Simona Halep

S1mona, lider mondial într-un an mai slab ca 2014! Analiza expertului fanatik.ro

2017 a adus o performanţă istorică pentru Simona Halep şi tenisul românesc, însă statistica pare să spună altceva despre anul de vârf al jucătoarei noastre.
26.11.2017 | 00:00
S1mona lider mondial intrun an mai slab ca 2014 Analiza expertului fanatikro
ADVERTISEMENT

Simona Halep a reuşit să încheie sezonul 2017 ca lider mondial al ierarhiei WTA. Performanţa este una fabulosă pentru tenisul românesc în special şi pentru sportul din ţara noastră în general. Dacă privim însă cifrele, vom constata un aspect foarte interesant. 2017 nu a fost cel mai bun sezon din cariera Simonei Halep! 

Sezonul proaspăt încheiat a fost unul de revigorare pentru circuitul WTA, în descoperirea noilor orizonturi nu mai puţin de 5 jucătoare succedându-se pe fotoliul de lider mondial.  Angelique Kerber a început sezonul pe prima poziţie, loc pierdut după ce nu şi-a apărat punctele la Melbourne. A urmat Serena, apoi Kerber din nou, până când, la mijlocul lunii iulie, Karolina Pliskova devenea lider mondial în premieră. Asta nu înainte ca Simona Halep să rateze două ocazii de a deveni prima jucătoare din România lider mondial (finala de la Roland Garros, pierdută la Ostapenko şi sfertul de la Wimbledon, pierdut la Konta). Apoi Muguruza a devenit a doua iberică lider mondial în WTA, pentru ca Simona Halep să scrie această pagină de aur a tenisului românesc după victoria din semifinale de la Beijing, contra Jelenei Ostapenko, devenind lider mondial pe 9 octombrie, poziţie pe care o va păstra cu siguranţă cel puţin până la Australian Open 2018.

ADVERTISEMENT

Simona Halep, la apogeu în 2014?!

Privind cifrele statistice ale finalului de sezon, putem face o constatare cel puţin surprinzătoare. Deşi se vorbeşte despre 2017 ca despre cel mai bun sezon din cariera Simonei, evident, datorită poziţiei ocupate în clasament la finalul anului, se pare că 2014 a adus rezultate mai bune per total. Aşadar, în cele ce urmează, vom analiza comparativ rezultatele Simonei din fiecare categorie de turnee WTA, în sezoanele 2014 şi 2017. 

Grand Slam:

Australian Open: Primul Grand Slam al anului a adus de-a lungul timpului cele mai puţine satisfacţii pentru Simona. Openul Australian, prin specificul său, cu temperaturi foarte ridicate şi fus orar total diferit celui european nu reuşeşte să o găsească pe Simona în formă maximă. Astfel, cea mai bună performanţă a sa la Melbourne a fost atinsă în 2014 (pierdea la Cibulkova) şi repetată în 2015 (învinsă de Makarova), sferturi de finală. În 2017, Simona începea foarte rău, pierzând categoric în primul tur la Shelby Rogers. 

ADVERTISEMENT

Roland Garros: Openul francez a părut să fie mereu preferatul românilor. După ce în trecut Ilie Năstase şi Virginia Ruzici obţineau titluri la Paris, Simona a fost foarte aproape să repete această performanţă atât în 2014 cât mai ales în 2017. Prima finala de Grand Slam a carierei era cedată în 2014 la mare luptă contra Mariei Sharapova, într-un meci considerat drept unul dintre cele mai frumoase ale epocii moderne a tenisului. În 2017, Simona a repetat performanţa, fiind chiar mai aproape de titlu, conducând cu set şi 3-0 în faţa Jelenei Ostapenko în finală, înainte de a pierde dramatic, 6-3 în setul decisiv. 

