Avem subiectele pentru simulare Evaluare Națională 2022, limba română.
La subiectul I, elevii au primit două texte la prima vedere, primul din opera Dacia Felix a lui Cezar Petrescu, al doilea din Oameni, fapte, amintiri, a lui Francisc Munteanu.
La punctul B, copiii au avut de scris un text argumentativ de 50-70 de cuvinte – „Crezi că dialogul deschis cu profesorii îi îndepărtează sau îi apropie pe elevi de înțelegerea lecțiilor predate?”
Subiectul al II-lea a fost o caracterizare a personajului Domnul Preda, din textul lui Cezar Petrescu, în 150 de cuvinte, care să urmărească o serie de elemente indicate.
Doamnelor și domnilor,
simularea examenului de Evaluare Națională 2022 a început. Copiii dumneavoastră se află chiar acum în săli acolo unde răspund primelor provocări.
Dorim tuturor mult succes.
Rămâneți alături de www.fanatik.ro. Vă oferim toate detaliile de care aveți nevoie și veți afla tot ce se întâmplă în timpul examenului
La ora 09.00, în fiecare sală au fost deschise plicurile cu subiecte. Elevii au aflat ce trebuie să rezolve și se pregătesc să înceapă simularea
Au mai rămas zece minute până la startul simulării. Emoțiile sunt din ce în ce mai mari în așteptarea subiectelor
Din acest moment elevii nu mai au voie să intre în sălile de examen. După 08.30 accesul nu mai este permis indiferent de motiv.
Examenul începe la ora 09.00
Elevii care susțin simularea trebuie să știe că în cadrul probei de limba română, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect
Potrivit precizărilor ministerului Educației transmise inspectoratelor școlare, la proba de limba română și/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontala a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect
Există un detaliu care ar putea să facă diferența în timpul acestui examen, dar și pe viitor. Așadar, atenție mare pentru toți cei implicați.
La proba de limba română sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. În mod evident, nu sunt acceptate alte culori. În trecut au existat cazuri în care copiii au subliniat chiar și cu roșu, situație care nu este în regulă.
După viitorii absolvenți de liceu care au susținut săptămâna trecută probele de simulare la Bacalaureat 2022, de luni, 4 aprilie, intră în focuri viitorii absolvenți de gimnaziu.
Elevii de clasa a opta susțin în perioada 4 – 6 aprilie simularea examenului de Evaluare Națională 2022. Candidații vor avea testări la limba română și la matematică, în condiții similare celor de examen.
Subiectele la disciplina limba și literatura română se realizează în conformitate cu programa de examen aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 3237/2021. Programa de evaluare are la bază programa școlară la disciplina limba și literatura română, clasele V-VIII, aprobată prin OMEN nr.3393/2017.
Pe site-ul Subiecte.edu.ro este postat un model de subiecte pentru proba de Evaluare Națională 2022 la limba și literatura română, precum și baremul. Acestea pot fi descărcate de mai jos:
Subiecte limba şi literatura română
Barem limba şi literatura română
Iată cum se prezintă calendarul probelor de simulare pentru examenul de Evaluare Națională 2022, clasa a opta:
Conform Regulamentului probei de simulare anunțat de Ministerul Educației, elevii au acces în săli până cel târziu la ora 8.30, iar probele încep de la ora 9.00, când, în fiecare sală, se deschid plicurile cu subiecte.
În sala de examen, elevii sunt așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe fiecare clasă.
Elevii au la dispoziție cel mult 2 ore pentru rezolvarea cerințelor de examen.
Potrivit Ministerului Educației, la simularea Evaluării Naționale, subiectele sunt redactate sub forma unei broșuri care se tipărește față-verso, așa cum este transmisă de către CNPEE (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație).
Procedura stabilită de Ministerul Educației mai indică faptul că ”rezultatele obținute de elevii la simularea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și la simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2021 – 2022 sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adaptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare”.
E important de știut că notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.
Ministerul Educației a anunțat încă din 2021 calendarul examenelor de Evaluare Națională pe care elevii din România le vor susține în 2022.
Autoritățile precizează că probele pe care absolvenții de clasa a opta trebuie să le susțină sunt similare ca structură cu cele susținute în 2021.
Elevii de clasa a opta încheie cursurile pe 3 iunie. Înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele școlilor în perioada 30 mai – 3 iunie.
Calendarul probelor și rezultatelor de la Evaluarea Națională 2022 este următorul: