Sport

Simona Halep, pas important în demonstrarea nevinovăției: „S-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organism”

Simona Halep a primit o primă veste bună după ce a fost suspendată pentru dopaj. A fost stabilită modalitatea prin care substanța interzisă a ajuns în organismul sportivei.
05.12.2022 | 15:55
Simona Halep pas important in demonstrarea nevinovatiei Sa stabilit clar modul in care a ajuns substanta in organism
Simona Halep a făcut un pas important în demonstrarea nevinovăției după scandalul de dopaj. Sursă foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Simona Halep a fost depistată pozitiv cu Roxadustat în timpul unui control antidoping la US Open. La aproape două luni după ce campioana de la Roland Garros și Wimbledon a fost înștiințată de testul pozitiv, Halep a reușit să facă un pas important în demonstrarea nevinovăției.

Simona Halep a demonstrat că substanța interzisă a pătruns în organism printr-un supliment contaminat

Cazul de dopaj al Simonei Halep a șocat lumea tenisului. Pe 21 octombrie, sportiva din Constanța anunța că a fost depistată pozitiv cu Roxadustat la US Open și că va lupta până la capăt pentru a demonstra că nu a luat cu bună știință substanțe interzise.

ADVERTISEMENT

Prima veste bună pentru Halep vine de la un judecător român de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Cristian Jura a dezvăluit că a fost stabilit modul în care substanța interzisă ar fi ajuns în organismul tenismenei din România.

„Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat. 

ADVERTISEMENT

Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă, fără ca aceasta să fie precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet”, a declarat Cristian Jura, pentru ProSport.

Simona Halep, pas important în demonstrarea nevinovăției: „Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată”

Cristian Jura a enumerat pașii pe care Halep trebuie să-i parcurgă, iar în primă fază, Simona ar mai trebui să demonstreze că nu a luat cu intenție substanța interzisă pentru a-și îmbunătăți performanțele sportive.

ADVERTISEMENT

„Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni, și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă. 

Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping: să se stabilească foarte clar modul în care a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive”, a mai spus Cristian Jura.

ADVERTISEMENT

Ce rămâne de făcut pentru Simona Halep: „Una dintre condiții a fost îndeplinită”

De asemenea, Cristian Jura, judecătorul român al instanței din Elveția, a precizat că Simona sau o altă persoană trebuie să demonstreze că tenismena din România nu a suspectat și bănuit că a folosit sau i-au fost administrate substanțe interzise.

„Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței.

Adică, sportivul sau altă persoană să dovedească faptul că Simona nu a știut sau suspectat și că nu putea în mod rezonabil să știe sau să suspecteze, chiar prin manifestarea celei mai atente precauții, faptul că a folosit sau că i s-au administrat substanțe interzise sau că a folosit metode interzise”, a declarat Cristian Jura.

Cristian Jura, despre următoarele etape în cazul de dopaj al Simonei Halep: „Depinde foarte mult de probatoriu”

Oficialul român de la Lausanne a susținut că în funcție de probatoriu suspendarea Simonei Halep ar putea fi reprimată, însă, în aceeași măsură, sancțiunea ar putea fi menținută. Halep nu a mai evoluat la un turneu oficial de pe 29 august 2022, când pierdea în primul tur la US Open cu Daria Snigur.

„Procedural, urmează mai multe etape. Mai întâi, e o audiere provizorie organizată în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului. În această etapă este posibilă ridicarea suspendării provizorii a sportivei, ținând cont de dovezile că a ingerat un supliment contaminat. 

Dar aș face o precizare importantă. Așa cum este posibilă ridicarea suspendării provizorii, la fel de bine ea poate fi menținută, depinde foarte mult de probatoriu”, au fost cuvintele lui Cristian Jura.

ADVERTISEMENT
Îl recunoști? Cu ce se ocupă acum „Cangurul nebun” de la FCSB, păcălit...
Îl recunoști? Cu ce se ocupă acum „Cangurul nebun” de la FCSB, păcălit de Gigi Becali cu 100.000 de euro
Unul dintre cele mai mari mistere ale Bucureștiului! Unde poate duce tunelul secret...
Unul dintre cele mai mari mistere ale Bucureștiului! Unde poate duce tunelul secret de sub ”Palatul” lui Gigi Becali
Mineralele de care avem nevoie ca inima să aibă o activitate corectă. Deficitul...
Mineralele de care avem nevoie ca inima să aibă o activitate corectă. Deficitul ar însemna aritmii cu puls scăzut
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de...
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de femeia care a spus: „L-am luat pe Adi care era nimeni, nimic”
Un nou serviciu de streaming intră în România
Un nou serviciu de streaming intră în România
Milioane de români vor primi pensii recalculate de la 1 septembrie. Vor fi...
Milioane de români vor primi pensii recalculate de la 1 septembrie. Vor fi cazuri în care majorările vor fi chiar şi de 90%
Există o secvenţă tipică în atacurile Rusiei: principalul obiectiv care trebuie apărat în...
Există o secvenţă tipică în atacurile Rusiei: principalul obiectiv care trebuie apărat în cazul unei invazii ruseşti | VIDEO
Ion Iliescu a împlinit 94 de ani. Interviu inedit: ”Nu am vrut ca...
Ion Iliescu a împlinit 94 de ani. Interviu inedit: ”Nu am vrut ca România să fie experimentul nord-coreean al lui Ceaușescu”
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces!...
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces! Oana Roman a rămas uimită...
Anul care i-a schimbat viața lui Iliescu. Nimic n-a mai fost la fel
Anul care i-a schimbat viața lui Iliescu. Nimic n-a mai fost la fel
Incredibil ce s-a aflat despre Mălina Olinescu la 12 ani de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Mălina Olinescu la 12 ani de la moartea sa. Călin Geambașu a spus tot: „Era foarte...„
Se întoarce iarna în București. Meteorologii au actualizat prognoza pentru martie 2024
Se întoarce iarna în București. Meteorologii au actualizat prognoza pentru martie 2024
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul...
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul Suceava: un sat depopulat și un munte pierdut
Povestea șocantă din viața unui mare actor român. A vrut să-și ucidă mama...
Povestea șocantă din viața unui mare actor român. A vrut să-și ucidă mama pentru că i-a otrăvit soția