Wimbledon: Iarba londoneză nu a fost foarte prietenoasă cu Simona de-a lungul timpului. Cea mai bună performanţă la Wimbledon a fost atinsă în 2014, prin accederea în semifinale, acolo unde era învinsă de Eugenie Bouchard. Nici în 2017 nu a făcut un turneu rău, ajungând în sferturi, unde ceda din nou dramatic, în faţa Johannei Konta. O victorie i-ar fi asigurat poziţia de lider mondial după Wimbledon, Simona conducând cu set şi având 5-4 în tie-break-ul setului secund, fiind la 2 puncte de victorie. A fost un meci controversat ce venea după episodul Fed Cup, cu celebra deja izbucnire a lui Ilie Năstase, pe atunci căpitan nejucător al echipei României.

ADVERTISEMENT

US Open: Ediţia din 2014 a Openului American o găsea în premieră pe Simona în postura de cap de serie 2 la un turneu de Grand Slam. Confirmarea nu a venit, jucătoarea noastră fiind învinsă atunci surprinzător în turul al treilea de către Mirjana Lucic-Baroni. Nici în 2017 nu a reuşit să confirme la ultimul turneu de Grand Slam al anului, fiind învinsă în chiar primul tur, dar reuşind meciul turneului pe tabloul feminin contra Mariei Sharapova. A fost o luptă titanică din care rusoaica a ieşit la iveală după aproape 3 ore de tenis, partida fiind considerată una dintre cele mai bune din întreg sezonul WTA. 

Premier Mandatory

La Indian Wells 2014, Simona reuşea să ajungă în semifinale, cedând în faţa polonezei Agnieszka Radwanska după un turneu bun, cu victorii la Safarova şi Bouchard pe parcurs. 2017 nu a fost la fel de fructuos, Halep venind după o accidentare suferită în februarie şi fiind învinsă destul de clar în turul al treilea de către Kristina Mladenovic. La Miami, Simona nu a evoluat în 2014, acuzând oboseala acumulată, iar în 2017 a acces în sferturi, acolo unde pierdea în faţa Johannei Konta după ce fusese aproape de o victorie în minimum de seturi. Madrid, cel de-al treilea turneu din seria Premier Mandatory (cea imediat inferioară turneelor de Grand Slam), a fost mereu destinaţia preferată a Simonei. În 2014 ajungea în prima ei finală acolo, fiind învinsă de Maria Sharapova după ce avusese un start fulminant de meci, pentru ca în 2017 să câştige trofeul (de altfel singurul al sezonului), luându-şi revanşa în faţa Kristinei Mladenovic după înfrângerea de la Indian Wells. La Openul Chinez, ultimul turneu Premier Mandatory al sezonului, Simona abandona înaintea meciului din sferturi contra Anei Ivanovic în 2014, reuşind o performanţă mai bună în acest an, când ajungea în finală. Totul s-a desfăşurat însă în contextul victoriei din semifinale, contra Jelenei Ostapenko, ce îi aducea Simonei în cele din urmă certitudinea fotoliului de lider mondial.

ADVERTISEMENT

Alte turnee:

La Turneul Campioanelor, Halep reuşea o performanţă excelentă în 2014, ajungând în finală, în 2017 nereuşind să depăşească faza grupelor. În cadrul turneelor Premier Five, Simona a reuşit să obţină un titlu în 2014, la Doha, atingând şi un sfert de finală, la Cincinnati. La acest capitol, 2017 pare să fi adus rezultate mai bune, confirmate de cele două finale (Roma şi Cincinnati) şi o semifinală, la Toronto. Per total, Simona a reuşit să obţină două titluri în 2014, la Doha şi Bucureşti, în comparaţie cu unul singur în 2017, la Madrid. Acest sezon a adus alte 3 finale pierdute, pe când 2014 a găsit-o pe Simona tot de 3 ori în ultima fază a competiţiei. 19 turnee i-au adus Simonei 46 de victorii şi 16 înfrângeri, pe când în 2017 a evoluat în 17 turnee, având un palmares de 45 de victorii şi 17 înfrângeri. 

Premii în bani:

Anul 2014 a fost de departe cel mai bănos pentru Simona până în acel moment. Prin cele 4.519.763 milioane de dolari câştigate, reuşind să obţină mai mult decât acumulase în total, de la debutul ei în circuit în 2009. O dată cu creşterea premiilor în bani oferite tenismenilor, acest capitol a fost îmbunătăţit în 2017, Halep ajungând la 4.627.597 milioane de dolari obţinute doar în acest sezon din premii. Totuşi, la acest capitol nu este lidera anului, fiind depăşită de Caroline Wozniacki, Garbine Muguruza şi Venus Williams. Totalul a ajuns la o cifră impresionantă, prin cele 20.736.015 milioane de dolari obţinute din premii în carieră, Simona Halep fiind pe locul 16 în ierarhia tuturor timpurilor la acest capitol, în WTA. Premisele par la fel de favorabile şi pentru viitor, premiile în bani şi contractele de sponsorizare fiind din ce în ce mai mari, cel puţin în ceea ce priveşte următoarele două sezoane. 

Antrenor:

2014 o găsea pe Simona alături de belgianul Wim Fissette în echipa tehnică, acesta fiind un antrenor consacrat al circuitului WTA, după ce colaborase în trecut alături de Kim Clijsters şi Sabine Lisicki. S-a dovedit a fi un parteneriat de foarte bun augur pentru Simona, prin calmul inspirat, belgianul purtând-o spre primele mari succese ale carierei. Colaborarea părea a fi una de viitor, însă, în mod surprinzător, Simona a decis să o înceteze la finalul anului, episodul concedierii prin SMS fiind foarte cunoscut la acel moment. Belgianul şi-a exprimat nemulţumirea şi a “înţepat-o” pe Halep ori de câte ori a avut ocazia, din postura de antrenor al Johannei Konta. Din 2018, Fissette o va pregăti pe Angelique Kerber. Colaborarea actuală a Simonei cu Darren Cahill a început în 2015, antrenorul australian, fost jucător de top, lucrând în trecut cu nume mari ale circuitului masculin, precum Lleyton Hewitt sau Andre Agassi. Acesta pare să aibă un mare aport în multe meciuri, fiind foarte lăudat pentru sfaturile oferite la on-court coaching. Totuşi, e greu de făcut o comparaţie obiectivă între Fissette şi Cahill, fiind evident însă rolul foarte important avut de ambii în performanţele Simonei.

Concluzii:

Analizând cifrele, găsim destul de multe similitudini între sezoanele 2014 şi 2017, cu un uşor plus pentru sezonul 2014, la aproape toate capitolele. Chiar şi numărul de puncte obţinute de Simona la finalul anului a fost mai mare în 2014 (6292) decât în 2017 (6175). Totul pare firesc, confirmând faptul că Simona Halep este o jucătoare ce dă dovadă de o constanţă deosebită la nivel înalt. Totuşi, epitetele abundă după acest sezon, în contextul în care Simona a încheiat pe prima poziţie a ierarhiei WTA, spre deosebire de 2014, când cu un număr mai mare de puncte a terminat pe 3, la peste 2000 de puncte de liderul acelui moment, Serena Williams. 

Toate aceste aspecte conduc spre două idei destul de controversate în acest moment în lumea tenisului. Poziţia de lider mondial în acest moment este una relativă, majoritatea jucătoarelor din vârf având de-a lungul carierei sezoane mai bune decât 2017, ceea ce pune într-o altă lumină declaraţia lui Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei Williams, conform căruia niciuna dintre aceste jucătoare din topul clasamentului nu au reuşit să preia cu adevărat moştenirea lăsată de Serena. 

Sperăm ca 2018 să fie din toate punctele de vedere anul Simonei Halep, care să aducă şi confirmarea supremă prin cucerirea unui titlu de Grand Slam, ceea ce ar duce la consolidarea poziţiei de lider mondial, devenind implicit jucătoarea ce va domina tenisul feminin în era post-Serena. Nu va fi uşor, în contextul potenţialelor reveniri ale Azarenkăi, Sharapovei şi Serenei, dar Simona pare să fi trecut testul timpului, iar noile orizonturi cu siguranţă pot fi atinse.

15 titluri WTA are Simona Halep în carieră, la simplu

28 de victorii la jucătoare de top 10 a obţinut Halep de-a lungul carierei

ADVERTISEMENT