Sporturi

Simona Halep, savuroasă după calificarea în finală. De ce e fan Kate Middleton şi cum se face că “toţi campionii vin din Constanţa” ?

11.07.2019 | 20:36
Simona Halep savuroasa dupa calificarea in finala De ce e fan Kate Middleton si cum se face ca toti campionii vin din Constanta

Simona Halep s-a calificat în finala turneului de la Wimbledon. Campioana noastră a învins-o cu 6-1, 6-3 pe Elina Svitolina și va juca pentru prima dată în ultimul act de la All England Club pentru prima dată în carieră. Halep va evolua într-o finală de vis cu Serena Williams, sâmbătă, de la ora 16:00.

“Sunt o persoană care vrea să se relaxeze. Vedeam că sunt mai bună pe teren”

Imediat după meci, Simona Halep a fost extrem de zâmbitoare la conferința de presă și spune că e conștientă că are o șansă să câștige turneul de la Wimbledon pentru prima oară în carieră, chiar dacă joacă împotriva Serenei Williams. FANATIK vă prezintă declarații în premieră ale Simonei Halep după victoria cu Svitolina.

Dacă așa te relaxezi tu, ce poți să faci când o să joci la capacitate maximă?

– Am explicat în urmă cu câteva zile. “Chill” nu înseamnă că nu lucrez din greu sau că nu sunt concentrată pe ceea ce am de făcut. Doar că sunt o persoană care vrea să se relaxeze. Vedeam că sunt mai bună pe teren.

În raliurile lungi ai reușit să te impui. Este imposibil să te depășească cineva la acest capitol. Cum le-ai simțit azi? 

– După primul game, am fost un pic obosită. Apoi, al doilea game a fost la fel. În al treilea nu am mai putut să joc și l-am pierdut repede. A fost foarte puternică. Nu a renunțat la niciun punct. Raliurile au fost foarte lungi și puternice. A fost greu să rămân acolo. Dar știam că sunt pregătită să joc împotriva ei și să lupt pentru fiecare minge. Am jucat de multe ori împotriva ei și știam că nu coboară ritmul. A trebuit să stau acolo, a trebuit să fiu puternic. Astăzi, a fost din nou, unul dintre cele mai bune meciuri ale mele pe iarbă.

Simona Halep, savuroasă după calificarea în finala de la Wimbledon Toți campionii vin din Constanța! Sper că și nepoata mea ?
Simona Halep, savuroasă după calificarea în finala de la Wimbledon Toți campionii vin din Constanța! Sper că și nepoata mea ?

“Acum sunt mai pregătită mental să o confrunt. Va fi o provocare mare pentru mine”

Ce ai învătaț despre tine în meciurile pe care le-ai pierdut cu Serena Williams

– Da, am jucat multe meciuri împotriva ei. Multe dintre ele foarte apropiate. Am învățat că am o șansă. Acum o voi înfrunta. Cred că am șansa mea să câștig împotriva ei. Bineînțeles, respect tot ceea ce a făcut și ceea ce face. Dar acum sunt mai pregătită mental să o confrunt. Va fi o provocare mare pentru mine.

Serena este una dintre marile campioane care a câștigat la Wimbledon. Care sunt numele care te-au inspirat și care au însemnat ceva pentru tine?

– Serena este una dintre ele. ca să vezi o jucătoare care poate câștiga atât de multe turnee de Grand Slam, de asemenea aici, pe iarbă, înseamnă foarte mult pentru toată lumea, pentru noi. La fel, Justine Henin m-a inspirat. Cred că a câștigat aici, nu?

Da…

– Totul este posibil. De aceea am început să cred că în ciuda faptului că joc pe iarbă, am șansa mea să câștig.

Serena joacă foarte puternic în acest moment. Ce ai putea să folosești din ceea ce ai jucat astăzi pentru a o încetini un pic?

– Nu vreau să mă concentrez pe asta. Vreau să fiu focusată pe ceea ce pot face eu mai bine. Și am câteva lucruri pe care vreau să le fac mai bine în finală, trebuie să le fac mai bine. Dar, măcar sunt în finală, deci nu voi pune presiune pe mine. Vreau să îmi planific ce am de jucat în finală, apoi să mă bucur.

Simona Halep, savuroasă după calificarea în finala de la Wimbledon Toți campionii vin din Constanța! Sper că și nepoata mea ?
Simona Halep, savuroasă după calificarea în finala de la Wimbledon Toți campionii vin din Constanța! Sper că și nepoata mea ?

“Îl avem pe Tecău, numărul 1 la dublu. Pavel, George Cosac. Toți campionii vin din Constanța. Și sper că și nepoata mea”

Ce lucruri vrei să faci mai bine?

– Nu vă spun (râde). Nu pot spune.

Ești din Constanța. Majoritatea jucătorilor de top vine în general din București…

– Campionii vin din Constanța. Crede-mă, Pavel, mulți…

Spune-mi despre zona în care ai crescut și despre cultură. Am înțeles că din punct de vedere etnic este diferită de restul României…

– Cred că doar aerul de plajă. Ne antrenam mult pe plajă când eram copii. Am făcut multe antrenamente pe nisip și de asemenea în apa mării. Nu știu ce este acolo, dar antrenorii sunt foarte buni. Avem o școală de tenis foarte frumoasă acolo. Nu știu de ce, dar avem multe. Îl avem pe Tecău, numărul 1 la dublu. Pavel, George Cosac. Toți campionii vin din Constanța. Și sper că și nepoata mea.

Cum simți că ai îmbunătățit jocul tău pe iarbă în ultimii ani?

– Am schimbat puțin jocul. Am jucat câteva drop shot-uri. Folosesc slice-ul mai mult. Serviciul mă ajută. Și am spus în urmă cu câteva zile. Acum când mingea vine spre mine, știu ce să fac cu ea. Poate de asta. Poate mă simt mai încrezătoare și nu sunt speriată despre cum sare miongea. Cred că simt mai bine mingea. Și sunt mai stabilă pe picioare, ceea ce este foarte important pe iarbă.

“Îl apreciez pe Selby. A fost de câteva ori în România. L-am întâlnit. Și am o minge de snooker semnată de la el”

Am văzut că urmărești doi jucători pe Twitter, unul dintre ei este Mark Selby. Ești fan snooker? Cum s-a întâmplat?

– Îmi pare rău. Am spus că nu am nicio idee despre snooker, cum să joci snooker. Dar îl apreciez pe Selby. A fost de câteva ori în România. L-am întâlnit. Și am o minge de snooker semnată de la el. De aceea îl urmăresc.

Simona Halep, savuroasă după calificarea în finala de la Wimbledon Toți campionii vin din Constanța! Sper că și nepoata mea ?
Simona Halep, savuroasă după calificarea în finala de la Wimbledon Toți campionii vin din Constanța! Sper că și nepoata mea ? FOTO: Mark Selby

Cu mai multă expunere și cu fiecare tur trecut în fazele superioare din turneele de Grand Slam, ai o mai mare oportunitate de a fi un model. Ce înseamnă asta pentru tine? 

– Înseamnă și responsabilitate. Cred că este cel mai important lucru. Mi-am schimbat un pic atitudinea și sunt mai pozitivă. Este bine pentru copii să vadă lucruri pozitive pe teren. Am avut multe modele când am fost copil. Cred că acești oameni ne inspiră. Este un lucru bun. Sunt foarte mândră și onorată să știu că sunt un model pentru copii.

Ai ajuns în semifinale în 2014, atunci ai făcut entorsă. Ce îți amintești de atunci? Cum te simți că ai reușit să te califici în finală? 

– Meciul a fost foarte dificil pentru că nu am mai fost 100% după acea accidentare. Dar nu iau lucrurile negative din acel meci. Iau doar ceea ce a fost pozitiv. Am fost în semifinale în urmă cu 5 ani. Acum, fiind în aceeași pozitițe, știam că am o șansă mai bună pentru că sunt o persoană mai bună. De aceea am fost foarte încrezătoare astăzi.

“Lucrez cu un psiholog de aproape doi ani, care mi-a arătat tot ce fac greșit pe teren la nivel emoțional și m-a învățat cum să mă accept ca persoană”

Acum ai finale la trei dintre cele patru turnee de Mare Șlem, pe toate suprafețele. Ce spune despre tine ca jucătoare acest lucru și cum se vede din postura formării tale?

– Ca jucătoare, pot spune că am un joc mai bun în aceste zile. Pot juca pe orice suprafață, cu oricine. Ca persoană, doar încerc să rămân încrezătoare. Muncesc din greu ca să fiu cea mai bună. Am vorbit cu mama după meci. Ne-am amintit că în urmă cu 10-15 ani îmi spunea că e visul său să joc o finală la Wimbledon pentru că toate personalitățile vin aici în tribune, mai ales în Loja Regală. Mi-a spus că e un moment incredibil și că visul său s-a transformat în realitate. Voi juca o finală la Wimbledon.

Cred că problema ta în ultimii ani a fost că gândeai prea mult. Când ai reușit să treci peste asta? Ce s-a întâmplat? Ai consultat un psiholog? 

– Am început să învăț să mențin lucrurile simple. Le complicam mereu în mintea mea înainte. Gândeam prea mult. Mereu aveam o mulțime de opțiuni, dar nu o alegeam pe cea corectă la momentul oprtun. Darren m-a ajutat mult în această privință. Mereu mi-a spus că trebuie să păstrez lucrurile cât mai simplu, chiar mi-a arătat cum să fac asta. De asemenea, lucrez cu un psiholog de aproape doi ani, care mi-a arătat tot ce fac greșit pe teren la nivel emoțional și m-a învățat cum să mă accept ca persoană. Totodată, domnul Țiriac, care mă sprijină din 2014, mi-a transmis că trebuie să joc instinctual, nu programat. Aceste persoane m-au ajutat mult. M-au învățat să fiu mai puternică și să gândesc mai puțin.

Serena cu siguranță își dorește să egaleze recordul lui Margaret Court. Cât de mult îți dorești să amâni acest moment?

– Îmi doresc mai mult să câștig Wimbledon decât să o înving pe Serena. Mă voi concentra doar asupra jocului meu. Nu mă gândesc la performanțele sale. Desigur, are performanțe uriașe. Voi încerca să dau tot ce am mai bun.

Simona Halep, savuroasă după calificarea în finala de la Wimbledon Toți campionii vin din Constanța! Sper că și nepoata mea ?
Simona Halep, savuroasă după calificarea în finala de la Wimbledon Toți campionii vin din Constanța! Sper că și nepoata mea ?

“Dacă ar fi să îmi aleg o personalitate care să mă urmărească ar fi Kate (n.r. Middleton). Îmi place de ea”

Serena încearcă să scrie istorie. Te avantajează acest rol de adversară „rea”, care încearcă să strice o poveste frumoasă?

– E un sentiment grozav să joci cu Serena Williams într-o finală de Mare Șlem. E și mai frumos dacă o câștigi. Dacă o pierzi, trebuie să mergi mai departe. Sunt într-o postură grozavă acum. Cred că voi face o treabă bună sâmbătă.

Menționai Loja Regală mai devreme. Dacă ar fi să-ți alegi o singură personalitate să te urmărească, cine ar fi?

– Kate. Îmi place de ea (n.r. Kate Middleton, Ducesa de Cambrdige)

Justine a ajuns până în finală aici, dar nu a câștigat trofeul. Sunt alți mari campioni care te-au inspirat de-a lungul carierei? 

– Orice campion are capacitatea de a inspira copiii. Când eram mică, am auzit multe povești despre domnul Țiriac, Vilas sau Becker. Toate momentele grele pe care le-au avut, toate momentele bune. Le cunosc poveștile. Sutn încrezătoare, orice e posibil. Dacă nu renunți, ai o șansă bună să realizezi lucruri bune. Am înțeles asta. Sunt mai bună acum, mai puternică

În precedenta ta conferință de presă ai spus că îți place să joci pe iarbă. Ce te-a făcut să realizezi asta? 

– În această săptămână mi-am dat seama că am o șansă bună și pe iarbă. Am picioare puternice. Pot să deschid terenul. Terenul mă avantajează dacă aleg tactica potrivită. Serviciul mă ajută, deși nu e un punct forte pentru mine, dar lucrez să-l îmbunătățesc.

VEZI VIDEO CONFERINȚA: 

  • 5 finale de Grand Slam are Simona Halep
  • 23 de titluri de Grand Slam are Serena Williams