Simona Spătaru, senatoare USR, a vorbit, luni, despre starea sistemului de educație din România, spunând că „în fiecare an, cumva, învățământul a reușit să fie tot o Cenușăreasă” și „s-a degradat foarte, foarte mult” în ultimul mandat al președintelui Iohannis.
Simona Spătaru, senatoare USR, a comentat, luni, situația din sistemul românesc de învățământ, în contextul în care, potrivit unui studiu, 25% din copii nu mai frecventează școala, un procent mare de abandon școlar.
„Cifrele trebuie să ne îngrijoreze foarte mult, pentru că ele devin din ce în ce mai mari în rata abandonului și, în general, în analizele care ne arată că mulți dintre cei care reușesc să termine școala prezintă un grad de analfabetism funcțional oricum, deci e vorba despre 1 elev din 2, ceea ce este enorm”, a declarat Simona Spătaru pentru B1TV.
Această situație, a spus senatoarea USR, demonstrează că învățământul din România nu mai este „sigur” unul de calitate, bazându-se doar, spune ea, pe prezența copiilor în școli dar fără să existe o preocupare pentru pașii ce trebuie făcuți după aceea.
„Asta înseamnă că învățământul, sigur, nu este unul de calitate și se bazează strict pe a aduce copii la început în școală, pe urmă preocuparea, ce fel de act de învățământ primesc, dacă rămân sau nu până în clasa a VIII-a, a IX-a ș.a.m.d., lipsește cu desăvârșire”, a spus Simona Spătaru.
Senatoarea USR a mai spus că legile noi din educație „ar fi trebuit să trateze chestiuni grave ca acestea, să meargă la o depolitizare, să se preocupe să nu intrăm acum cu mii de profesori care lipsesc de la catedră”.
Simona Spătaru a mai subliniat un deficit mare de profesori, de peste 3.000 de cadre, potrivit ei, și faptul că și la ora actuală mii de elevi învață în trei schimburi. Senatoarea de opoziție a spus și că în ultimul mandat al președintelui Klaus Iohannis, situația din învățământ „s-a deteriorat foarte, foarte mult”.
„Deficitul este de peste 3.000 de profesori, 25.000 de elevi învață acum în trei schimburi. Infrastructura școlară de 30 de ani tot așteptăm să devină o prioritate pentru primari, pentru tot guvernul. În fiecare an, cumva, învățământul a reușit să fie tot o Cenușăreasă, iar în ultimii 4-5 ani, așa arată și cifrele noastre, și cifrele internaționale, că învățământul în România, în ultimul mandat al președintelui Iohannis, s-a deteriorat foarte, foarte mult”, a declarat Spătaru.
„Ce e de făcut? Am depus câteva inițiative legislative, în afară de amendamentele ce nu au fost primite la legile educației, ca, de exemplu, cu transportul elevilor gratuit indiferent de forma de învățământ pe care aceștia o urmează”, a spus senatoarea USR