Sporturi

Simona Halep şi „fetele tezaur”, ca Gică Hagi şi „Generaţia de Aur”? Dezbatere FANATIK!

11.02.2019 | 15:05
Simona Halep si fetele tezaur ca Gica Hagi si Generatia de Aur Dezbatere FANATIK

Calificarea în Finala FED Cup, la capătul unui meci fabulos în Cehia, a strâns milioane de români în faţa televizoarelor. Simona Halep, liderul incontestabil al echipei noastre, a adus două victorii uriaşe, iar dublu Begu-Niculescu a închis jocul cu un succes de vis. Entuziasmul din jurul fetelor a amintit de perioada când naţionala de fotbal scotea zeci de mii de oameni în stradă. Iar de aici până la o dezbatere nu este decât un pas: Simona Halep şi “fetele tezaur”, ca Gică Hagi şi “Generaţia de Aur”?

Trei asemănări şi trei deosebiri între cele două echipe care au făcut să vibreze inimile suporterilor prin performanţele lor de pe teren. Răspunsul la întrebarea de mai sus vă aparţine vouă, fiecăruia, în funcţie de ceea ce simţiţi!

Simona Halep şi „fetele tezaur”, ca Gică Hagi şi „Generaţia de Aur”? 3 asemănări

Fiecare are câte un lider incontestabil, vedetă de talie mondială: Simona Halep şi Gică Hagi!

Principala asemănărare între Generaţia “fetelor tezaur” şi Generaţia de Aur vine prin faptul că amândouă au beneficiat de existenţa unui sportiv de cel mai înalt nivel. În cazul echipei de fotbal, Gică Hagi a fost un fotbalist de top, care a terminat în 1994 pe locul 4 în clasamentul pentru decernarea Balonului de Aur! Hagi a uluit planeta cu performanţele sale de pe gazon, iar Mondialul din SUA rămâne şi acum cea mai frumoasă amintire pentru fanii români!

Simona Halep şi Gică Hagi sunt liderii celor două generaţii fantastice ale sportului românesc

În ceea ce priveşte formaţia de FED Cup, starul de necontestat este Simona Halep. Fostul număr 1 WTA este jucătoarea care trage echipa după ea, este sportiva-locomotivă care apare în momentele grele şi străluceşte. Aşa a fost şi în Cehia unde Halep a câştigat ambele partide de simplu pe care le-a disputat!

Linia a doua, peste media obişnuită!

Tot la capitolul asemănări intră şi faptul că, la fel ca Generaţia de Aur, componentele formaţiei de FED Cup a României sunt peste nivelul obişnuit. Lângă Hagi au stat nume ca Gică Popescu, Dan Petrescu, Belodedici, Răducioiu, Ilie Dumitrescu sau Ionuţ Lupescu, jucători care au îmbrăcat tricourile unor echipe importante din Europa. Hagi nu a fost singur!

La fel cum Simona Halep nu este singură! Mihaela Buzărnescu, Irina Begu, Monica Niculescu şi, înaintea lor, Sorana Cîrstea, sunt jucătoare de top 100 WTA. O echipă cu atâtea sportive atât de bine plasate în ierarhia mondială, mai rar! Obişnuite să joace în turnee cu miză, fetele au reuşit să pună umărul la reuşitele naţionalei! La nivel sportiv stau foarte bine, chiar dacă la cel al forţei personalităţii lor suferă.

Rezultatele, barometrul oficial

În fine, ultima, dar nu cea din urmă asemănare între cele două echipe vine la capitolul performanţe. Pentru că, indiferent ce s-ar spune, valoarea sportivilor se măsoară în rezultatele obţinute pe teren. Dacă Generaţia lui Hagi se poate mândri cu sfertul de finală de la World Cup ’94 şi cu numeroasele calificări la turneele finale, Generaţia lui Halep vine tare din urmă.

Accederea în semifinalele FED Cup reprezintă primul pas spre istorie a fetelor noastre. Halep a anunţat oficial că va da totul în acest sezon pentru echipa naţională! Ea simte că se poate atinge o performanţă uluitoare, iar eliminarea campioanei mondiale en-titre, Cehia, reprezintă încă o dovadă în acest sens.

Simona Halep şi „fetele tezaur”, ca Gică Hagi şi „Generaţia de Aur”? 3 deosebiri

Pot deveni reginele lumii!

