Liderii! Simona Halep şi Rafael Nadal încheie anul pe locul 1 WTA! Ce îi leagă pe cei doi pe terenul de tenis

Simona Halep şi Rafael Nadal vor încheia anul 2017 pe primul loc în ierarhiile WTA, respectiv ATP. Pe cei doi campioni îi leagă mai multe lucruri decât ar părea la prima vedere.
12.11.2017 | 10:30
Liderii Simona Halep si Rafael Nadal incheie anul pe locul 1 WTA Ce ii leaga pe cei doi pe terenul de tenis
ADVERTISEMENT
Pentru Simona Halep, anul 2017 a fost cel mai bun din carieră, cel puţin aşa spune ea. Campioana noastră încheie anul pe primul loc în lume, acolo unde a ajuns după o victorie superbă împotriva Jelenei Ostapenko la WTA Beijing. Sigur, finala de la Roland Garros, pierdută de la set şi 3-0 o va mai bântui pe Simona, dar până la urmă, finalul anului a venit cu mai multe complexe depăşite: prima victorie cu Şarapova, revanşa cu Ostapenko după înfrângerea de la Paris şi ascensiunea pe locul 1 WTA.
 
La masculin, lider mondial la finalul anului va fi Rafael Nadal. „Matadorul” a fost în formă maximă anul acesta, în care a câştigat două turnee de Grand Slam şi a jucat încă o finală a unui turneu major. Fostul lider mondial Mats Willander a remarcat faptul că Simona Halep şi Rafa Nadal se aseamănă mult ca stil de joc. Suedezul a spus încă din 2015 că „Simona Halep este ca Rafael Nadal. Jocul ei e foarte intens, foarte bun, începe seturile excelent. Fizic e ireproşabilă, e foarte atletică şi te pune să munceşti pentru fiecare punct, exact cum face Nadal la băieţi”. Faptul că cei doi ocupă primul loc nu este o coincidenţă, iar între ei există câteva mari asemănări. 
 
Sprijin
„Nadal ne ajută să evoluăm”
Antrenorul Simonei Halep, Darren Cahill, a declarat într-un interviu acordat Straits Times că în jocul campioanei noastre au fost preluate mai multe elemente de la Rafael Nadal, liderul mondial în ierarhia ATP: „Continuă să lupte, să se antreneze, să tragă de ea. Doar aşa a ajuns pe primul loc în lume. Nadal, în timpurile când a fost lider mondial, chiar şi acum, mereu a căutat să evolueze. El nu e mulţumit doar să fie primul jucător din lume, vrea să fie un jucător mai bun. Luăm multe lucruri din ce am văzut la el şi le aplicăm la Simona. Înainte, dacă avea una-două şanse şi le rata, parcă pica într-o groapă şi îi era dificil să iasă de acolo. Acum nu mai e aşa. Treaba mea, indiferent de locul în clasament, e să continuu s-o împing să vrea mai mult, să nu se simtă prea confortabil. Să continue să muncească la fel de serios. Lucrurile trebuie să rămână simple”.
 
Motivaţie
„Rafa joacă fiecare meci ca pe ultimul” 
Deşi idolul Simonei Halep în tenis este starul elveţian Roger Federer, campioana noastră a vorbit la superlativ despre Rafa Nadal, spunând că apreciază foarte mult efortul pe care îl face în teren şi determinarea pe care o are: „Rafa iubeşte să se afle pe teren. Fiecare meci pe care îl câştigă e ca şi cum ar fi primul şi ultimul pentru el. Modul în care nu renunţă niciodată, în care se luptă până la final, indiferent de scor… Am văzut multe meciuri ale sale şi am apreciat efortul pe care îl depune”, a spus Simona Halep la Singapore, după ce a primit trofeul pentru locul 1 WTA la finalul anului 2017. Campioana noastră a spus că Nadal a avut un an 2017 formidabil şi că mereu are de învăţat ceva de la astfel de mari campioni. 
 
Minusuri
Serviciul, vulnerabilitate comună
Liderii mondial ATP şi WTA au acelaşi punct vulnerabil: serviciul. Ambii fac greu puncte direct din serviciu şi au de muncit mai mult decât majoritatea jucătorilor din top pentru a-şi adjudeca punctul. Atât la Rafa, cât şi la Simona observăm un număr mic de aşi sau servicii direct câştigătoare în timpul unui meci, ceea ce creşte efortul din partea ambilor. Diferenţa se face pe serviciul doi. Dacă Rafa are unul dintre cele mai bune servicii 2 din istorie, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Simona. Deşi a făcut progrese la acest capitol după US Open, serviciul 2 al Simonei rămâne unul foarte vulnerabil. Paradoxal, cei doi lideri mondiali de la masculin şi feminin sunt vulnerabili pe propriul serviciu şi trebuie să munceacă mai mult pentru a-şi face punctele „proprii”.
 
Plusuri
Deplasare şi efort
Rafael Nadal şi Simona Halep sunt jucătorii care depun cel mai mare efort pe teren. Amândoi excelează la deplasarea în teren, unde sunt consideraţi „number one” de majoritatea specialiştilor. Cei doi muncesc enorm şi consumă foarte multe resurse în fiecare meci disputat, indiferent dacă este împotriva locului 100 sau locului 2 din clasament. Munca titanică este unul dintre motivele pentru care Simona Halep şi Rafa Nadal sunt consideraţi în acest moment cei mai buni jucători din lume. Cei doi sunt recunoscuţi pentru modul în care luptă pe teren, dar şi pentru faptul că reuşesc să câştige majoritatea punctelor de anduranţă, de peste 10 schimburi de minge. În plus, Rafa şi Simona au multe momente şi turnee în care sunt foarte constanţi în evoluţii şi asta le aduce multe puncte. Ambii sunt în stare să joace până în fazele finale trei turnee în trei săptămâni!
 
Familii
Legaţi de origini
Rafael Nadal şi Simona Halep sunt foarte legaţi de familii. Ibericul este antrenat de la începutul carierei de Tony Nadal, unchiul său. Deseori, tatăl lui Rafa, Sebastian, şi mama sa, Ana Maria, sunt văzuţi la meciurile liderului mondial. În 2009, cei doi părinţi s-au despărţit şi Rafa a spus că „această criză din familie mi-a distrus corpul şi sufletul. Pentru mine, familia a fost mereu ceva sfânt, centrul stabilităţii mele”. În ciuda divorţului, Rafael a reuşit să îşi revină, iar cei doi părinţi, deşi separaţi, participă la meciurile sportivului. Şi Simona Halep este foarte legată de familie. Primul om pe care l-a sunat după ce a devenit lider mondial a fost tatăl ei, Stere Halep, căruia nu a putut să îi spună foarte multe din cauza lacrimilor care i-au năpădit pe amândoi. În acel moment, Simona era în China cu mama ei, Tania. 
 
Diferenţe
Turneele de Grand Slam
Există o mare diferenţă între Simona Halep şi Rafa Nadal. Una care ne aduce în memorie amintiri dureroase. Este vorba de turneele de Grand Slam. Simona Halep a jucat două finale de Grand Slam până acum, Roland Garros 2014 şi 2017, ambele pierdute, în timp ce Rafa Nadal are 16 turnee de Grand Slam. Câştigate! Nu a triumfat, în schimb, niciodată la Turneul Campionilor, deşi a jucat două finale. Nadal s-a impus o dată la Australian Open, de 10 ori la Roland Garros, de două ori la Wimbledon şi de 3 ori la US Open. În afară de cele două finale de la Roland Garros, Simona Halep a reuşit calificări în semifinalele de la Wimbledon (2014) şi US Open (2015) şi mai multe calificări în sferturile de finală la fiecare dintre cele 4 Grand Slam-uri. 
 
Febleţea
Roland Garros, mon amour
Atât pentru Rafa Nadal, cât şi pentru Simona Halep, turneul preferat este cel de la Roland Garros. Rafa Nadal are o serie „inumană” la Roland Garros, cu doar două înfrângeri pe terenurile de la Paris din 2005 până azi! Adică 12 ani!! Singurii jucători care au izbutit să îl învingă sunt Robin Soderling, în „optimile” din 2009, şi Novak Djokovic în „sferturile” din 2015. S-a impus de 10 ori la Roland Garros, iar recordul său pe zgura pariziană e 79-2. Simona Halep a jucat două finale la Paris, în 2014 şi 2017, ambele pierdute în set decisiv împotriva Mariei Şarapova şi a Jelenei Ostapenko. Într-un interviu acordat pentru FANATIK.RO în finalul anului 2016, Simona Halep spunea că „dintre cele 4 turnee de Grand Slam cel mai aproape de sufletul meu este cel de la Roland Garros”.
 
Superstiţii
Mult mai multe el decât ea!
Simona Halep şi Rafa Nadal au mai multe superstiţii în timpul turneului şi al unui meci. „Sunt superstiţioasă şi este ceva normal! La jocuri nu intru în arena cu piciorul stâng, ci drept, nu port talismane, în schimb, nu vorbesc cu fratele meu niciodată! Pe toată perioada turneului, nu îi dau telefon şi nu îi răspund la apeluri! Doar cu mama sau cu tata iau legătura, însă şi în cazul lor, le scriu mesaje scurte! Asa cred eu că o să-mi iasă bine jocurile! E hotărârea mea”, a povestit Simona Halep. Nadal este chiar campionul superstiţiilor, are nu mai puţin 10 la fiecare meci: intră pe teren cu racheta în mână, păşeşte cu piciorul drept în arenă, nu calcă pe linii, mereu al doilea la tragerea la sorţi, sticlele de apă poziţionate perfect în linie dreaptă cu eticheta spre teren, tot timpul alege 3 mingi la serviciu, îşi aranjează chiloţii înainte de serviciu, îşi ridică umărul stâng, îşi ridică umărul drept, apoi mâna parcurge traseul nas – urechea stângă – nas – urechea dreaptă. Întotdeauna înainte de serviciu! Urmăriţi-l!
 
„Simona Halep este ca Rafael Nadal. Jocul ei e foarte intens, foarte bun, începe seturile excelent. Fizic e ireproşabilă, e foarte atletică şi te pune să munceşti pentru fiecare punct, exact cum face Nadal la băieţi”, Mats Wilander
 
„Rafa iubeşte să se afle pe teren. Fiecare meci pe care îl câştigă e ca şi cum ar fi primul şi ultimul pentru el”, Simona Halep 
 
91.323.627 de dolari a câştigat Rafa Nadal din tenis
 
75 de titluri ATP a câştigat Nadal în carieră
 
20.736.015 de dolari a obţinut Simona Halep din tenis
 
15 titluri WTA a câştigat Halep în carieră