News

Cele mai întâlnite simptome ale infecției cu Omicron la copiii foarte mici. Explicațiile medicului Mihai Craiu

Medicul pediatru Mihai Craiu anunță o explozie a infecțiilor cu Covid-19 în rândul copiilor și spune care sunt cele mai des întâlnite simptome pe care varianta Omicron le poate avea la cei foarte mici.
19.01.2022 | 07:33
Cele mai intalnite simptome ale infectiei cu Omicron la copiii foarte mici Explicatiile medicului Mihai Craiu
ADVERTISEMENT

În ultimele săptămâni, numărul copiilor infectați cu noul coronavirus este într-o creștere accelerată. În cazul Omicron, simptomele nu sunt cele obișnuite bolilor respiratorii, avertizează medicul pediatru Mihai Craiu.

”La copiii foarte mici putem să ne păcălim. COVID, în epoca Omicron, poate să înceapă ca o gastroenterită acută”, spune cunoscutul doctor.

ADVERTISEMENT

Cum debutează infecția Omicron la copiii foarte mici. Medicul Mihai Craiu explică cele mai întâlnite simptome

În spitalele COVID din țară, numărul minorilor internați se apropie de 350. Dintre aceștia, 11 sunt pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).

Mihai Craiu, medicul pediatru de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (INSMC) dezvăluie că la unitatea medicală unde lucrează secțiile de minori sunt pline.

ADVERTISEMENT

Acesta explică și modul în care debutează infecția cu Omicron la copiii foarte mici internați recent.

”La copiii foarte mici putem să ne păcălim. COVID, în epoca Omicron, poate să înceapă ca o gastroenterită acută. Cei mai mulți sugari de ieri au venit cu febră și vărsături, nu au venit ca boală respiratorie – sau nu în prim plan boală respiratorie.

ADVERTISEMENT

Un alt lucru important este creșterea spectaculoasă a proporției pacienților pediatrici diagnosticați și spitalizați. Aș aduce cifrele din SUA, unde știm că raportările sunt foarte riguroase. În cei diagnosticați recent, copii, aproape un milion de copii, cazuri noi, au fost diagnosticate în ultimele 2 săptămâni.

La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susţinută, de control al fluidelor… Din cei peste 25 de confirmați în cursul gărzii, al serii şi al după-amiezii, au fost doi copii internaţi – unul în vârstă de o lună şi un altul un pic mai mare”, a spus medicul.

ADVERTISEMENT

Recomandările medicului Mihai Craiu pentru părinți

Dat fiind pericolul uriaș al infectării cu Omicron în această perioadă, medicul Mihai Craiu recomandă evitarea locurilor aglomerate şi respectarea normelor de igienă.

”Copiii mici de doi ani nu au imperios nevoie să meargă la mall sau la locurile de joacă de la diverse restaurante de fast-food. Este bine să facem drumeţii, este bine să ne dăm cu bicicleta, să ieşim să facem mişcare, nu să stăm în faţa ecranelor şi în apartamentul în care locuim.

Trebuie să evităm aglomeraţiile, să ne spălăm bine pe mâini după ce am atins tot felul de lucruri. În cazul în care apar semne de boală la noi, adulţii care venit în contact cu aceşti copii, să raportăm şi să ne diagnosticăm corect”, a mai spus medicul, potrivit Agerpres.

Doctorul pediatru a avertizat că unii copii pot rămâne simptomatici pe durate de până la 12 săptămâni după infectarea cu noua variantă.

ADVERTISEMENT
Tags: