News

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze persoanele care au simptome de Covid-19. Ce spune Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a explicat, printr-un comunicat, care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze persoanele care au simptome de Covid-19. Cel mai important este apelul la DSP
24.01.2022 | 21:10
Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze persoanele care au simptome de Covid19 Ce spune Ministerul Sanatatii
ADVERTISEMENT

Persoanele care au simptome de infecție cu coronavirus trebuie să urmeze anumiți pași. Pentru a veni în ajutorul celor care nu știu încă procedura, Ministerul Sănătății a transmis un comunicat cu mai multe informații.

Ministerul Sănătății, pași de urmat în cazul simptomelor de Covid-19

Chiar dacă au trecut mai bine de doi ani de când a început pandemia de coronavirus, mulți dintre români nu știu cum trebuie să procedeze dacă au simptome ale infecției cu virusul SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Pentru a nu mai exista neînțelegeri în acest sens, Ministerul Sănătății a transmis, luni, 24 ianuarie, un comunicat prin care a explicat cât se poate de clar care sunt pașii de urmat.

Lucrul cel mai important, pe care trebuie să îl rețină cetățenii, este că, în cazul în care au simptome de Covid-19, trebuie să sune la Direcția de Sănătate Publică sau să folosească platforma online pusă la dispoziție de DSP.

ADVERTISEMENT

“Persoanele care prezintă simptomatologie specifică infecției cu virusul SARS-CoV-2, conform Metodologie INSP din data de 20.01.2022, (http://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-pentru-personalul-medico-sanitar/2951-metodologia-de-supraveghere-a-covid-19-actualizare-20-01-2022), cu indicație de testare RT-PCR, vor solicita testarea către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București prin numărul de Call Center 021-9462 sau prin platforma online de la adresa https://dspb.ro/formular-programare-test-covid-19/”, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Testarea poate fi făcută și la domiciliu

Ministerul Sănătății a mai explicat și faptul că testarea pentru depistarea coronavirusului poate fi făcută și la domiciliu, în cazul persoanelor care nu se pot deplasa la un centru de testare.

ADVERTISEMENT

“Persoane nedeplasabile, sau care nu au posibilitatea de a se deplasa către un centru de testare, vor menționa acest lucru în formularul online sau operatorului Call Center pentru a fi introduși în lista de așteptare a SABIF pentru testare la domiciliu”, au mai precizat reprezentanții ministerului.

De asemenea, persoanele care se pot deplasa la un centru de recoltare, fără să folosească mijloacele de transport în comun, trebuie să aștepte de la DSP un mesaj și/sau un email, care trebuie prezentat la centrul de testare.

ADVERTISEMENT

“DSP va informa solicitantul cu privire la posibilitatea testării într-un punct de recoltare organizat într-o unitate sanitară, prezentându-i-le pe cele din imediata vecinătate, dar și posibilitatea de a accesa harta acestor puncte de recoltare, publicată pe site-ul MS și DSP București.

De asemenea, DSP va emite prin email și/sau sms care conține numărul de înregistrare al cererii, numele, prenumele solicitantului și CNP-ul parțial anonimizat, pe care pacientul îl va prezenta la centrul de testare”, a mai transmis Ministerul Sănătății.

Testarea poate fi făcută doar cu prezentarea sms-ului de la DSP

Fiindcă au fost multe neînțelegeri din cauza faptului că persoanele cu simptome Covid-19 s-au prezentat la centrele de testare fără să sune la DSP, Ministerul Sănătății a precizat că testul va fi efectuat doar cu prezentarea acestei dovezi.

În cazul în care cetățenii nu prezintă un email sau un sms primit de la DSP, testul nu va fi făcut.

“Persoanele care se vor prezenta în punctele de recoltare, vor prezenta dovada înregistrării de testare la DSP București.

Persoana va prezenta email-ul /sms-ul primit de la DSP București. Fără această dovadă, recoltarea probelor pentru RT-PCR, NU SE VA EFECTUA!”, a tranmis ferm Ministerul Sănătății.

După recoltare, persoana testată va trebui să aștepte la domiciliu rezultatul testului RT-PCR.

Rezultatul va fi trimis prin intermediul unui email / sms, din aplicația Corona Forms.

Dacă, din nefericire, rezultatul testului este pozitiv, persoana în cauză trebuie să contacteze medicul de familie și să urmeze întocmai instrucțiunile acestuia.

ADVERTISEMENT
Tags: