News

Simptomul bizar de COVID-19 care îi şochează pe medici: “Radiografiile au arătat leziuni severe, ei nu păreau afectaţi”

07.05.2020 | 15:16
Simptomul bizar de COVID19 care ii socheaza pe medici Radiografiile au aratat leziuni severe ei nu pareau afectati
ADVERTISEMENT

Un simptom ciudat al noului coronavirus i-a şocat pe doctorii care se ocupă de pacienţii infectaţi. Deşi nivelul de oxigen din ţesuturi este la un nivel foarte mic, pacienţii vorbesc şi se comportă ca şi cum nu ar avea nicio problemă, arată CNN. 

Simptomul bizar de COVID-19 care îi şochează pe medici

Pacienţii suferă de ceea ce se numeşte “hipoxie tăcută”, vorbesc, stau pe reţelele de socializare şi nu se plâng de niciun disconfort. Însă medicii sunt surprinşi pentur că la nivelul extrem de scăzut de oxigen din ţesuturi, ei ar trebui să fie în comă sau într-o accentuată stare de disconfort.

ADVERTISEMENT

“Hipoxie tăcută” este momentul în care omanii nu sunt conştienţi de faptul că nu au suficient oxigen şi se prezintă la spital într-o stare mult mai proastă decât o arată. Mulţi dintre ei au trecut prin simptomele clasice al COVID-19 cu câteva zile înainte de a ajunge la spital cu greutate de respiraţie.

Doctorul Richard Levitan din New Hampshire a văzut pacienţi la camera de urgenţă cu un nivel de oxigen în ţesuturi de sub 50%, atât de scăzut încât ar fi trebuit să fie incoerenţi şi chiar inconştienţi. În mod normal, saturaţia cu oxigen este între 95% şi 100%, iar orice valoare sub 90% este considerată anormală.

ADVERTISEMENT

„Radiografiile lor arătau groaznic, nivelul oxigenului era foarte mic. Erau, însă, complet trezi, alerți și își butonau telefoanele”

Pe lângă acest simptom ciudat, doctorul Levitan susţine că radiografiile pulmonare arătau ca nişte leziuni foarte severe astfel încât ar fi trebuit să aibă dureri groaznice şi să respire cu mare greutate:

„Radiografiile lor arătau groaznic, nivelul oxigenului era foarte mic. Erau, însă, complet trezi, alerți și își butonau telefoanele”, a adăugat medicul.

ADVERTISEMENT

Medicii au speculat că pentru unii oameni boala progresează în mod diferit. Pacienţii se confruntă cu simptome precum febră şi diaree, iar corpul începe să compenseze pentru lipsa de oxigen prin mărirea frecvenţei respiraţilor:

Corpul se obişnuieşte cu cantitatea mai redusă de oxigen, la fel ca atunci când suntem la altitudini mai mari

„Imaginați-vă că aveți un pahar plin de aer și, brusc, acel pahar se înjumătățește. În mod natural, corpul se va strădui să compenseze cantitatea lipsă de aer și va induce o respirație de două ori mai rapidă”, spune dr. Cedric Rutland, purtător de cuvânt la Asociația Pulmonară Americană.

ADVERTISEMENT

Oamenii nu devin conştienţi de respiraţia lor sacadată, însă nivelul oxigenului continuă să scadă. Între timp, corpul se obişnuieşte cu cantitatea mai redusă de oxigen, la fel ca atunci când suntem la altitudini mai mari. “Hipoxia tăcută” ar putea fi o explicaţie pentru decesele rapide şi bizare ale unor tineri care nu au avut simptome serioase de COVID-19.

 

ADVERTISEMENT
Tags: