Sport

Simona Halep, pas important în demonstrarea nevinovăției: „S-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organism”

Simona Halep a primit o primă veste bună după ce a fost suspendată pentru dopaj. A fost stabilită modalitatea prin care substanța interzisă a ajuns în organismul sportivei.
05.12.2022 | 15:55
Simona Halep pas important in demonstrarea nevinovatiei Sa stabilit clar modul in care a ajuns substanta in organism
Simona Halep a făcut un pas important în demonstrarea nevinovăției după scandalul de dopaj. Sursă foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Simona Halep a fost depistată pozitiv cu Roxadustat în timpul unui control antidoping la US Open. La aproape două luni după ce campioana de la Roland Garros și Wimbledon a fost înștiințată de testul pozitiv, Halep a reușit să facă un pas important în demonstrarea nevinovăției.

Simona Halep a demonstrat că substanța interzisă a pătruns în organism printr-un supliment contaminat

Cazul de dopaj al Simonei Halep a șocat lumea tenisului. Pe 21 octombrie, sportiva din Constanța anunța că a fost depistată pozitiv cu Roxadustat la US Open și că va lupta până la capăt pentru a demonstra că nu a luat cu bună știință substanțe interzise.

ADVERTISEMENT

Prima veste bună pentru Halep vine de la un judecător român de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Cristian Jura a dezvăluit că a fost stabilit modul în care substanța interzisă ar fi ajuns în organismul tenismenei din România.

„Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat. 

ADVERTISEMENT

Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă, fără ca aceasta să fie precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet”, a declarat Cristian Jura, pentru ProSport.

Simona Halep, pas important în demonstrarea nevinovăției: „Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată”

Cristian Jura a enumerat pașii pe care Halep trebuie să-i parcurgă, iar în primă fază, Simona ar mai trebui să demonstreze că nu a luat cu intenție substanța interzisă pentru a-și îmbunătăți performanțele sportive.

ADVERTISEMENT

„Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni, și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă. 

Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping: să se stabilească foarte clar modul în care a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive”, a mai spus Cristian Jura.

ADVERTISEMENT

Ce rămâne de făcut pentru Simona Halep: „Una dintre condiții a fost îndeplinită”

De asemenea, Cristian Jura, judecătorul român al instanței din Elveția, a precizat că Simona sau o altă persoană trebuie să demonstreze că tenismena din România nu a suspectat și bănuit că a folosit sau i-au fost administrate substanțe interzise.

„Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței.

Adică, sportivul sau altă persoană să dovedească faptul că Simona nu a știut sau suspectat și că nu putea în mod rezonabil să știe sau să suspecteze, chiar prin manifestarea celei mai atente precauții, faptul că a folosit sau că i s-au administrat substanțe interzise sau că a folosit metode interzise”, a declarat Cristian Jura.

Cristian Jura, despre următoarele etape în cazul de dopaj al Simonei Halep: „Depinde foarte mult de probatoriu”

Oficialul român de la Lausanne a susținut că în funcție de probatoriu suspendarea Simonei Halep ar putea fi reprimată, însă, în aceeași măsură, sancțiunea ar putea fi menținută. Halep nu a mai evoluat la un turneu oficial de pe 29 august 2022, când pierdea în primul tur la US Open cu Daria Snigur.

„Procedural, urmează mai multe etape. Mai întâi, e o audiere provizorie organizată în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului. În această etapă este posibilă ridicarea suspendării provizorii a sportivei, ținând cont de dovezile că a ingerat un supliment contaminat. 

Dar aș face o precizare importantă. Așa cum este posibilă ridicarea suspendării provizorii, la fel de bine ea poate fi menținută, depinde foarte mult de probatoriu”, au fost cuvintele lui Cristian Jura.

ADVERTISEMENT