Sport

Simona Halep se alătură campaniei de găsire a chinezoaicei Shuai Peng: ”Sper că eşti în siguranţă”

Dispariția subită a chinezoaicei Shuai Peng a pus pe jar toată lumea tenisului, iar Simona Halep nu a putut sta deoparte și a transmis un mesaj pentru fostul lider WTA al probei de dublu.
19.11.2021 | 16:24
Simona Halep se alatura campaniei de gasire a chinezoaicei Shuai Peng Sper ca esti in siguranta
ADVERTISEMENT

Chinezoaica este dată dispărută de mai bine de două săptămână, după ce a dezvăluit pe o rețea de socializare că fostul vicepremier Zhang Gaoli a violat-o, înainte de a o face amantă.

După ce scandalul a luat amploare, canalul de stat CGTN a publicat în social media un mesaj care i-ar fi fost trimis de Shuai Peng lui Steve Simon, șeful WTA, pentru a fi dat publicităţii.

ADVERTISEMENT

Simona Halep, mesaj pentru Shuai Peng

Omul care se află la cârma tenisului feminin a reacționat imediat după apariția acestui text la postul public chinez și a precizat că îi este greu să creadă că sportiva a scris mesajul respectiv şi că jucătoarei ar trebui să i se permită să vorbească liber.

Tot mai mulți sportivi, majoritatea din lumea tenisului, au postat pe rețelele de socializare mesaje de încurajare pentru Shuai Peng și au pornit o campanie cu mesajul ”#whereispengshuai (n.r. – unde este Peng Shuai?)”, iar ultima care s-a alăturat demersului este Simona Halep.

ADVERTISEMENT

”Peng Shuai, te rog să știi că toți colegii tăi sunt alături de tine. Mă gândesc la tine și sper că ești în siguranță”, a scris campioana noastră pe contul de Twitter, alături de o fotografie cu jucătoarea chineză de tenis.

Chinezoaica e dispărută din 2 noiembrie

Peng Shuai, în vârstă de 35 de ani, l-a acuzat pe reţelele de socializare pe fostul vicepremier Zhang Gaoli – care din 2013 până în 2018 a fost unul dintre cei mai puternici şapte politicieni ai Chinei – că a forţat-o să facă sex în urmă cu trei ani, înainte de a o face amanta lui.

ADVERTISEMENT

Această acuzaţie a fost postată pe scurt pe 2 noiembrie pe contul oficial Weibo, echivalent chinezesc al Twitter, al jucătoarei. China a blocat rapid orice referire la acest mesaj, iar de atunci sportiva nu a comunicat direct şi nici nu a avut vreo apariţie publică.

La finalul săptămânii trecute, șeful WTA, Steve Simon, a declarat că are informaţii că Shuai Peng ar fi în siguranţă la Beijing, dar în același timp a precizat că nu poate fi sigur 100% deoarece nu a vorbit direct cu sportiva.

ADVERTISEMENT

Shuai Peng, suspendată pentru încălcarea regulilor anticorupţie

De precizat că  Shuai Peng a fost suspendată, în august 2018, timp de şase luni și amendată cu 10.000 de dolari pentru încălcarea regulilor anticorupţie. Jumătate din pedeapsă a fost cu suspendare, astfel că ea a revenit în competiţii pe 8 noiembrie.

Tennis Integrity Unit (TIU) a găsit-o vinovată că s-a folosit de constrângere şi a oferit o recompensă financiară partenerei ei de dublu, pentru ca aceasta să se retragă de pe tabloul de dublu al turneului de la Wimbledon, în 2017.

Forul internațional nu a oferit prea multe informaţii, dar se pare că Shuai Peng ar fi încercat să-şi schimbe partenera de dublu după ce perioada de înscriere a expirat. În cauză ar fi belgianca Alison van Uytvanck, iar incidentul a avut loc înaintea tragerii la sorţi a meciurilor de pe tablou. Până la urmă, sportiva din China nu a mai jucat la Wimbledon.

ADVERTISEMENT