News

Simptomele celor infectați cu subvariantele BA.4 și BA.5 ale tulpinii Omicron. ”De la corzile vocale până la vârful nasului”

Specialiștii americani au declarat recent că simptomele celor infectați cu subvariantele BA.4 și BA.5 ale tulpinii Omicron sunt mai puțin grave decât cele ale pacienților infectați cu varianta Delta a noului coronavirus.
08.07.2022 | 20:32
Simptomele celor infectati cu subvariantele BA4 si BA5 ale tulpinii Omicron De la corzile vocale pana la varful nasului
Aflați care sunt simptomele celor infectați cu subvariantele BA.4 și BA.5 ale tulpinii Omicron. Foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

În luna iunie, Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor au raportat că subvariantele Omicron BA.4 și BA.5 au devenit dominante în SUA. Raportarea a fost revizuită la 5 iulie.

Ce au aflat americanii despre subvariantele BA.4 și BA.5

Astfel, autoritățile sanitare au dezvăluit că BA.5 a generat peste jumătate dintre cazurile noi de infectare cu Sars-Cov-2 în SUA. Experții au declarat că, în general, aceste subvariante nu au simptome foarte diferite față de versiunile anterioare ale Omicron.

ADVERTISEMENT

Persoanele infectate cu BA.4 și BA.5 pot prezenta tuse, secreții nazale, dureri de gât, oboseală, dureri de cap și dureri musculare. Cu toate acestea, este mai puțin probabil ca bolnavii să își piardă gustul și mirosul sau să aibă dificultăți de respirație, cum se întâmpla cu pacienții infectați cu Delta sau cu alte variante ale coronavirusului.

Asta a declarat dr. Peter Chin-Hong, specialistul în boli infecțioase de la Universitatea din California, San Francisco. Dr. Joseph Khabbaza, medic pneumolog și medic de îngrijire critică la Cleveland Clinic, a declarat că oamenii tind să experimenteze simptome respiratorii superioare “de la corzile vocale până la vârful nasului“.

ADVERTISEMENT

El a văzut mai mulți pacienți cu congestie dureroasă a sinusurilor și dureri de gât severe care au fost testați pozitiv pentru Covid-19 în timp ce BA.4 și BA.5 au fost în circulație. Unii dintre ei au crezut că au avut angină streptococică, deoarece aveau dureri foarte mari.

Simptomele subvariantelor BA.4 și BA.5

Varianta Delta a fost mai periculoasă

De asemenea, nu există încă dovezi care să indice faptul că aceste subvariante cauzează boli mai grave decât versiunile anterioare ale Omicron.

ADVERTISEMENT

Dar BA.4 și BA.5 sunt mai contagioase, ceea ce înseamnă că, pe măsură ce mai multe persoane sunt infectate, atât spitalizările la adulți, cât și cele la copii cresc.

Conform nytimes.com, ultima concluzie îi aparține doctorului Adam Ratner, directorul diviziei de boli infecțioase pediatrice de la Spitalul de copii Hassenfeld, din cadrul N.Y.U. Langone.

ADVERTISEMENT

Amintim că și pe site-ul fanatik.ro s-a scris despre cele două subvariante extrem de contagioase care au ajuns în România. ”Săptămâna trecută au fost confirmate primele două cazuri de BA.4 şi încă 7 cazuri noi de BA.5. Ştirea cea mai importantă este însă că s-a luat decizia politică de se ignora cu totul valul 6 al pandemiei de COVID-19.

Decizia de a nu se mai raporta zilnic date vitale pentru monitorizarea evoluţiei pandemiei de COVID-19 întârzie cu încă două săptămâni depistarea unor tendinţe şi este precipitată tocmai de înrăutăţirea tabloului pandemic săptămâna trecută.

Avem motive obiective să «stingem lumina» în privinţa pandemiei de COVID-19? NU! Avem toate motivele să mărim gradul de supraveghere a pandemiei doar din analiza datelor de săptămâna trecută”, declara medicul Octavian Jurma la jumătatea lunii iunie.

 

ADVERTISEMENT