News

Simularea examenelor naționale, nemulțumire pentru Sorin Cîmpeanu: “Cu două excepții, sunt mai slabe decât cele de anul trecut”

Ministrul educației nu este mulțumit de rezultatele elevilor la simularea națională, el explicând că acestea sunt inferioare celor obținute anul trecut.
15.04.2022 | 07:14
Simularea examenelor nationale nemultumire pentru Sorin Cimpeanu Cu doua exceptii sunt mai slabe decat cele de anul trecut
Ministrul e nemulțumit de rezultatele obținute de elevi. Credit foto: Gov.ro
ADVERTISEMENT

Rezultatele simulării examenelor naționale au fost publicate, acestea urmând să fie analizate la nivelul fiecărei unități școlare și, ulterior, și la nivel național, pentru a stabili care este situația elevilor din anii terminali.

Cîmpeanu, nemulțumit de rezultate

Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, a vorbit joi despre rezultatele simulării examenelor naționale și a explicat că, în linii mari, acestea sunt mai slabe față de cele înregistrate în 2021, notează Ziare.com.

ADVERTISEMENT

După cum explică ministrul, rezultatele obținute de elevii în 2022 le-au depășit doar în două cazuri pe cele obținute în 2021. Mai exact, este vorba despre simularea probei obligatorii a profilului pentru Bacalaureat.

Anul trecut au obținut note de trecere 51,4% dintre elevi, asta în timp ce anul acesta procentul a fost de 59,73%. Mai trebuie adăugat că la această probă 818 elevi au obținut note de 10.

ADVERTISEMENT

Elevii de liceu au reușit să obțină rezultate mai bune și în ceea ce privește proba la alegere a profilului. Astfel, în 2021 rata de promovabilitate a fost de 68,1%, asta în timp ce în 2022 ea a urcat la 70,92%. Trebuie precizat și că 1.341 elevi au luat nota 10.

“Rezultatele la simulare, cu două excepții, sunt mai slabe decât anul trecut. Excepţiile sunt la examenul de Bacalaureat pentru proba obligatorie a profilului, la care anul acest avem o rată promovare de 59,73%, anul trecut am avut 51,4%. Deci este mult mai bine anul acesta. Proba la alegere a profilului a înregistrat o uşoară creştere, de la 68,1% anul trecut la 70,92% anul acesta”, a declarat Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Rezultate mai slabe la restul probelor

Statisticile prezentate de ministrul educației surprind rezultate mai slabe pentru restul probelor. Astfel, în cazul elevilor de liceu, procentul celor care au obținut note de trecere la proba de limba română a coborât de la 70,2% la 68,31%.

O scădere a rezultatelor poate fi observată și în cazul Evaluării Naționale, acolo unde doar 70,53% dintre elevi au trecut, față de 71,17%. O situație asemănătoare se înregistrează și în cazul matematicii, procentul de promovabilitate a scăzut la 60,58%de la 59,77%.

ADVERTISEMENT

“În rest, la toate celelalte probe – Limba şi literatura română bacalaureat avem o scădere de la 70,2% la 68,31%. (…) În schimb, la Evaluarea Naţională la Limba şi literatura română note mai mari sau egale cu 5 avem 70,53% mai puţin decât anul trecut. La limba şi literatura maternă avem 82,45%, iar la matematică avem 60,58%, faţă de 59,77% anul trecut”, a mai adăugat ministrul.

Acesta a mai subliniat că nivelul de dificultate al simulării este mai ridicat față de cel al examenelor reale și că specialiștii Ministerului Educației urmează să analizeze rezultatele obținute.

“În urma analizei acestor rezultate, colegii mei deja şi-au însuşit lecţiile şi vor face un setting adecvat pentru subiectele de la examenele naţionale de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională. O primă concluzie pe care ne-au spus-o deja este aceea că rezultatele sunt foarte slabe”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT