus cu scorul de 7-5, 6-4, 6-3, după puţin peste două ore de joc. Copil era singurul reprezentant al României pe tabloul de simplu masculin.


UPDATE, ora 07:35 / Begu, locul 40 WTA, a reuşit un meci mare în faţa rusoaicei Ektaerina Makarova, cap de serie numărul 31 şi locul 33 WTA, şi s-a impus la finalul unui maraton de peste trei ore, cu scorul de 3-6, 6-4, 8-6. În turul secund, Begu o va întâlni în premieră pe croata Petra Martic, locul 81 WTA, care a trecut, cu scorul de 7-6 (5), 6-3, de belgianca Alison van Uytvanck, locul 76 WTA. În schimb, Monica Niculescu, locul 85 WTA, a cedat în faţa Monei Barthel (Germania), locul 52 WTA, scor 6-4, 7-5, după o oră şi 50 de minute.


UPDATE. Australian Open, 15 ianuarie, ora 02:00, ora României. Start!

Irina Begu şi Monica Niculescu sunt deschizătoare de drum pentru “colonia” românească: Begu contra Makarovei, Niculescu cu Barthel. La ora 5:30 joacă Marius Copil cu Giles Simon, la ora 8:00 Mihaela Buzărnescu o întâlneşte pe una dintre principalele favorite, Caroline Wozniacki. Acesta este programul de luni. Halep debutează marţi dimineaţa, ora 6:00, cu australianca Aiava.


UPDATE. Organizatorii primului turneu de Grand Slam al anului, Australian Open, au stabilit programul primelor zile de concurs, inclusiv pentru Halep – Aiava.

Astfel, Simona Halep va juca meciul de debut la Australian Open pe arena Rod Laver, cea mai mare din cadrul complexului de la Melbourne. Partida este programată marţi, în sesiunea de zi.

Va fi a treia partidă programată pe arena centrală, după confruntările dintre Karolina Pliskova şi Cepede Royg, respectiv Alexander Zverev – Fabbiano Thomas. Practic, este ultimul meci din sesiunea de zi.

Cum meciurile de la Australian Open încep la 11:00 ora locală, adică 2:00 în România, este de aşteptat ca partida dintre Halep şi Destanee Aiava să înceapă în jurul orei 6:00 dimineaţa în România. Vezi în galeria foto şi programul altor jucători de top în ziua 2.

În prima zi de la Australian Open, pe arena Margaret Court, Mihaela Buzărnescu o va înfrunta pe Caroline Wozniacki, partidă programată în sesiunea de seară, ceea ce înseamnă că va fi luni dimineaţă, ora României.

Irina Begu va intra chiar mai devreme în concurs, în noaptea de duminică spre luni. O va înfrunta de la ora 2:00 pe Ekaterina Makarova, pe Terenul 7. De la aceeaşi oră, Monica Niculescu o înfruntă pe Mona Barthel, pe Terenul 14. Luni dimineaţă, în jurul orei 6:00, Marius Copil îl înfruntă pe Gilles Simon, partidă programată pe Terenul 13.

În ziua a doua de concurs vor mai juca, în afara Simonei Halep, Ana Bogdan şi Sorana Cîrstea. Prima o va înfrunta pe Kristina Mladenovic, meciul 4 pe Terenul 3, iar Sorana joacă împotriva Zarinei Diyas, meciul 2 pe terenul 19.

UPDATE: 12 ianuarie, ora 16:30. Iată programul sportivilor români în primul tur de la Australian Open (zilnic meciurile vor începe la Melbourne în jurul orei 2,00, ora României)

Luni, 15 ianuarie

Marius Copil – Gilles Simon

Mihaela Buzărnescu – Caroline Wozniacki

Irina Begu – Ekaterina Makarova

Monica Niculescu – Mona Barthel
 
Marţi, 16 ianuarie
 
Simona Halep – Destanee Aiava
 
Sorana Cîrstea – Zarina Diyas
 
Ana Bogdan – Kristina Mladenovic

UPDATE: Iată şi programul celorlalte jucătoare românce: Mihaela Buzărnescu – Caroline Wozniacki, misiune imposibilă, daneza e favorita nr.2, Monica Niculescu – Mona Barthel (Germania, loc 52), Sorana Cârstea – Zarina Diyas (Kazahstan, locul 60), Irina Begu – Ekaterina Makarova (Rusia, loc 33), Ana Bogdan .- Kristina Nladenovic (Franţa, loc 11)

UPDATE: Simona Halep va avea adversară o australiancă de 17 ani, Destanee Aiava, nr.193, care a primit wild card. În turul secund o poate întâlni pe Eugenie Bouchard din Canada, iar în al treilea ar avea un rival de top, cehoaica Petra Kvitova. Pe jumătatea de tablou a Simonei se mai află Johanna Konta, Angelique Kerber, Maria Şarapova, Garbine Muguruza sau Caroline Garcia.  În sferturi ar putea da de Karolina Pliskova, iar în semifinale de Maria Şarapova.


UPDATE: Marius Copil va avea ca adversar pe francezul Gilles Simon, nr.57 ATP.


UPDATE: S-a început cu tabloul masculin. Nr. 1 ATP, Rafa Nadal va juca în primul tur cu nr.81, dominicanul Victor Estrella Burgos. Novak Djokovic, revenit după lunile de accidentare, va juca împotriva americanului Donald Young iar Roger Federer cu slovenul Aljaz Bedene.


