Simona Spătaru, senatoare USR, a comentat, marți seara, situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, spunând că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila „a mințit” și că trebuie să demisioneze pentru, spune ea, „lipsa de transparență” în deciziile în legătură cu cazul de la această unitate spitalicească.
Simona Spătaru, senatoare USR, i-a adus, marți seara, grave acuzații ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, comentând situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, unde se desfășoară o anchetă după ce un pacient a decedat la ATI, două doctorițe fiind deja arestare preventiv sub acuzația de omor.
Potrivit Simonei Spătaru, Alexandru Rafila ar trebui să-și dea demisia de facto, pentru lipsă de „transparență” în decizii în legătură cu ce s-a întâmplat la acest spital. Senatoarea USR s-a referit și la Corpul de Control pe care ministrul Sănătății l-a trimis la spital să facă investigații, spunând că „USR a aflat” că în componența corpului de control s-ar fi aflat și un medic, nu numai specialiști în economie și juriști.
„Asta a aflat USR. Am aflat, practic, că domnul Rafila a mințit. Deci în aprilie, când a spus că trimite Corpul de Control și, acum, după 4 luni, ne-a spus că a avut o echipă doar administrativă, care a verificat niște documente, din punct de vedere economic. Noi am aflat că a fost și un medic. Una peste alta, indiferent ce a considerat, din poziția de ministru al Sănătății, necesar la acel moment să pună într-o hârtie, într-un ordin pentru a fi verificat, ar fi trebuit să aducă la cunoștința publicului. Acesta este un motiv de a-și da demisia de sine, de facto, pentru că nu ai cum să nu fii transparent în ce acțiuni ai luat, indiferent dacă ele au fost și le vom aprecia mai mici, mai bune, mai multe, mai puține, deci era firesc să facă lucrul ăsta”, a declarat Simona Spătaru pentru B1TV.
Senatoarea USR a mai spus că toată „structura” Ministerului Sănătății, tot ce se află în subordinea lui Alexandru Rafila, „a făcut un pas în spate” și că acesta nu și-a „folosit resursele” pe care le are în calitate de ministru, deși „legea îl obliga”.
„Inspecția sanitară, care este de asemenea în subordinea ministrului Sănătății, are, conform legii, aceste atribuții de a verifica calitatea actului medical.Și ei, la rândul lor, pot sa desfășoare, desigur, această verificare, iar de la Colegiul Medicilor, ce s-a venit și s-a spus în spațiul public, a fost că s-a făcut o verificare de la Colegiul Medicilor și doar două lucruri s-au verificat, spunea doamna președinte”, a continuat senatoarea USR.
„S-au purtat discuții cu acele doctorițe și, de asemenea, s-au uitat în fișele de observație, nespunându-ne iarăși ce au însemnat, din perspectiva Colegiului Medicilor, măcar aceste două aspecte, ci ne-au spus ‘noi nu suntem procurori, nu putem să analizăm mai mult’. Deci, practic, eu ce văd este că tot ce este în structura Ministerului Sănătății, în subordinea dumnealui, toată lumea a făcut un pas în spate, deci nu și-a folosit resursele de ministru, ceea ce legea îl obliga să facă”, a mai spus Simona Spătaru.