Simona Halep a fost depistată pozitiv cu Roxadustat în timpul unui control antidoping la US Open. La aproape două luni după ce campioana de la Roland Garros și Wimbledon a fost înștiințată de testul pozitiv, Halep a reușit să facă un pas important în demonstrarea nevinovăției.
Cazul de dopaj al Simonei Halep a șocat lumea tenisului. Pe 21 octombrie, sportiva din Constanța anunța că a fost depistată pozitiv cu Roxadustat la US Open și că va lupta până la capăt pentru a demonstra că nu a luat cu bună știință substanțe interzise.
Prima veste bună pentru Halep vine de la un judecător român de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Cristian Jura a dezvăluit că a fost stabilit modul în care substanța interzisă ar fi ajuns în organismul tenismenei din România.
„Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat.
Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă, fără ca aceasta să fie precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet”, a declarat Cristian Jura, pentru ProSport.
Cristian Jura a enumerat pașii pe care Halep trebuie să-i parcurgă, iar în primă fază, Simona ar mai trebui să demonstreze că nu a luat cu intenție substanța interzisă pentru a-și îmbunătăți performanțele sportive.
„Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni, și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă.
Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping: să se stabilească foarte clar modul în care a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive”, a mai spus Cristian Jura.
De asemenea, Cristian Jura, judecătorul român al instanței din Elveția, a precizat că Simona sau o altă persoană trebuie să demonstreze că tenismena din România nu a suspectat și bănuit că a folosit sau i-au fost administrate substanțe interzise.
„Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței.
Adică, sportivul sau altă persoană să dovedească faptul că Simona nu a știut sau suspectat și că nu putea în mod rezonabil să știe sau să suspecteze, chiar prin manifestarea celei mai atente precauții, faptul că a folosit sau că i s-au administrat substanțe interzise sau că a folosit metode interzise”, a declarat Cristian Jura.
Oficialul român de la Lausanne a susținut că în funcție de probatoriu suspendarea Simonei Halep ar putea fi reprimată, însă, în aceeași măsură, sancțiunea ar putea fi menținută. Halep nu a mai evoluat la un turneu oficial de pe 29 august 2022, când pierdea în primul tur la US Open cu Daria Snigur.
„Procedural, urmează mai multe etape. Mai întâi, e o audiere provizorie organizată în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului. În această etapă este posibilă ridicarea suspendării provizorii a sportivei, ținând cont de dovezile că a ingerat un supliment contaminat.
Dar aș face o precizare importantă. Așa cum este posibilă ridicarea suspendării provizorii, la fel de bine ea poate fi menținută, depinde foarte mult de probatoriu”, au fost cuvintele lui Cristian Jura.