Avem subiectele pentru simulare Evaluare Națională 2022, limba română.
La subiectul I, elevii au primit două texte la prima vedere, primul din opera Dacia Felix a lui Cezar Petrescu, al doilea din Oameni, fapte, amintiri, a lui Francisc Munteanu.
La punctul B, copiii au avut de scris un text argumentativ de 50-70 de cuvinte – „Crezi că dialogul deschis cu profesorii îi îndepărtează sau îi apropie pe elevi de înțelegerea lecțiilor predate?”
Subiectul al II-lea a fost o caracterizare a personajului Domnul Preda, din textul lui Cezar Petrescu, în 150 de cuvinte, care să urmărească o serie de elemente indicate.
Emoții mari pentru elevii de clasa a VIII-a. Săptămâna aceasta, vor trebui să facă față unuia dintre cele mai importante examene de până acum: simularea pentru Evaluarea Națională, la limba română și matematică.
Prima probă din simularea Evaluării Naționale 2022, pe care o vor susține viitorii absolvenți de gimnaziu, este programată pentru luni, 4 aprilie, la limba română. După încheierea examenului, elevii vor afla cum trebuiau rezolvate subiectele, din baremul publicat pe site-ul Ministerului Educației.
Până atunci, însă, ei trebuie să știe că accesul în sală se va face până la 8:30. De la ora 9:00, vor primi fișele de examen, alcătuite din 2 subiecte și redactate sub forma unei broșuri, tipărită față-verso, după care vor începe să scrie.
Timpul de rezolvare este de 2 ore. Ca în fiecare an, elevii vor trebui să răspundă la întrebări pe baza unui text și să compună ei un text narativ.
Pentru a evita orice problemă în rezolvarea cerințelor, elevii trebuie să fie atenți și la modul de redactare, aspectul lucrării. Drept urmare, Ministerul Educației informează că orice greșeală se poate tăia cu o singură linie, orizontală. Regula este valabilă și pentru întrebările cu variante. Dacă în căsuța de răspuns se introduce una incorectă, se taie, la fel, cu o singură linie.
Un alt lucru esențial din timpul simulării este acela că elevii pot solicita și pagini suplimentare dacă vor avea mai mult de scris. De asemenea, pe masa de examen, obligatoriu vor trebui să aibă și o foaie de ciornă.
La finalul probei, elevii se vor ridica din bănci și-și vor îmmâna subiectele rezolvate către cadrele didactice care i-au supravegheat. Acestea, la rândul lor, trebuie să numeroteze apoi fiecare pagină, în parte, scrisă.
La ieșirea din sala de examen, elevii își vor putea lua cu ei foaia cu subiectele pe care le-au primit. Asta pentru a le fi mai ușor să-și amintească cum au completat, atunci când se vor uita pe baremul de la simularea evaluării naționale la limba română.
Pe site-ul edupedu.ro: evaluarenationala/Subiecte_si_bareme se pot găsi modele de subiecte și bareme pentru simularea la Evaluarea Națională 2022, la limba română.
A doua zi, marți, 5 aprilie, se va susține cea de a doua probă a simulării Evaluării Naționale 2022, la Matematică. Pe data de 6 aprilie 2022 urmează simularea la Limba maternă, iar pe data de 14 aprilie 2022 se vor afișa rezultatele finale.
În ceea ce privește calendarul Evaluării Naționale 2022, Ministerul Educației l-a structurat astfel: