News

Simpla vorbire răspândește coronavirusul mai repede decât tusea. Cum au ajuns oamenii de știință la această concluzie

20.01.2021 | 14:38
Simpla vorbire raspandeste coronavirusul mai repede decat tusea Cum au ajuns oamenii de stiinta la aceasta concluzie
ADVERTISEMENT

Un studiu efectuat recent i-a condus pe experții sanitari din cadrul Universității Cambridge la concluzia că simpla vorbire este o cale de răspândire a virusului SARS-CoV-2 mult mai rapidă și periculoasă decât tusea, pe fondul particulelor persistente.

Potrivit The Guardian, mici aerosoli emiși în timpul discuției cu o persoană infectată rămân în aer mai mult timp decât picăturile rezultate prin tuse.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, dacă picăturile de dimensiuni mari cad pe pământ pe distanțe scurte, cele minuscule, cunoscute și sub numele de aerosoli, au capacitatea de a transporta virusul pe distanțe mai mari de doi metri, astfel încât acesta să persiste.

Oamenii de știință au constatat că noul coronavirus se răspândește mai repede în timpul vorbirii decât prin tuse

În încercarea de a determina riscul la care ne expun atât picăturile mari, cât și aerosolii, pentru a descoperi modalități de diminuare a acestuia, oamenii de știință au dezvoltat diverse modele și astfel au ajuns la concluzia că particulele expulzate au nevoie de doar câteva secunde să se răspândească pe o distanță de cel puțin doi metri.

ADVERTISEMENT

Aveți nevoie de măști, aveți nevoie de distanțare și aveți nevoie de o ventilație bună în încăperi, astfel încât aceste particule să nu se acumuleze într-un spațiu închis și să fie îndepărtate în siguranță”, susține Pedro Magalhães de Oliveira, expert în mecanica fluidelor la Universitatea Cambridge.

Cercetarea a vizat riscul de infecție, luând în considerare nu doar încărcătura virală a pacienților Covid, ci și doza necesară estimată pentru a transmite mai departe boala.

ADVERTISEMENT

S-a ajuns astfel la concluzia că nu este deloc indicat să renunți la masca de protecție dacă ai contact cu o persoană infectată care vorbește sau tușește, chiar dacă se află la doi metri de tine, pentru că ambele situații prezintă un risc ridicat de contaminare.

Vorbirea este o problemă foarte importantă atunci când vine vorba despre transmiterea virusului și care trebuie luată în considerare, deoarece produce particule mult mai fine decât tusea, iar aceste particule, sau aerosoli, pot persista timp de cel puțin o oră în cantități care sunt suficiente pentru a provoca boala”, a mai spus de Oliveira.

ADVERTISEMENT

Infectarea în acest caz depinde de cantitatea de aerosoli în care o anumită persoană respiră, influențată, potrivit experților, de factori precum purtarea măștii de protecție, nivelul de ventilație, numărul de persoane dintr-o încăpere și distanța dintre acestea.

ADVERTISEMENT