News

Simona Halep şi capcanele ascunse ale Roland Garrosului. Ce o aşteaptă pe româncă la Paris: “adversarii” din umbră. Video

27.05.2018 | 03:08
Simona Halep si capcanele ascunse ale Roland Garrosului Ce o asteapta pe romanca la Paris adversarii din umbra Video

Duminică, la prânz, se dă startul în cel de-al doilea Grand Slam al anului și cel mai drag nouă: Roland Garros.  Zgura pariziană a avut mereu un farmec aparte pentru noi, românii. Poate pentru că e suprafața pe care o știm cel mai bine, deși, pentru circuitul feminin, este cea mai dificilă dintre toate, iar un titlul la Paris este inegalabil ca importanță, față de restul Slamurilor.

Nu o spunem noi, ci o confirmă apăsat fostele câștigătoare: Mary Pierce, spre exemplu, care este ultima franțuzoaică ce a reușit să se impună acasă, în complexul de peste drum de Parc des Princes.  Și au trecut “numai” 18 ani de atunci, răstimp în care sprijinul fanilor pentru reprezentantele lor a crescut de la an la an!

FANATIK.RO este şi-n acest an la Roland Garros, alături de Simona, cu ochii pe Simona şi cu speranţe multe puse în Simona

Am zburat spre Paris cu gânduri amestecate, toate îndreptate, din nou, spre Simona. FANATIK.RO este şi-n acest an la Roland Garros, alături de Simona, cu ochii pe Simona şi cu speranţe multe puse în Simona. Pentru a vă reda emoţia unui nou turnir spre marele trofeu.

Şi totuşi, dincolo de locul 1 mondial, este Halep favorită? Ce o face cu adevărat favorită pe constănţeanca enervant de încăpăţânată care poate face meciuri magice, dar care, mai apoi, poate să fie de nerecunoscut când ţi-e lumea mai dragă? Care sunt factorii care o metamorfozează peste noapte pe Simona din favorită într-o dezamăgire? Dacă meciul genial cu Şarapova de la Roma – prima victorie pe zgură în faţa rusoaicei – va fi repetat şi la Paris, vom urla ca disperaţii “Daaaaa, SI-MO-NA!” Dar ne este frică să nu fie urmat apoi de un joc în care “SI-MO-NA” se transformă şi ne transformă…

Trei ore de zbor (trăiască greva controlorilor de trafic parizieni!) şi multe, foarte multe gânduri m-au însoţit printre norii de deasupra Parisului. Răspunsul este unul singur: mentalul. Iar dacă nu doar Simona, ci şi noi, restul, nu am fi oameni, ci roboţei, programaţi să executăm “jobul” pe care îl avem de făcut, nici Roland Garrosul nu ar mai avea farmec. Pentru că ar lipsi emoţia unui meci cu Svitolina ca sfertul de anul trecut, când Simona a revenit de la 1-5 în setul 2 şi minge de meci sau dezamăgirea uriaşă dată de pierderea unei finale în faţa unui “no name” la acel moment, de la set şi 3-0.

Şi-atunci n-am mai sta cu pumnii încleştaţi la TV, cu mişcări şi reacţii necontrolabile în fotolii în funcţie de forehandul ratat sau lungul de linie ce se duce agonizant, dar muşcă tuşa, forţându-ne tensiunea şi limita admisibilă a bătăilor inimii! Şi zău că ne place!

Ce adversari are Simona Halep la Roland Garros, dincolo de numele de pe tablou

Până la ora debutului Simonei Halep la Roland Garros 2018, cu Alison Riske, de luni sau marţi – vom şti sigur duminică după amiază – vă propun să vedem, dincolo de numele de pe tablou, ce “adversari” cheie are numărul 1 mondial la Paris, lucruri care îi vor pune la încercare mentalul Simonei:

  • Ploaia. Se anunţă o săptămână extrem de capricioasă la Paris: cod galben de furtuni

Nu râdeţi! Ploaia pe zgură schimbă mult datele problemei! Mingea devine mult mai grea, iar o întrerupere de meci te poate scoate “din mână”. Iar Simona e păţită, în optimi, 2016, cu Sam Stosur, când a început meciul duminică şi l-a încheiat… marţi! Întrerupt la 5-3 pentru Halep, jocul s-a reluat cum nu se putea mai prost pentru româncă, care a pierdut momentumul şi, biciută de ploaia pariziană, a cedat. Atît meciul, cât şi nervos, la conferinţa de după meci.

Iar vremea la Paris este instabilă şi se anunţă a fi astfel pe parcursul primei părţi a săptămânii, cu rafale de ploaie şi chiar furtuni scurte, dar puternice, în fiecare zi! Sigur, când eşti lider mondial, trebuie să joci şi să învingi şi pe mare, nu doar pe uscat 🙂

În plus, Simona are în turul 1 la Roland Garros un adversar ce nu e de speriat, Alison Riske, care vine şi extrem de obosită la Paris, după finala pierdută sâmbătă la Nurnberg. Dar un Slam rămâne un Slam, şi fiecare sportiv de performanţă face apel la puterile sale nebănuite pentru a obţine un rezultat cât mai bun. Mai ales atunci când joci împotriva numărului 1 mondial şi nu ai nimic de pierdut, ci numai de câştigat! Iar ploaia, o spune experienţa trecută, nu o ajută deloc pe Halep.

Vremea la Paris. Meciurile de la Roland Garros, în pericol să fie amânate din cauza ploii.
Vremea la Paris. Meciurile de la Roland Garros, în pericol să fie amânate din cauza ploii.
  • Publicul. Partea deloc plăcută a sfertului Simonei: două franţuzoaice de primă mână o aşteaptă pe Halep 

Deşi pare greu de crezut, Halep ar putea avea parte de un test uriaş mental în prima parte a Roland Garrosului, cu care nu este tocmai obişnuită. Am văzut cu toţii că Simona este iubită şi susţinută în majoritatea locurilor din circuitul WTA, şi nu doar de românii prezenţi mai peste tot în lume. Totuşi, experienţa de anul trecut, atât a Simonei în faţa unui public ce devine ostil, cât şi a publicului local, ce-şi susţine fervent conaţionalele, este una de luat în seamă cât mai serios.

Înaintea finalei din 2017 cu Ostapenko, am întrebat-o pe Simona dacă îi este frică de faptul că publicul ar putea fi de partea letonei, apărută de nicăieri, aşa cum se întâmplase şi în semifinale. Publicul m-a susţinut cu Svitolina în setul 2, iar mereu la Paris am fost susţinută de fani. Şi dacă o vor susţine pe ea, nu-mi fac griji, nu mă afectează. Am echipa mea, am oamenii mei care mă susţin“, credea românca înaintea finalei. Din păcate, realitatea a fost alta…

Publicul a susţinut-o în primă fază pe Ostapenko pentru că era condusă – la fel cum fusese şi Simona susţinută de public cu Svitolina la 1-5 în setul 2 – din dorinţa de a vedea un meci cât mai lung şi spectaculos, iar apoi, cuceriţi de stilul de joc al acesteia, de totul sau nimic, au purtat-o spre victorie pe puştoaica de 19 ani la acea vreme. Ne place sau nu, pe lângă winnerele “nesimţite” ale letonei, care parcă făcuse pact cu tuşele terenului, şi atmosfera de pe Chatrier a nimicit-o pe Simona în finala de anul trecut.

Acest aspect nu trebui neglijat de Halep, mai ales că în acest an publicul va deveni un inamic declarat pentru româncă, dacă în turul 3 Simona va evolua contra lui Kiki Mladenovic, iar în sferturi, împotriva Carolinei Garcia.

Simona Halep poate da peste 2 frantuzoaice la Roland Garros 2018: Kiki Mladenovic si Caroline Garcia
Simona Halep poate da peste doua frantuzoaice la Roland Garros 2018: Kiki Mladenovic si Caroline Garcia

Cele două jucătoare de Fed Cup au o relaţie indestructibilă cu publicul parizian, iar cum spuneam mai sus, francezii au o foame uriaşă de succes, după 18 ani de secetă la Roland Garros! Şi chiar dacă nu au şanse prea mari la trofeu, cred în reprezentantele lor şi îşi sfârtecă, pur şi simplu, adversarul!

Şi nu sunt vorbe-n vânt! Aşa s-a întâmplat anul trecut, când Mladenovic, impinsă incredibil de 10.000 de francezi ce au transformat Lenglen într-o veritabilă Maracana – imaginile sunt uluitoare – a eliminat-o pe campioana en titre Garbine Muguruza! Iar iberica a fost atât de afectată de atmosferă, încât a izbucnit în lacrimi la conferinţa de presă, acuzând dur reacţiile din tribune!

Şi totuşi, Simona Halep pare mult mai sigură şi relaxată.

Există şi o parte pozitivă la Halep, ce pare mult îmbunătăţită faţă de Roland Garrosul din urmă cu un an: gestionarea presiunii. În 2017, a ocolit orice răspuns la întrebările negative sau care făceau trimitere la trofeu ori la statutul său de favorită. “Hai să nu vorbim… E prea devreme…”, spunea Simona atunci. Dar tactica asta a ţinut până în finală, când presiunea a pus şi ea o cărămidă şi jumătate la deznădământul ultimului act.

Acum, după 29 de săptămâni ca numărul 1 mondial, jucătoarea noastră nu pare să mai fugă de presiune şi de întrebări. Ba chiar celor incomode le returnează răspunsuri cât un forehand în zi mare: “Eu caut perfecțiunea și sunt foarte frustrată când nu reușesc să o găsesc, chiar dacă perfecțiunea e imposibil de atins. Scopul este să continui să o urmăresc, dar să fiu mai blândă cu mine când nu se întâmplă. Sunt însă mândră că nu am renunţat la luptă după cele mai grele înfrângeri!”

Ea este Simona Halep, varianta upgradată şi mental. Liderul mondial ce intră pe porţile Parisului în căutarea firească a coroanei.

Roland Garros, s’il te plaît!