Simona Halep

Zece momente importante din cariera fabuloasă a celei care a câştigat aproape 20 de milioane de dolari din tenis

Simona Halep este una dintre cele mai importante sportive din istoria României. La 26 de ani, a reuşit să facă o ţară întreagă să vibreze pentru tenis, sportul pentru care a făcut cele mai...
27.09.2017 | 13:24
Zece momente importante din cariera fabuloasa a celei care a castigat aproape 20 de milioane de dolari din tenis
ADVERTISEMENT

Simona Halep este una dintre cele mai importante sportive din istoria României. La 26 de ani, a reuşit să facă o ţară întreagă să vibreze pentru tenis, sportul pentru care a făcut cele mai mari sacrificii. A ajuns într-un timp record la performanţa supremă, fiind a doua jucătoare de tenis a lumii. Toată lumea se întreabă cum a reuşit într-un timp atât de scurt să îşi scrie numele printre legende. Însă, numele ei printre starurile tenisului nu e scris cu markerul, ci e scris cu miile de ore petrecute pe teren şi sacrificiile făcute de Simona şi familia ei pentru tenis, toate completate de ambiţia de a fi cea mai bună. FANATIK.RO vă prezintă cele mai importante 10 episoade inedite din viaţa Simonei Halep, care a ajuns să fie una din stelele tenisului mondial la 26 de ani. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe GRUPA B pentru a vedea rezultatele din celelalte jocuri din grupele Ligii Campionilor! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi.

1. Zi de zi pe teren de 17 ani

Simona Halep a început tenisul la vârsta de 4 ani, fiind antrenată atunci de Nicu Halep, fratele mai mare al sportivei. De la vârsta de 6 ani, Simona e zi de zi pe terenul de tenis, primul ei club fiind Clubul Sportiv nr. 2 din Constanţa. Tatăl Simonei Halep a dezvăluit cu ceva timp în urmă cum a ajuns Simona să joace tenis: „Avea cred că vreo patru ani şi jumătate când profesorul mi-a spus: «Aduceţi-o la mine». Avea Simona o rachetă de tenis mai mare decât ea”, îşi aminteşte Stere Halep, tatăl sportivei.

ADVERTISEMENT

2. Împrumut pentru performanţă

Tenisul nu este un sport accesibil tuturor şi începuturile jucătorilor în acest sport presupun cheltuieli destul de mari. La fel a fost şi pentru Simona, părinţii ei împrumutându-se la bănci pentru a o ajuta pe Simona să meargă mai departe: „Este un sport foarte scump şi nu eşti susţinut de club pentru că nu este un sport de echipă. Numai setul de rachete costă 150 de lei“, declara Stere Halep. Mai mult, chiar dacă ai ajuns la un nivel de performanţă, tot trebuie să îţi manageriezi bine banii pe care îi încasezi din turnee. Fostul antrenor al Simonei, Adrian Marcu, declara pentru FANATIK.RO că Simona îşi cumpăra singură tenişii chiar şi 2013, când nu semnase încă contractul cu sponsorul de echipament: „În tenis nu e ca la fotbal. Aici eşti pe cont propriu, îţi plăteşti tot dacă n-ai sponsor, chiar şi racordajul, să nu mai pun biletele de avion. Până să semneze cu sponsorul, Simona îşi cumpăra şi teneşii din banii ei”, spunea Marcu.

3. Şi-a micşorat sânii pentru tenis

Înainte de a fi cunoscută în presa internaţională pentru performanţele sportive, Simona Halep a devenit cunoscută pentru că şi-a micşorat sânii pentru a-şi îmbunătăţii jocul. Chiar dacă multă lume a primit această ştire cu uimire, răspunsul Simonei a venit cu seninătate: „Mi-am micşorat sânii pentru că mă incomodau la joc. Aşa, pot să mă mişc mai rapid şi să reacţionez mai bine. Şi dacă nu jucam tenis mi-i micşoram pentru că mă incomodează”, spunea Halep. Sportiva şi-a micşorat sânii cînd avea 18 ani, cînd era pe locul 114 în lume.

ADVERTISEMENT

4. Victorie la junioare în turneul de la Roland Garros

Simona Halep a câştigat în anul 2008 primul turneu important din carieră, chiar dacă era la junioare. La Roland Garros în acel an, Simona a fost cap de serie numărul 9. În primul tur a învins-o pe Charlotte Rodier, 6–4, 6–1, apoi pe daneza Karen Barbat, 6–3, 6–1. Au urmat apoi, Jessica Moore, 6–0, 6–1 pentru ca în sferturi să o învingă pe Ksenia Lykina, cap de serie numărul 13, cu 6–1, 6–2. În semifinale, Halep a trecut de a doua favorită, Arantxa Rus 6–3, 7–5. Finala a fost una 100% românească, Simona reuşind să se impună în faţa Elenei Bogdan, 6–4, 6–7 (3), 6–2 .

5. EXPLOZIA de la Roma

Ascensiunea lui Halep în topul WTA a avut loc în 2013 la turneul de la Roma. A fost momentul 0, în care jucătoarea de pe locul 64 WTA a început urcuşul. În turul 1 al calificărilor, Simona a trecut uşor de italianca Alice Balducci, 6-1, 6-0 în doar 45 de minute. În ultima fază a calificărilor Halep a jucat cu Daniela Hantuchova, o jucătoare mai experimentată, dar de care avea să treacă cu 6-4, 6-2 şi, astfel, să se califice în primul tur, fază de care nu trecuse pînă atunci. Recitalul româncei pe tabloul principal a început în faţa Svetlanei Kuzneţova, pe care a învins-o clar în puţin peste o oră cu un dublu 6-1. A urmat apoi o altă confruntare dificilă cu Agnieszka Radwanska, locul 4 WTA la acel moment. Primul set a fost cîştigat de poloneză cu 7-6. Însă seturile 2 şi 3 au fost dominate de Simona, care s-a calificat en fanfare în optimi: 6-1, 6-2.

ADVERTISEMENT

În optimi, Simona Halep a jucat cu reprezentanta gazdelor, Roberta Vinci, de care a trecut repede cu 6-4, 6-2. În sferturile competiţiei a jucat cu un fost număr 1 mondial, Jelena Jankovic. Avea să fie un meci extraordinar, în care sportiva noastră avea să revină de la 0-3 în decisiv şi în care a întors scorul pentru a se impune în final cu 7-5. Semifinalele turneului îi aduceau cel mai dificil adversar posibil: Serena Williams. Parcursul senzaţional al româncei s-a oprit aici, după ce sportiva din Statele Unite s-a impus cu 6-3, 6-0. În 2013, Simona Halep a câştigat şae turnee: Nurenberg, S-Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova şi Sofia.

6. A 4-a româncă în Top 10

După sfertul de finală reuşit la Australian Open în 2014, Simona Halep a devenit cea de-a 4 româncă care intră în top 10 WTA după Mariana Simionescu, Virginia Ruzici şi Irina Spîrlea. În luna mai, Halep a ajuns în finală la Madrid, dar din păcate a fost învinsă în trei seturi de Maria Şarapova, 1-6, 6-2, 6-3. După turneul din capitala Spaniei, jucătoarea din România a intrat în top 4 WTA.

ADVERTISEMENT

Simona Halep a fost cap de serie numărul 4 la turneul de Grand Slem de la Roland Garros. Aflată într-o formă perfectă, Simona Halep a trecut uşor de primele tururi şi le-a învins în sferturi pe Svetlana Kuzneţova şi în semifinale pe Andrea Petkovic. Urma prima finală de Grand Slem pentru Simona împotriva Mariei Şarapova, din nou. Finala a fost una extraordinară. La capătul unui meci maraton de peste 3 ore, rusoaica a reuşit însă să se impună la capătul a 3 seturi: 4-6, 7-6, 4-6. După finală, Simona a mai urcat un loc şi a fost pe 3 în lume.

Parcursul excepţional al Simonei Halep a continuat şi la turneul de la Wimbledon, unde a depăşit aşteptările specialiştilor şi a demonstrat că poate să treacă direct de la o suprafaţă lentă (zgura) la una rapidă (iarbă) şi a ajuns pînă în semifinale la Londra. O accidentare la gleznă în debutul semifinalei a deranjat-o pe tot parcursul meciului pe care l-a cedat pînă la urmă 6-7(5), 2-6 în faţa lui Eugenie Bouchard.

După Wimbledon, Simona Halep a venit la turneul de la Bucureşti pe care a reuşit să îl câştige după ce a învins-o în finală pe Roberta Vinci cu scorul de 6-1, 6-3. Cel mai dificil meci a fost însă în semifinală, unde a depăşit-o pe Monica Niculescu cu scorul de 6-2, 4-6, 6-1.

7. Prima participare la Turneul Campioanelor

În 2014, Simona Halep a atins pentru prima dată locul 2 WTA şi s-a calificat în premieră la Turneul Campioanelor de la Singapore. Ea a suprins pe toată lumea în faza grupelor când a învins-o pe lidera mondială Serena Williams, scor 6-0, 6-2. Mai mult, în ultimul meci din grupă Halep avea şansa de a o elimina din competiţie pe jucătoarea americană dacă ar fi pierdut în trei seturi partida cu Eugenie Bouchard. Dar constănţeanca a decis să-şi apere corect şansele şi a bătut-o pe Bouchard în două seturi. În semifinale a trecut de Agnieszka Radwanska, dar nu a mai putut repeta jocul bun şi în finala aceleiaşi Serena Williams, care s-a impus cu un sec 6-3, 6-0.

8. Începe colaborarea cu antrenorul Darren Cahill

După ce a câştigat turneele de la Shenzhen şi Dubai în 2015, Simona Halep a început colaborarea cu antrenorul Darren Cahill, care se află alături de ea şi în prezent. A fost o alegere extrem de inspirată, australianul reuşind să aducă mai mult calm în exprimarea Simonei. Debutul alături de Cahill a fost perfect, Halep câştigînd turneul de la Indian Wells şi ajungând în semifinale la Miami. Perioada de vară a fost foarte slabă pentru jcuătoarea noastră, ea pierzând în primele tururi la Roland Garros şi Wimbledon. Finalele jucate la Toronto şi Cincinnati, precum şi semifinala de la US Open i-au permis calificarea pentru a doua oară la Turneul Campioanelor. Însă, la Singapore, Halep nu a mai reuşit meciurile bune de anul trecut şi a fost eliminată din grupe, după două înfrângeri şi o victorie.

9. Atât de aproape de locul 1

În 2017, Simona Halep s-a aflat de trei ori faţă în faţă cu locul 1 WTA, o performanţă pe care a ratat-o de fiecare dată. Ajunsă în finală la Roland Garros, românca juca şi pentru a deveni lider mondial în faţa letonei Jelena Ostapenko. Presiunea a fost fantastică, dar startul meciului i-a aparţinut şi s-a impus în primul set cu 6-4. Începutul setului doi a fost la fel de bun şi Halep conducea cu 3-1, dar de aici a început declinul, iar letona a câştigat turneul, după 6-4, 6-3 în ultimele două seturi.

A doua oportunitate pentru Halep a venit tot într-un turneu de Grand Slam, la Wimbledon. Ea avea nevoie să ajungă în semifinale pentru a deveni noul lider mondial. După un parcurs fără greşeală, Simona Halep a ajuns în sferturi de finală unde o întâlnea pe britanica Johanna Konta. Meciul a fost unul epic, dar jucătoarea noastră a ratat di nou ăansa de a se instala în fotoliul de lider, după 7-6 (2), 6-7 (5), 4-6 cu Johanna Konta.

A treia şansă a venit în finala de la Cincinnati, iar adversară îi era Garbine Muguruza, campioana de la Wimbledon. Fără set pierdut la turneul american, Simona Halep a fost de nerecunoscut în finala cu Muguruza, 1-6, 0-6.

10. Visul unui Grand Slam

Simona Halep a avut două şanse în carieră de a câştiga un turneu de Grand Slam, ambele la Roland Garros. După cum singură spune, un succes de Grand Slam este marele său vis. Urmează un 2018 în care Halep speră să-şi îndeplinească visul.

19.181.450 de dolari este suma pe care Simona Halep a câştigat-o din tenis de-a lungul carierei, dintre care 3.720.662 doar în 2017

ADVERTISEMENT
Tags: