News

Cele mai întâlnite simptome ale infecției cu Omicron la copiii foarte mici. Explicațiile medicului Mihai Craiu

Medicul pediatru Mihai Craiu anunță o explozie a infecțiilor cu Covid-19 în rândul copiilor și spune care sunt cele mai des întâlnite simptome pe care varianta Omicron le poate avea la cei foarte mici.
19.01.2022 | 07:33
Cele mai intalnite simptome ale infectiei cu Omicron la copiii foarte mici Explicatiile medicului Mihai Craiu
ADVERTISEMENT

În ultimele săptămâni, numărul copiilor infectați cu noul coronavirus este într-o creștere accelerată. În cazul Omicron, simptomele nu sunt cele obișnuite bolilor respiratorii, avertizează medicul pediatru Mihai Craiu.

”La copiii foarte mici putem să ne păcălim. COVID, în epoca Omicron, poate să înceapă ca o gastroenterită acută”, spune cunoscutul doctor.

ADVERTISEMENT

Cum debutează infecția Omicron la copiii foarte mici. Medicul Mihai Craiu explică cele mai întâlnite simptome

În spitalele COVID din țară, numărul minorilor internați se apropie de 350. Dintre aceștia, 11 sunt pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).

Mihai Craiu, medicul pediatru de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (INSMC) dezvăluie că la unitatea medicală unde lucrează secțiile de minori sunt pline.

ADVERTISEMENT

Acesta explică și modul în care debutează infecția cu Omicron la copiii foarte mici internați recent.

”La copiii foarte mici putem să ne păcălim. COVID, în epoca Omicron, poate să înceapă ca o gastroenterită acută. Cei mai mulți sugari de ieri au venit cu febră și vărsături, nu au venit ca boală respiratorie – sau nu în prim plan boală respiratorie.

ADVERTISEMENT

Un alt lucru important este creșterea spectaculoasă a proporției pacienților pediatrici diagnosticați și spitalizați. Aș aduce cifrele din SUA, unde știm că raportările sunt foarte riguroase. În cei diagnosticați recent, copii, aproape un milion de copii, cazuri noi, au fost diagnosticate în ultimele 2 săptămâni.

La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susţinută, de control al fluidelor… Din cei peste 25 de confirmați în cursul gărzii, al serii şi al după-amiezii, au fost doi copii internaţi – unul în vârstă de o lună şi un altul un pic mai mare”, a spus medicul.

ADVERTISEMENT

Recomandările medicului Mihai Craiu pentru părinți

Dat fiind pericolul uriaș al infectării cu Omicron în această perioadă, medicul Mihai Craiu recomandă evitarea locurilor aglomerate şi respectarea normelor de igienă.

”Copiii mici de doi ani nu au imperios nevoie să meargă la mall sau la locurile de joacă de la diverse restaurante de fast-food. Este bine să facem drumeţii, este bine să ne dăm cu bicicleta, să ieşim să facem mişcare, nu să stăm în faţa ecranelor şi în apartamentul în care locuim.

Trebuie să evităm aglomeraţiile, să ne spălăm bine pe mâini după ce am atins tot felul de lucruri. În cazul în care apar semne de boală la noi, adulţii care venit în contact cu aceşti copii, să raportăm şi să ne diagnosticăm corect”, a mai spus medicul, potrivit Agerpres.

Doctorul pediatru a avertizat că unii copii pot rămâne simptomatici pe durate de până la 12 săptămâni după infectarea cu noua variantă.

ADVERTISEMENT
Tags:
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici...
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici măcar o echipă puternică
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La...
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La 26 de ani, Andrei Obreja a studiat în Anglia şi va conduce o comună din Timiş
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase...
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase multimilionarul celebru care l-a jignit incalificabil!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel...
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel Boloș
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10...
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10 metri înălțime
Toți românii care plătesc facturi au o nouă obligație. S-au făcut mari modificări
Toți românii care plătesc facturi au o nouă obligație. S-au făcut mari modificări
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în...
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în fața tuturor - FOTO
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în...
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în locul lui Moni! Cum au reacționat Iri și Irinuca? FOTO