Simona Halep

Simona Halep, şanse mici să mai lupte pentru locul 1 în următoarele luni! Scenariul prin care s-ar putea “scoate” la Roma

12.05.2019 | 09:01
Simona Halep sanse mici sa mai lupte pentru locul 1 in urmatoarele luni Scenariul prin care sar putea scoate la Roma

Simona Halep a pierdut finala de la Madrid, scor 4-6, 4-6, în faţa olandezei Kiki Bertens, eşec care a însemnat şi o şansă ratată de a reveni pe prima poziţie în clasamentul WTA. Românca ar fi trecut peste Osaka dacă ar fi reuşit să se impună în ultimul act şi să ia 1.000 de puncte la Madrid. Nu s-a întâmplat aşa, iar în următoarea perioadă este improbabil ca Simona să mai aibă astfel de şanse.

Urmează turneul de la Roma, de categorie Premier 5. La Foro Italico vor fi prezente aproape toate jucătoarele importante din circuitul WTA. Angelique Kerber, cea care va urca pe locul 3 începând de luni, profitând de punctele pierdute de Kvitova, este singura absentă importantă. În schimb, pe zgura de la Roma va reveni Serena Williams.

Simona Halep urcă pe doi începând de luni. Câte puncte va avea

După rezultatele de la Madrid, clasamentul WTA se strânge. Naomi Osaka va avea 6356 de puncte de luni și rămâne prima clasată. Simona urcă pe doi, trece peste Petra Kvitova, și se apropie de niponă. Va avea 435 de puncte în plus, adică 6117. Eliminată în turul 2 la Madrid, Kerber face și ea 65 de puncte în plus și va avea 5285. Pe patru va urca Bertens, cea care anul trecut era învinsă în finală. Mai adună, astfel, 350 de puncte. Va avea 5115 de luni. În fine, marea învinsă de la Madrid, Petra Kvitova, care nu și-a putut apăra trofeul, cade pe locul 5. A fost eliminată în sferturi și pierde 785 de puncte. Rămâne cu 5050.

Top 5 WTA începând de luni

  1. Naomi Osaka 6356
  2. Simona Halep 6117
  3. Angelique Kerber 5285
  4. Kiki Bertens 5115
  5. Petra Kvitova 5050

O victorie la Roma pentru Osaka şi Halep iese din calculele pentru locul 1

Simona Halep are de apărat 585 de puncte din 2018 de la Roma. A jucat finala în urmă cu un an, fiind învinsă de Elina Svitolina. Ceea ce înseamnă că singurul mod în care românca își poate crește punctajul ar fi cu un succes în ultimul act la Foro Italico. Ar ajunge, astfel, în cel mai bun caz, la 6332 de puncte.

Ar putea fi suficient pentru ea să revină pe primul loc WTA, dar cu o singură condiție. Naomi Osaka să fie învinsă din turul 2 al competiției. Nipona are bye în runda inaugurală și va juca în 16-imi cu învingătoarea dintre Sasnovich și Cibulkova. Naomi Osaka a obținut o singură victorie în 2018 la Roma, contra Victoriei Azarenka. Apoi era distrusă chiar de Simona Halep, scor 6-1, 6-0. Pentru a fi sigură că rămâne pe primul loc WTA înainte de Roland Garros, Osaka ar avea nevoie să își egaleze performanța de anul trecut, adică să obțină o victorie. În 2018, Osaka nu a beneficiat de bye.

Kerber nu merge la Roma, astfel că nu își va apăra cele 190 de puncte obținute în 2018, când a pierdut în sferturi la Svitolina. Va rămâne cu 5.095 și va fi depășită sigur de Bertens. Olandeza, eliminată în primul tur anul trecut, nu are presiunea punctelor de apărat. Situație în care se află și Petra Kvitova, care nu a participat anul trecut la Roma. Dacă una dintre ele se va impune la Roma, iar Simona nu ajunge măcar în finală, românca poate pierde locul 2 înainte de French Open.

Sezonul de iarbă poate reprezenta o şansă?

La Paris, presiunea va fi şi mai mare pentru Halep, iar şansele de a urca pe locul 1 cu atât mai mici. Simona are de apărat 2000 de puncte de anul trecut. În vreme ce Osaka are de apărat doar 130 de puncte, la fel ca şi Petra Kvitova şi Kiki Bertens. Kerber are de apărat 430 de puncte. Toate acestea pot pune presiune pe Halep, care poate fi scoasă de pe podium dacă nu ajunge în fazele finale în cele două competiţii care vor încheia sezonul de zgură.

Sezonul de iarbă, unde are foarte puţine puncte de apărat, poate fi prima şansă reală de a reveni pe primul loc. Doar că românca nu a impresionat niciodată cu jocul său pe iarbă, cu excepţia semifinalei pe care a atins-o la Wimbledon în 2014.