UPDATE: Roger Federer a vorbit despre faptul că i-ar plăcea să fie jucat într-un film de actorul său preferat, Leonardo di Caprio, despre rivalitatea cu Rafa Nadal şi despre participările sale la Australian Open, unde are multe rezultate notabile. Maria Şarapova s-a referit la perioada grea prin care a trecut, atât cât timp a fost suspendată pentru dopaj, cât şi în lunile care au urmat.


UPDATE: România este reprezentată pe tabloul oficial la simplu masculin de nr.93 ATP Marius Copil, iar la feminin de Simona Halep, nr.1 WTA, Sorana Cârstea, Irina Begu, Mihaela Buzărnescu, Monica Niculescu şi Ana Bogdan. Iar în calificări Alexandra Cadanţu a ieşit din primul tur în faţa bielorusiei Lapko, în timp ce Alexandra Dulgheru şi Irina Bara merg în turul secund, după victorii la Bianca Andreescu (Canada) şi bulgăroaica Karatancheva, după ce Bara a salvat minge de meci, scor final 2-1.


UPDATE: 11 ianuarie, ora 10:00. Roger Federer şi Maria Şarapova sunt sportivii desemnaţi să participe la efectuarea tragerii la sorţi. 


Tragerea la sorţi pentru Australian Open, acolo unde Simona Halep este cap de serie numărul 1, va avea loc joi dimineaţă, la ora 10, ora României, iar până la startul programat in noaptea de duminică spre luni, Simona Halep are timp să privească înapoi spre prima săptămână.

Shenzhen a reprezentat prima destinaţie a anului pentru liderul mondial al circuitului WTA, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Pe lângă titlul scontat din competiţia de simplu, Halep şi-a trecut în palmares şi primul titlu de dublu din carieră, alături de o altă româncă, Irina Begu. Dacă proba de dublu a reprezentat doar un antrenament pentru competiţia de simplu, obiectivul nefiind neapărat victoria finală, pe tabloul de simplu Halep a avut un parcurs triumfal, fără să întâlnească însă jucătoare de top.

Partidele disputate contra lui Nicole Gibbs, Ying-Ying Duan, Aryna Sabalenka, Irina Begu şi Katerina Siniakova  au făcut din Halep o câştigătoare meritată a turneului de la Shenzhen, dar au readus în minte o întrebare clasică a fanilor sportului. Este mai util să începi competiţiile cu meciuri tari, dar pe care rişti să le pierzi sau este mai bine să joci meciuri mai puţin complicate dar pe care eşti destul de sigur că o să le câştigi? Cu siguranţă nu este vina Simonei că Sharapova, Ostapenko sau Shuai Zhang erau cu gândul la Revelion sau la Australian Open mai degrabă, dar un meci contra vreuneia dintre aceste adversare poate că ar fi fost un barometru mai bun pentru a stabili nivelul ei real.  Care au fost însă aspectele pozitive şi la ce mai trebuie lucrat în vederea Australian Open?

A găsit Halep ritmul la serviciu în vederea Australian Open?

Dacă în 2017 a avut mult de suferit în ceea ce priveşte serviciul, primul semn bun al lui 2018 a constat în regăsirea eficienţei la cea mai deficitară lovitură a sa. Cu un procentaj de aproape 73% la eficienţa primei mingi, Halep a câştigat peste 83% din game-urile jucate la serviciu, ceea ce constituie un procentaj excelent pentru ciruitul feminin.

Un alt punct forte este constituit de capacitatea demonstrată de Simona la Shenzhen de a reveni în momentul în care este condusă, iar jocul său nu merge. După ce în turul secund era învinsă în primul set de către Ying-Ying Duan, Halep revenea fără să acuze şocul şi îi mai lăsa doar 3 game-uri chinezoaicei. După celălalt set pierdut în cadrul turneului, chiar cel secund din finală, Simona a părut şi mai puternică, nelăsându-i vreun game până la final Katerinei Siniakova. Ori, în 2017 Siniakova o învingea pe Halep la Sheznhen în. aţi ghicit, set decisiv. VEZI VIDEO 

Ce îngrijorează înainte de Australian Open?

Sigur, victoria dublă de la Shenzhen nu poate induce decât sentimentul de optimism în vederea Australian Open. Totuşi putem sesiza câteva aspecte care nu conving sau care nu par a fi fost bine planificate. Clima, suprafaţa de joc şi condiţiile de la Shenzhen sunt total diferite de cele din Australia, iar în ciuda tuturor antrenamentelor desfăşurate în această săptămână la Melbourne, Halep ar putea intra din nou greu în competiţia unde nu a mai câştigat meci din 2015.

Totodată, Halep pare a continua să aibă probleme în faţa jucătoarelor ce lovesc mingea foarte puternic, pe acest gen de suprafaţă. Spre deosebire de hard-ul newyorkez, cel de la Melbourne este mai lent, mingea fiind amortizată mai bine de teren. Deşi teoretic ne-am putea gândi că Simona este avantajată de acest aspect, în realitate lucrurile stau diferit. Jucătoarele puternice au mai mult timp pentru a-şi calibra loviturile, iar astfel Simona ajunge să fie în defensivă permanentă. VEZI VIDEO 

Luând în calcul toate aceste aspecte, dacă va arăta un tenis cu 20% mai bun decât la Shenzhen, Simona Halep are şanse serioase pentru cel mai bun Australian Open din carieră. Dar nu va fi uşor, mai ales la început, pe un teritoriu necucerit vreodată de un român. Statistica nu e întâmplătoare!

2 sferturi de finală reprezintă cele mai bune rezultate ale Simonei Halep la Melbourne (2014, 2015)

Australian Open 2018 este primul turneu din istorie ce are un cap de serie numărul 1 din România pe tabloul feminim