News

ANALIZĂ. Simona Halep, REGINA din rugină! De ce Roland Garros 2017 este provocarea carierei!

Mult aşteptatul moment al Roland Garros-ului a sosit. Pentru pasionatul de tenis, Grand Slam-ul parizian e ca o vacanţă exotică de două săptămâni. Perioada în care ai parte, în fiecare zi,...
27.05.2017 | 00:00
ANALIZA Simona Halep REGINA din rugina De ce Roland Garros 2017 este provocarea carierei

Mult aşteptatul moment al Roland Garros-ului a sosit. Pentru pasionatul de tenis, Grand Slam-ul parizian e ca o vacanţă exotică de două săptămâni. Perioada în care ai parte, în fiecare zi, de răsfăţ, de la prânz până seara târziu.

Departe de cotidian, fanii din toată lumea îşi fac problemele una cu zgura şi se desfată cu tenis de cea mai înaltă calitate, sorbând cu nesaţ valurile de emoţie născute în fiecare meci disputat sub mirajul Roland Garros-ului, turneul pentru care celebrul John McEnroe, pe când avea 18 ani, a lipsit de la şcoală ca să joace, pierzând apoi şi admiterea din acest motiv. Cei mai norocoşi fani o fac chiar la faţa locului, în marginea de sud vest a Parisului. Şi nu sunt deloc puţini, aproape 500.000, conform cifrelor oficiale ale anului precedent. Cei mai mulţi, câteva sute de milioane, se mulţumesc să-l privească din fotoliile de acasă, din faţa televizoarelor.

rg2017

Anul acesta, mai mult ca oricând, românii îşi setează televizoarele pe Eurosport, punându-şi marile speranţe în Simona Halep, aflată în vârful formei sportive din acest an şi, de ce nu, poate chiar al carierei. Care sunt şansele româncei de a se încorona la Paris?

FANATIK.RO merge la Roland Garros şi vă va împărtăşi, zilnic, direct de la faţa locului, freamătul din şi de dincolo de arena pariziană.

DAbXT15XcAA1vJ-

Până atunci, vă propunem o analiză la sânge, cu punctele forte, dar şi cele slabe, care, dacă vor fi gestionate cu mare atenţie de Simona şi staff-ul său, o pot transforma, în următoarele două săptămâni, în regina născută tocmai din rugina pariziană, în urmă cu 9 ani, când Halep reuşea să câştige Roland Garros-ul, la juniori.

PUNCTE FORTE

THE BEST! Halep, cea mai bună pe zgură în ultimii 4 ani

Înainte de începerea sezonului de zgură, cu turneul de la Stuttgart, site-ul WTA a realizat un top al jucătoarelor cu cele mai bune rezultate pe zgură în ultimii 4 ani, realizând un index pentru cele mai bune 10 competitoare actuale din circuitul WTA, în baza rezultatelor obţinute în fiecare în ultimele 4 sezoane de zgură. Simona Halep se afla pe locul 2, înainte de a bifa într-o singură lună o semifinală (Stuttgart), o finală (Roma) şi un nou titlu la Madrid, după cel de anul trecut. Pe locul 1 se afla la acel moment Garbine Muguruza, câştigătoarea en titre de la Roland Garros, o palidă prezenţă pe suprafaţa ruginie în acest sezon.

Performanţele din aceste 3 turnee au propulsat-o pe Halep pe poziţia 1, într-un clasament WTA realizat exclusiv pe zgură, în care cifrele reci nu lasă loc de interpretări. Este o poziţie obţinută pe parcursul a 4 ani, pe o suprafaţă atât de dragă Simonei, în care românca mereu a excelat şi s-a simţit foarte bine. 

Nu întâmplător, cea mai bună performanţă din carieră şi dovada supremă că „se poate”, a fost tot pe zgură, tot la Paris: finala de Grand Slam de la Roland Garros din 2014. Performanţă pe care Simona îşi doreşte mai mult ca orice să o depăşească.

halep-19-sport-3

ÎN VÂNĂ! Simona este în cea mai bună formă a carierei

Mai mult decât orice clasament, Simona Halep ne face să visăm cu ochii deschişi tocmai prin prisma formei sportive pe care o parcurge după accidentarea la genunchi ce a ţinut-o departe de teren la începutul anului, una extraordinară, încununată cu un titlu, o finală şi o semifinală în sezonul de zgură. Practic, românca şi-a bătut în lunile aprilie şi mai propriile recorduri, reuşind să adune 10 victorii consecutive pe zgură, mai multe decât o făcuse inclusiv atunci când a ajuns în finala din 2014 de la Paris! Iar faptul că de anul trecut, de când a pierdut la Stuttgart, cu Laura Siegemund, Simona a adunat 27 de victorii din 31 de partide jucate pe zgură nu poate decât să ofere un plus de încredere şi speranţă că Halep chiar poate da marea lovitură la Paris.  

De asemenea, un factor extrem de important, poate cel care ne face să visăm cu adevărat, este acela că Simona a reuşit să-şi gestioneze corect mentalul în această perioadă, românca reuşind să tragă învăţămintele de rigoare din meciurile pierdute tocmai pentru că a renunţat la luptă, totul culminând cu episodul de la Miami în care şi-a făcut, practic, harakiri în direct, în acel on-court-coaching de care Halep însăşi a recunoscut, mai apoi, că i-a fost ruşine.

Acum, Simona ascultă cu adevărat de Darren Cahill, îşi ţine nervii în frâu şi priveşte cu inteligenţă greşelile făcute, ia fiecare game aşa cum este şi joacă fiecare minge relaxată, „ca la Stejarii”, cum antrenorul a sfătuit-o în două momente cheie în ultima lună: cu Vinci, învingătoare de la 2-5 în decisiv, şi cu Bertens, în faţa căreia nu a mai pierdut niciun game mai apoi!

CALE LIBERĂ! Lipsesc „monştrii” Serena şi Şarapova

Un alt mare atu al Simonei Halep în acest an de la Roland Garros este dat de lipsa celor două jucătoare, ce au 4 titluri la Paris din ultimii 5 ani, care au dominat ani la rând circuitul WTA şi în faţa cărora, trebuie să recunoaştem, Simona are un mare complex: Serena Williams şi Maria Şarapova! Dacă americanca a rămas însărcinată şi va lipsi din circuit o lungă perioadă de timp, „Maşa”, în faţa căreia Simona nu s-a impus niciodată (0-6 la directe!) a fost o mare ameninţare pentru Halep până pe 16 mai.

Venită după 15 luni de suspendare în urma dopajului cu meldonium, rusoaica a arătat în această lună o poftă nebună de tenis şi îşi doreşte mai mult ca oricând să revină în topul mondial, tocmai pentru a dovedi lumii întregi că este o mare campioană. La prima participare de la revenire, Şarapova a fost la un pas să dea peste Halep în finala de la Stuttgart, într-un match-up pe care, personal, l-am considerat de evitat în acel moment, pentru că un eventual eşec ar fi afectat moralul româncei mai mult ca orice altă înfrângere, înainte de Roland Garros. Ambele jucătoare s-au oprit, însă, în semifinale.

Miza a fost dublă pentru Maria, pentru că prezenţa în finala din Germania i-ar fi asigurat prezenţa pe tabloul calificărilor la Roland Garros, acolo unde, din fericire pentru speranţele la titlu ale lui Halep, dar din păcate pentru tenis, Şarapova nu va mai ajunge. „Trebuie să protejăm şi să respectăm sportul”, a sunat pe 16 mai, motivul pentru care organizatorii Roland Garros au refuzat să-i ofere un wildcard celei care are două titluri de Grand Slam la Paris!

Cert este că decizia francezilor a motivat-o şi mai tare pe Şarapova, care a anunţat deja că nu va solicita wildcard la Wimbledon, acolo unde însă are asigurată participarea în calificări: „Voi dovedi pe teren cine sunt!”

PUNCTE SLABE

FĂRĂ CAHILL! Halep nu va avea sprijinul lui Darren la marginea terenului

De ce Simona, şi odată cu ea noi toţi, avem motive să tremurăm înainte de Roland Garros? În primul rând, pentru că unul din atuurile lui Halep se poate transforma într-un mare dezavantaj, respectiv modul în care jucătoarea noastră va gestiona momentele dificile ale meciului.

Simona-Halep--mesaj-special-pentru-Darren-Cahill

Tennis.com emitea o concluzie cît se poate de pertinentă deunăzi, analizând şansele româncei la Roland Garros: „Pentru Halep, încrederea urcă şi coboară de la un set la altul. Pentru o jucătoare de top ten, îşi pierde busola repede. Dacă ceva nu merge bine, Simona pare să aibă impresia că nimic altceva nu va mai da roade. Iar natura ei perfecţionistă pare să contribuie la această mentalitate fatalistă.” Darren Cahill a reuşit să o aducă pe drumul cel bun pe Halep în ultimele luni, iar şedinţele de on-court-coaching au dat mari roade în ultima perioadă.

Totuşi, la Paris, Simona nu va avea parte de sprijinul antrenorului la marginea terenului, turneele de Grand Slam nepermiţând OCC-uri, ca în restul turneelor. Aici este marele examen al Simonei, pe care românca trebuie să-l depăşească singură, să-şi găsească echilibrul în momentele cheie ale meciurilor şi să nu se lase pradă negativismului ce a caracterizat-o până nu demult, atunci când lucrurile nu au mers în direcţia dorită.

„Nu poate deveni complet o altă persoană. Mereu va avea izbucniri şi căderi, contează doar să le izoleze, să treacă mai departe.” E o părere avizată, a colegei Luminiţa Paul, pe care Simona e obligată să o ia ca pe un sfat necesar, pentru a putea să spere cu adevărat la cucerirea Grand Slamul de la Paris!

Glezna, bat-o vina! La Roland Garros, cu piciorul în faşă

Simona a încheiat finala de la Roma cu Svitolina într-un picior, după ce a călcat strâmb şi şi-a sucit glezna dreaptă. Mulţi au condamnat-o că nu s-a retras. Aşa o făcuse şi Muguruza în semifinale la Roma sau Wozniacki la Strasbourg în turul 1, tocmai pentru a nu-şi periclita participarea la French Open. „Nu aveam de ce, puteam să joc”, explica Halep, după meciul cu Svitolina în ciuda faptului că a venit la conferinţa de presă cu glezna într-o faşă cu gheaţă şi a recunoscut că simte dureri şi la mers. DAWwQMqXcAMY-eI

„Roland Garrosul nu e în pericol, în câteva zile mă vedeţi antrenându-mă la Paris”, ne-a asigurat Simona şi când a venit în ţară pentru un RMN. Cum va afecta însă această accidentare parcursul româncei la Roland Garros rămâne de văzut, cu atât mai mult cu cât Simona a anunţat, după un nou RMN făcut la Paris, că şansele ca glezna să îi reziste sunt de 50/50. În ciuda faptului că s-a antrenat normal la Roland Garros, dar fără să se deplaseze foarte mult pe teren – vezi video

Arriving early in Paris for treatment. The MRI scan shows a torn ligament from the fall in Roma. I’m keeping my fingers crossed for RG and will do everything possible to be ready. Doctors say it’s 50/50 at the moment but it’s made good improvement since Sunday. Thank you for all of the support the last few weeks. We are remaining very positive ??? Love, Simo

A post shared by Simona Halep (@simonahalep) on

Cert este că imaginile din semifinala din 2014 cu Genie Bouchard, de la Wimbledon, ne sunt încă vii în minte. Ca şi atunci, la Roma scenariul a fost la fel: “Simţeam că aş fi câştigat dacă nu aveam problemele la gleznă.” Nu ne rămâne însă decât să ne facem cruce, sperând că nu-l vom revedea şi la Paris, fizicul fiind unul din punctele slabe ale Simonei, în comparaţie cu competitoarele sale! Iar cea mai mică problemă de sănătate poate destabiliza orice plan de meci pentru o jucătoare cu construcţia fizică a româncei.

FĂRĂ PLOAIE! Micile detalii fac diferenţa într-un Grand Slam

„Ce-mi doresc la Paris, în afară să câştig? Sper să nu plouă! Pentru că am avut această problemă şi mingile sunt foarte grele”, glumea amar Simona după una din victoriile sale din ultima lună. Iar semifinala de la Roma cu Kiki Bertens pare să-i dea din nou dreptate. Halep a avut dificultăţi în startul meciului, amânat cu o jumătate de oră din cauza ploii. Cu o statură deloc impozantă, Simona este genul de jucătoare care loveşte rapid şi se bazează pe deplasarea pe teren, cu ruperi de ritm. Or zgura nu oferă aceeaşi viteză mingii ca „hardul”, iar orice picătură de ploaie şi întrerupere de meci îi pot afecta jocul româncei.

Aşa cum s-a întâmplat anul trecut, când a pierdut meciul din optimi de la Paris cu Sam Stosur, de la 5-3, joc disputat pe parcursul a trei zile din cauza condiţiilor meteo! Simona s-a plâns atunci, aşa cum a făcut-o şi Radwanska, iar americanii au râs de ea: „Da, ploaia e de vină!” Cert este că arenele de la Roland Garros nu dispun încă de un acoperiş retractabil (abia în 2020 va exista), iar vremea la Paris se anunţă a fi însorită, dar cu reprize de ploaie în unele zile. Ceea ce va reprezenta un impediment pentru sportiva noastră.

Micile detalii vor conta enorm în lupta pentru titlu, în condiţiile în care câştigătoarea Roland Garros va avea 7 adversari de depăşit, începând cu turul 1!

39 ani de la ultimul succes românesc la Roland Garros

Între 1978, pe tabloul masculin de la Roland Garros nu se regăsea nici un tenismen român, însă toţi ochii erau aţintiţi spre tabloul feminin. Trei jucătoare românce erau cap de serie: Virginia Ruzici (cap de serie numărul 2), Florenţa Mihai (10) şi Mariana Simionescu (14). Mihai ajunsese cu un an înainte până în finala turneului, dar Mima Jaušovec a învins-o pe româncă: 6-2, 6-7(5), 6-1. Parcursul Virginiei Ruzici a fost unul lin până în sferturile de finală, unde a trecut în trei seturi de Fiorella Bonicelli, practic cel mai greu meci al româncei. A urmat Brigitte Simon şi o victorie lejeră care i-a adus biletele pentru finala Roland Garros.

virginia-ruzici-19-sport-2

În acelaşi timp, Ruzici înainta şi pe tabloul de dublu, cât şi pe cel de dublu mixt. Jucătoarea de 23 de ani la acea vreme ajungea în finala celor trei probe. În ultimul act la simplu, Ruzici o învingea cu 6-2 6-2, pe Mima Jaušovec, revanşând-o pe Florenţa Mihai. La scurt timp după finala de simplu, jucătoarea de tenis din România câştiga şi proba de dublu, făcând pereche chiar cu învinsa din finala probei de dublu. La dublu mixt, perechea Ruzici/Dominguez a pierdut în ultimul act, după ce s-au retras la începutul celui de-al doilea set.

La 39 de ani distanţă, Virginia Ruzici ne poate aduce în acest an un nou titlu la Roland Garros! De această dată, din postura de manager al Simonei Halep.

virginia-Ruzici-foto1

Vineri, de la ora 13, este tragerea la sorţi

Tragerea la sorţi a tabloului principal de la Roland Garros va avea loc vineri, de la ora 13 şi va fi transmisă în direct pe Eurosport. Simona Halep este cap de serie numărul 3, după Angelique Kerber şi Karolina Pliskova, lista finală oficială urmând a fi anunţată pe 26 mai.

rgggg

Pe tabloul principal, se mai regăsesc patru românce: Irina Begu, Monica Niculescu, Sorana Cârstea şi Patricia Ţig. A cincea, Ana Bogdan, este la un pas de a ajunge şi ea în turul 1, fiind calificată în ultima rundă a calificărilor. Alexandra Dulgheru însă, a fost eliminată.

BANI. Câte 2,1 milioane de euro pentru câştigătorii Roland Garros

Organizatorii au mărit premiile la Paris în acest an şi oferă atât la masculin, cât şi la feminin, cu 12% mai mult ca în precedenta ediţie. Astfel, din totalul de 35.981.500 de euro, câştigătorii vor încasa 2,1 milioane de euro fiecare, în timp ce finaliştii vor lua un cec de 1.060.000 euro.

De asemenea, premiile pentru fazele superioare au crescut considerabil, cu peste 15% faţă de 2016: 530.000 euro pentru semifinalişti, 340.000 euro pentru sfert-finalişti, iar o calificare în optimi aduce un bonus financiar de 200.000 de euro. Simpla prezenţă pe tabloul principal e cuantificată într-un premiu de 35.000 de euro, în timp ce un învins în ultimul tur al calificărilor pleacă acasă cu 18.000 de euro.

De 3 ani şi 8 luni neîntrerupte se află Simona Halep în topul mondial, fiind a treia jucătoare cu o asemenea continuitate după Aga Radwanska (9 ani) şi Serena Williams (5 ani şi 9 luni)

4 este cota la pariuri a Simonei Halep la câştigarea RG, românca fiind principala favorită. O urmează Svitolina – cota 9 şi Muguruza – cota 10

„Cine e favorită la Roland Garros? Vreo 15 jucătoare” – Simona Halep

“Prefer să câştig un Grand Slam decât să fiu numărul 1 mondial” – Simona Halep

„Cred în Simona Halep şi ea este favorita mea la Roland Garros” – Ilie Năstase