Sporturi

Simona Halep la Wimbledon 2018. Lovită de “sindromul câștigătoarei de Grand Slam”

08.07.2018 | 20:02
Simona Halep la Wimbledon 2018 Lovita de sindromul castigatoarei de Grand Slam
ADVERTISEMENT

Simona Halep la Wimbledon 2018. Liderul mondial a părăsit competiția în turul 3 și nu reușește să scape de prima săptămână pe iarba londoneză, care a făcut nu mai puțin de nouă victime dintre primele 10 clasate în WTA. Din păcate, Halep a dat răspunsul nedorit la întrebarea pe care mulți și-au pus-o înainte de startul competiției: “Titlul de la Roland Garros o va ajuta să scape de presiune și să se descurce la fel de bine și la Wimbledon, sau și-a lăsat toată energia la Paris“.

“Am nevoie de o vacanță, sunt foarte obosită”, spunea Simona imediat după eșecul cu Hsieh, întărind ideea că succesul într-un Grand Slam seacă puterile, atât din punct de vedere fizic, dar și mental. În tenisul feminin post Serena Williams, așa cum este numită perioada de la ultimul trofeu obținut de americancă, în ianuarie 2017, “sindromul câștigătoarei de Grand Slam” a făcut multe victime. Acum a fost rândul Simonei.

ADVERTISEMENT

Jelena Ostapenko, la Roland Garros 2017, este prima câștigătoare de Grand Slam din perioada în care Serena Williams a fost absentă în perioadele pre și postnatală. Letona a învins-o pe Simona Halep în finală, iar la vremea respectivă i se prevedea un viitor strălucitor. O jucătoare din noua generație, care era așteptată să străluească ani la rând. A dezamăgit apoi la următoarele turnee majore. Sfertul de finală de la Wimbledon 2017 a rămas cea mai bună performanță de după Paris 2017. Au mai fost tur 3 la US Open 2017 și Australian Open 2018 și chiar eliminare în turul 1 la Roland Garros 2018. Rămâne de văzut dacă actuala ediție a Wimbledon poate fi revenirea letonei în prim-plan. Asta în condițiile în care rezultatele modeste din ultimul timp au dus-o până pe 13 WTA.

Simona Halep la Wimbledon 2018. “Nu am avut o atitudine profesionistă”

O altă câștigătoare de Grand Slam care nu pare să se regăsească este Garbine Muguruza. A luat Wimbledon 2017, dar ultimele turnee majore au adus multe dezamăgiri pentru ea. La US Open 2017 a ieșit în optimi, la Australian Open 2017 a fost scoasă în turul 2, chiar de Su-Wei Hsieh. A părut că își revine la Roland Garros, unde a jucat semifinale, dar a fost învinsă ușor de Halep. Wimbledon 2018 avea să fie o nouă dezamăgire, cu eliminare în turul 2.

ADVERTISEMENT
Simona Halep la Wimbledon 2018
Garbine Muguruza a dezamăgit la Wimbledon 2018 și a fost eliminată în turul 2.

Sloane Stephens a produs una dintre cele mai mari surprize în tenisul feminin al ultimilor ani, prin victoria de la US Open 2017. Dar următorul turneu major pe care l-a disputat, Australian Open 2017, a fost un dezastru și pentru ea. A fost eliminată în primul tur de Shuai Zhang. La Roland Garros 2018, lururile au mers din nou bine, iar americanca a jucat finala. Pentru ca Wimbledon 2018 să însemne o nouă dezamăgire, eliminare în turul 1. Nici pentru Wozniacki lucrurile nu au mers excelent de la titlul la Australian Open 2018. Eliminare în optimi la Paris și, apoi, în turul 2 la Londra.

Simona Halep, recunoscută ca singura jucătoare care a reușit să își mențină constanța în ultimii ani, fiind cea mai veche prezență în top 10, are un adevărat examen de dat în următoarea perioadă. Oare constanța ei a fost dată doar de faptul că avea un obiectiv clar, titlul de Grand Slam, iar acum, după ce l-a atins, va începe coborârea și pentru ea? Sau Wimbledon 2018 a fost doar un accident, pe o suprafață care oricum nu o avantaja, iar de la turneele americane o vom avea din nou pe acea Simona Halep avidă de performanță? Simona pare să fi observat că atitudinea a fost problema cu Hsieh, ceea ce ar putea-o ajuta să corecteze pe viitor. Simona Halep la Wimbledon 2018 poate fi un pas pentru ceea ce înseamnă cariera ei. Va învăța din greșeala de la Londra?

ADVERTISEMENT