Avantajul fetelor tezaur este acela că au şansa de a izbuti ceva de “Generaţia de Aur” nu a putut face. Simona Halep şi colegele ei pot deveni campioane mondiale, iar pentru acest lucru mai au de depăşit două obstacole! Primul se numeşte Franţa, acolo unde fetele noastre vor evolua la finalul lunii aprilie, în semifinale. Apoi, dacă se vor califica, vor ajunge în marea finală, unde orice este posibil!

FED Cup România
Româncele pot deveni campioanele lumii

O eventuală medalie de aur a româncelor ar înclina balanţa spre ele în comparaţie cu Hagi şi compania. Luat punctual, sfertul de finală din SUA nu este suficient pentru a ţine “Generaţia de Aur” peste naţionala de FED Cup. Există însă şi deosebiri în avantajul cele mai frumoase echipe de fotbal a României.

Performanţe întinse pe două decenii!

De ce este greu să compari totuşi Generaţia “fetelor tezaur” cu “Generaţia de Aur”? În primul rând pentru că naţionala lui Hagi a adus bucurii ţării pe parcursul a două decenii, în vreme ce fetele abia dacă au doi ani de reuşite. Calificările consecutive la Mondiale şi Europene, devenit obişnuinţă pe vremea „Generaţiei de Aur”, au ajuns să fie apreciate la adevărata lor valoare abia când au început să devină greu accesibile sau chiar imposibile!

Din 1998, când era cântecul de lebădă al Generaţiei lui Hagi, naţionala de fotbal nu a mai prins un Campionat Mondial! Rămâne de văzut dacă echipa de FED Cup va reuşi să “întindă” gloria pe o perioadă de timp mai lungă sau va fi vorba doar despre un sezon de excepţie.

Carisma şi personalitatea, de partea fotbaliştilor

Un alt capitol la care fetele sunt în urma băieţilor este cel al personalităţii. Dacă Halep este o stâncă în acest sens, restul colegelor sunt anti-staruri. Cu discursuri reţinute, timide şi, de foarte multe ori, retrase, fetele nu transmit putere. În schimb, încă din perioada când activau ca fotbalişti, nume ca Gică Popescu, Dan Petrescu sau Ionuţ Lupescu impuneau respect.

Generaţia de Aur
Generaţia de Aur rămâne în inima fanilor români pentru victoriile reuşite de-a lungul a două decenii

Cu opinii ferme, cu personalităţi puternice, aceştia au creat un adevărat zid alături de magicianul Hagi. Dorinel Munteanu, Miodrag Belodedici, Florin Răducioiu sau Ilie Dumitrescu erau, la rândul lor, caractere tari. În echipa de FED Cup, singura care a fost aproape de Halep din acest punct de vedere a fost Sorana Cîrstea, dar ea s-a retras recent din echipă. Lipsa unui număr doi a fost remarcată chiar de Ilie Năstase, care a tras un semnal de alarmă în acest sens, chiar după victoria din Cehia.

Mă doare brațul de nu mai pot. Mi-au pus leuclopast pe coada de la tobă, dar nu mai contează. Am câștigat. Am crezut în România din primul moment. Nu se putea mai greu și mai lung meci. O să le povestim nepoților noștri despre calificarea în semifinale și apoi despre calificarea în finală. Franța, venim! – Emil Boc, primarul Clujului, pentru FANATIK

Sunt nişte eroine! Ne-au făcut mândri că suntem români. Le vom iubi veşnic! O performanţă ca asta e incomparabilă. Bineînţeles că şi Hagi e foarte mare, dar nu are nici o tangenţă fotbalul cu acest sport. Tenisul e cel mai greu sport de pe faţa planetei. Nu ştiu dacă e mai frumos ca fotbalul, dar cred că e mult mai greu. E individual, nu te ajută nimeni. Poate doar la dublu, dar tot de tine depinzi. E sportul dracului! – Dumitru Dragomir, pentru FANATIK

Superbă victorie a României în fața Republicii Cehe! Simona Halep și colegele sale vor înfrunta Franța în semifinală – Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa

Acum sunt mândru! Mândru că românii noştri au demonstrat valoare. Mândru ca sunt contemporan cu Halep şi Buzărnescu. Am trăit în seara asta clipele din `90 în care, mai mic şi visător, mă uitam cu jind la meciurile de fotbal ale ! Am speranţe că fetele noastre vor învinge Franţa şi că… limita e văzduhul! – Eugen Tomac, preşedinte PMP