News

Simulare Evaluare Națională 2023. Ce trebuie să știe neapărat toți elevii de clasa a VIII-a. Calendar, modele de subiecte, reguli

Emoții pentru elevii de clasa a VIII-a din România. În perioada 20 - 22 martie au loc probele de simulare la Evaluare Națională 2023.
15.03.2023 | 08:00
Simulare Evaluare Nationala 2023 Ce trebuie sa stie neaparat toti elevii de clasa a VIIIa Calendar modele de subiecte reguli
Simulare Evaluare Națională 2023. Informații utile pentru elevii de clasa a VIII-a. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Simulare Evaluare Națională 2023 este programată în acest an în luna martie. Recent, Ministerul Educației a aprobat calendarul testărilor pentru elevii care se pregătesc să încheie clasa a VIII-a.

Simulare Evaluare Națională 2023. Informații utile pentru elevii de clasa a VIII-a

La fel ca în anii precedenți, elevii vor susține două probe la simularea Evaluării Naționale 2023: la limba și literatura română și la matematică. Un test în plus vor avea candidații din rândul minorităților naționale. Aceștia vor susține și proba la limba și literatura maternă.

ADVERTISEMENT

Elevii care susțin acest test peste câteva zile trebuie să știe că notele primite nu se trec în catalog. Pot exista însă cazuri în care, la solicitarea scrisă a elevului care a susținut proba, notă obținută să poată fi trecută în catalog.

Simulările acestor probe de la Evaluarea Națională au o mare importanță în perspectiva examenului propriu-zis din luna iunie. În acest context, rezultatele obținute de candidați urmează a fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, precizează Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT

Vor avea loc discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral. Școlile au ca principal scop adoptarea de măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare, acolo unde este cazul.

Reguli pe care elevii trebuie să le respecte la simularea de la Evaluare Națională 2023

Pe site-ul Ministerul Educației au fost prezentate și regulile care trebuie respectate de elevii care susțin simulările la Evaluarea Națională în perioada 20 – 22 martie 2023. În mare parte, ele sunt similare celor de la examen.

ADVERTISEMENT

Astfel, probele începe la ora 9:00. Elevii au permis accesul până la 8:30. Candidații sunt așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă. Viitorii absolvenți de gimnaziu au la dispoziție două ore (120 de minute) pentru a rezolva cerințele, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

La simularea Evaluării Naționale 2023, subiectele care trebuiesc rezolvate sunt redactate sub forma unei broșuri care se tipărește față-verso.

ADVERTISEMENT

Dat fiind faptul că la itemii obiectivi nu sunt prevăzute spații de rezolvare, elevul poate rezolva aceste subiecte pe ciornă și apoi să scrie răspunsul corect în broșură. Aceasta din urmă conține, la final, pagini suplimentare liniate. Candidatul le poate folosi în vederea finalizării răspunsurilor ce necesită redactare.

În cazul probei de la română, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect.

Foarte important! Tot la limba română sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. În cazul subiectelor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază.

În ceea ce privește proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect.

Iată calendarul simulării la Evaluare Națională 2023:

  • 20 martie 2023 – Proba la limba română
  • 21 martie 2023 – Proba la matematică
  • 22 martie 2023 – Proba la limba maternă
  • 29 martie 2023: vor fi comunicate rezultatele testărilor

Modele de subiecte la Simulare Evaluare Națională 2023: limba română, matematică și limba maternă

Încă de la finele anului 2022, modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2023 au fost publicate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, din subordinea Ministerului Educației.

Conform structurii anului școlar, elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 9 iunie 2023. Înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele școlilor în perioada 6 – 9 iunie.

Elevii de clasa a VIII-a, care susțin în 2023 examenul de Evaluarea Națională, pot descărca de mai jos modele de subiecte pentru cele două discipline: limba română și matematică.

Model de subiect – Evaluarea Națională 2023 limba și literatura română:

Model de subiect – Evaluarea Națională 2023 matematică:

Model de subiect – Evaluarea Națională 2023 limba maternă – AICI.

Elevii de clasa a VIII-a pot găsi, pe site-ul subiecte.edu.ro, întreaga listă de subiecte și de bareme pentru examenul de Evaluarea Națională. Tot aici, începând cu data de 20 martie, vor fi publicate subiectele de la simulare.

ADVERTISEMENT