News

Simulare Evaluare Națională 2022. Subiecte rezolvate și barem la limba română

A început simularea pentru Evaluarea Națională 2022. Prima probă susținută de elevii de clasa a VIII-a a fost cea la limba și literatura română. FANATIK vă prezintă baremul de rezolvare a subiectelor.
04.04.2022 | 09:03
Simulare Evaluare Nationala 2022 Subiecte rezolvate si barem la limba romana
Simulare Evaluarea Națională 2022, pentru elevii de clasa a VIII-a. Luni vor susține proba la limba română. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
04-04-2022
08:54

Simulare Evaluare Națională 2022. Avem subiectele la limba română

Avem subiectele pentru simulare Evaluare Națională 2022, limba română.

La subiectul I, elevii au primit două texte la prima vedere, primul din opera Dacia Felix a lui Cezar Petrescu, al doilea din Oameni, fapte, amintiri, a lui Francisc Munteanu.

La punctul B, copiii au avut de scris un text argumentativ de 50-70 de cuvinte – „Crezi că dialogul deschis cu profesorii îi îndepărtează sau îi apropie pe elevi de înțelegerea lecțiilor predate?”

Subiectul al II-lea a fost o caracterizare a personajului Domnul Preda, din textul lui Cezar Petrescu, în 150 de cuvinte, care să urmărească o serie de elemente indicate.

ADVERTISEMENT

Emoții mari pentru elevii de clasa a VIII-a. Săptămâna aceasta, vor trebui să facă față unuia dintre cele mai importante examene de până acum: simularea pentru Evaluarea Națională, la limba română și matematică.

Subiecte limba română simulare Evaluare Națională 2022

Prima probă din simularea Evaluării Naționale 2022, pe care o vor susține viitorii absolvenți de gimnaziu, este programată pentru luni, 4 aprilie, la limba română. După încheierea examenului, elevii vor afla cum trebuiau rezolvate subiectele, din baremul publicat pe site-ul Ministerului Educației.

ADVERTISEMENT

Până atunci, însă, ei trebuie să știe că accesul în sală se va face până la 8:30. De la ora 9:00, vor primi fișele de examen, alcătuite din 2 subiecte și redactate sub forma unei broșuri, tipărită față-verso, după care vor începe să scrie.

Timpul de rezolvare este de 2 ore. Ca în fiecare an, elevii vor trebui să răspundă la întrebări pe baza unui text și să compună ei un text narativ.

ADVERTISEMENT

Barem subiecte română simulare Evaluare Națională 2022

 • Odată ce au parcurs ambele subiecte la simularea evaluării naționale la limba română 2022, elevii vor putea afla baremul chiar de pe FANATIK.ro sau accesând http://evaluare.edu.ro/

Pentru a evita orice problemă în rezolvarea cerințelor, elevii trebuie să fie atenți și la modul de redactare, aspectul lucrării. Drept urmare, Ministerul Educației informează că orice greșeală se poate tăia cu o singură linie, orizontală. Regula este valabilă și pentru întrebările cu variante. Dacă în căsuța de răspuns se introduce una incorectă, se taie, la fel, cu o singură linie.

ADVERTISEMENT

Un alt lucru esențial din timpul simulării este acela că elevii pot solicita și pagini suplimentare dacă vor avea mai mult de scris. De asemenea, pe masa de examen, obligatoriu vor trebui să aibă și o foaie de ciornă.

La finalul probei, elevii se vor ridica din bănci și-și vor îmmâna subiectele rezolvate către cadrele didactice care i-au supravegheat. Acestea, la rândul lor, trebuie să numeroteze apoi fiecare pagină, în parte, scrisă.

ADVERTISEMENT

La ieșirea din sala de examen, elevii își vor putea lua cu ei foaia cu subiectele pe care le-au primit. Asta pentru a le fi mai ușor să-și amintească cum au completat, atunci când se vor uita pe baremul de la simularea evaluării naționale la limba română.

ADVERTISEMENT

Pe site-ul edupedu.ro: evaluarenationala/Subiecte_si_bareme se pot găsi modele de subiecte și bareme pentru simularea la Evaluarea Națională 2022, la limba română.

Calendar Evaluare Națională 2022

A doua zi, marți, 5 aprilie, se va susține cea de a doua probă a simulării Evaluării Naționale 2022, la Matematică. Pe data de 6 aprilie 2022 urmează simularea la Limba maternă, iar pe data de 14 aprilie 2022 se vor afișa rezultatele finale.

În ceea ce privește calendarul Evaluării Naționale 2022, Ministerul Educației l-a structurat astfel:

 • În perioada 30 mai—3 iunie 2022 are loc înscrierea la Evaluarea Națională,
 • În perioada 3 iunie 2022 are loc încheierea orelor, mediilor, pentru elevii de clasa a VIII-a,
 • Pe 14 iunie 2022 se va susține proba scrisă la limba și literatura română,
 • Pe 16 iunie 2022 se va susține proba scrisă la matematică,
 • Pe data 17 iunie 2022 se va susține proba scrisă la limba și literatura maternă
 • Pe data de 23 iunie 2022, până la ora 14:00, se vor afișa rezultatele,
 • Pe data de 23 iunie 2022 (în intervalul 16:00-19:00) se vor depune contestațiile,
 • Pe data de 24 iunie 2022 (în intervalul  8:00-12:00) continuă depunerea contestațiilor,
 • Pe data de 24 iunie—29 iunie 2022 se vor soluționa contestațiile,
 • Pe data de 30 iunie 2022 se vor afișa rezultatele finale după contestații.