News

GALERIE FOTO. Urcuşul Simonei! 403 victorii pentru locul 1 WTA

Simona Halep a devenit sâmbătă noul lider al circuitului WTA. Jucătoarea de tenis de 26 de ani a învins-o pe Jelena Ostapenko în semifinalele turneului de la Beijing. Ascensiunea Simonei către...
08.10.2017 | 00:08
GALERIE FOTO Urcusul Simonei 403 victorii pentru locul 1 WTA
ADVERTISEMENT

Simona Halep a devenit sâmbătă noul lider al circuitului WTA. Jucătoarea de tenis de 26 de ani a învins-o pe Jelena Ostapenko în semifinalele turneului de la Beijing. Ascensiunea Simonei către vârful ierarhiei tenisului feminin a început în urmă cu mai bine de 11 ani, la Galaţi. FANATIK.RO prezintă parcursul jucătoarei de tenis din 2006 şi până la obţinerea primei poziţii în ierarhia WTA. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

La sfârşitul lunii iunie 2006, Simona Halep făcea primii paşi în turneele ITF organizate în România. Debutul în circuitul profesionist venea la turneul de la Galaţi. În primul tur, românca profita de abandonul lui Vivian Segnini (Brazilia) şi obţinea prima victorie în circuit, 6-2, 2-0. Chiar dacă a fost învinsă în turul 2 de Varvara Timofeeva (Rusia), Simona Halep obţinea primul punct în clasamentul WTA şi un cec în valoare de 196 de dolari. Prima cărămidă spre primul loc în clasamentul WTA era pusă. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe GRUPA 5 pentru a vedea programul şi rezultatele din celelalte jocuri din preliminariile CM 2018! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi.

ADVERTISEMENT

Simona Halep, campioană de juniori la Roland Garros

Anul următor, Simona Halep câştigă turneele ITF organizate în Bucureşti, singurele la care a participat în 2007. Andreea Mitu şi Patricia Mayr-Achleitnar erau jucătoarele învinse de actualul lider al ierarhiei WTA. Prima explozie a Simonei a venit în 2008, când românca participa la primele turnee în afara ţării. Chiar dacă făcuse primii paşi în circuitul profesionist, Simona Halep evolua, în paralel, şi în turneele destinate junioarelor. Anul 2008 este cel în care bifează două victorii importante. Românca triumfa la turneul junioarelor de la Roland Garros şi câştiga trofeul Bonfiglio, la Campionatele Internaţionale ale Italiei de juniori. La sfârşitul anului 2008, Simona se afla pe locul 352 în clasamentul WTA.

Ascensiunea Simonei Halep a continuat în 2009. Punctele de repere fiind prezenţele pe tabloul de calificări de la Roland Garros şi de la turneul WTA de la Paris. La ambele, românca a ajuns până în turul 2. În circuitul ITF, Simona continua să lege şirul victoriilor şi câştiga turneul de 25.000 de dolari de la Maribor.

ADVERTISEMENT

Operaţia care i-a schimbat cariera Simonei

Tot în anul 2009, românca ia o decizie destul de curajoasă. Simona Halep suferea o operaţie de micşorare a sânilor în luna iulie a acelui an, moment care avea să-i schimbe cariera sportivă. „Greutatea sânilor mă deranja. Mă trăgeau înapoi şi nu îmi permiteau să reacţionez cum trebuie. Nu îmi plăceau nici în viaţa de zi cu zi. Aş fi făcut operaţia chiar dacă nu aş fi fost sportivă”, declara Simona Halep într-un interviu pentru Daily Mail în mai 2010.

Prima finală la un turneu WTA a venit în mai 2010. Simona Halep pornea din calificările turneului de la Fes, din Maroc, şi se oprea abia în ultimul act. Pe parcurs le-a învins, printre altele, pe Lucie Hradecka şi pe Patty Schnyder, dar era învinsă în minim de seturi de Iveta Benesova. Anterior, Simona avusese un parcurs bun şi la turneul de la Marbella, unde a ajuns până în faza sferturilor de finală. Performanţele au dus-o în Top 100 WTA.

ADVERTISEMENT

Prima victorie în faţa unei jucătoare de Top 10

2011 a fost anul în care Simona Halep a obţinut primele victorii pe tablourile principale ale turneelor de Mare Şlem. Cea mai bună performanţă, turul 3, a venit la Australian Open, unde românca o învingea pe Alisa Kleybanova (Rusia). La Wimbledon, Simona s-a oprit în turul 2, dar nu înainte de a-i lua un set Serenei Williams. Peste două luni, la US Open, jucătoarea de tenis din România obţinea prima victorie împotriva unei sportive din Top 10 WTA, 6-2, 7-5 cu Na Li (China), locul 6 WTA.

A urmat un an 2012 cu rezultate mai modeste, singurul reper fiind finala de la Bruxelles. Agnieszka Radwanska o învingea pe Simona Halep în minim seturi, iar la finalul sezonului, românca ocupa locul 47 în ierarhia WTA. Anul următor a venit explozia jucătoarei de tenis.

ADVERTISEMENT

Explozia din 2013. Simona Halep, cinci trofee WTA

La turneul de la Roma, Halep dă pe rând de pământ cu Svetlana Kuzneţova, Radwanska si Jelena Jankovici, cedând în semifinale doar în faţa Serenei Williams. Apoi, după Roland Garros, unde a ieşit încă din primul tur, românca câştigă primele turnee din carieră. În decurs de câteva zile, Halep reuşeşte să câştige primul ei titlu WTA la Nurnberg şi apoi să repete performanţa la ‘s-Hertogenbosch. Românca nu se opreşte aici şi mai triumfă la Budapesta, New Haven, Moscova şi Sofia. La finalul anului, Simona ocupa locul 11 WTA. Românca era desemnată jucatoarea cu cel mai mare progres in 2013.

Performanţele bune din 2013 au continuat şi în anul următor. Sferturile de finală de la Australian Open anunţau un nou sezon bun pentru Simona Halep. Pe 16 februarie 2014, românca câştiga cel mai important titlu din carieră, la Doha, unde o învingea în finală pe Angelique Kerber cu 6-2, 6-3. Imediat după succesul din Asia, Simona Halep anunţa că va lucra cu Wim Fissette, fostul antrenor al lui Kim Clijsters. Presa internaţională era deja la picioarele jucătoarei de tenis. “Un mic demon care evolueaza in viteza a cincea”.

Roland Garros, visul neîmplinit

După Doha, Simona Halep a ajuns în semifinalele turneului de la Indian Wells, unde a fost învinsă de Agnieszka Radwanska în minim de seturi. Finala de la Roma, pierdută în faţa Mariei Şarapova, anunţa un parcurs foarte bun la Roland Garros. Pe zgura din capitala Franţei, Simona ajungea până în ultimul act, însă jucătoarea de tenis din Rusia a pus capăt visului primului turneu de Mare Şlem. Semifinala de la Wimbledon a întregit tabloul unui an în care Halep urca în clasamentul WTA. La finalul anului 2014, la Turneul Campioanelor, Simona reuşea una dintre cele mai importante victorii din carieră, 6-0, 6-2 cu Serena Williams. Jucătoarea de tenis din SUA îşi lua revanşa în finală, însă românca termina anul 2014 pe locul 3 WTA.

Anii 2015 şi 2016 pot fi consideraţi ca unii constanţi. Simona Halep s-a menţinut în Top 10 WTA, victoriile venind în turneele de la Shenzen, Dubai, Indian Wells, Madrid, Bucureşti şi Montreal. Printre aceste performanţe s-au integrat şi sferturile de finală de la Australian Open 2015, Wimbledon 2016 şi US Open 2016 şi semifinala de la US Open 2015. În acest an, Simona Halep a ajuns din nou într-o finală de Mare Şlem, la Roland Garros, însă românca nu a putut să treacă de Jelena Ostapenko în ultimul act de pe zgura din capitala Franţei. Cu această ocazie, Halep ar fi putut să urce pe primul loc în ierarhia WTA. Românca a ratat prima oportunitatea de a deveni noul lider al tenisului feminin. De altfel, în 2017, Simona Halep a obţinut primul loc WTA la a cincea şansă – VEZI AICI MAI MULTE DETALII.

403 victorii a obţinut Simona Halep în circuitul WTA

ADVERTISEMENT