News

Simulări Evaluare Națională și Bacalaureat 2021. Ce se întâmplă cu examenele din localitățile carantinate

19.03.2021 | 17:39
Simulari Evaluare Nationala si Bacalaureat 2021 Ce se intampla cu examenele din localitatile carantinate
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că simulările examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat din localitățile aflate în carantină vor putea fi reprogramate, conform unui calendar aprobat de inspectoratele școlare, dar nu mai târziu de 15 mai 2021.

Decizia a fost luată pentru a asigura pregătirea nediscriminatorie în vederea susținerii testărilor naționale. De asemenea, în zilele în care au loc probele, celelalte clase își pot desfășura activitatea în online, indiferent de scenariul de organizare a cursurilor.

ADVERTISEMENT

În plus, pentru a menține normele de protecție a sănătății și distanțare fizică impuse în contextul Covid-19, s-a decis ca elevii să fie așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică și să nu se amestece sub nicio formă cu cei din alte clase.

Simulările de examen din anii terminali pot fi reprogramate în localitățile carantinate

Nu trebuie să existe diferențe între cei care se află în localități carantinate, care au depășit pragul de 6 la mie rata de infectare și cei care se află în localități necarantinate scenariile verde, galben, roșu și care pot să susțină cu prezență fizică simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat.

ADVERTISEMENT

În acest context, am completat de urgență ordinul de ministru care prevede organizarea acestor simulări în sensul în care vor putea fi posibile aceste simulări după ieșirea respectivei localități din carantină.

Pentru că ieșirea din carantină se va face succesiv, din păcate este ușor de înțeles că nu vor ieși toate localitățile în aceeași zi, în același timp, din carantină, repetarea simulării pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat se va face în mod descentralizat în funcție de organizarea fiecărui inspectorat județean.

ADVERTISEMENT

Am încercat varianta ca acești copii să dea toți odată aceste simulări, am stat până târziu în noapte să identificăm o variantă prin care Ministerul Educației și cel al Sănătății să solicite împreună CNSU modificarea hotărârii nr.15 prin care se impune limita de 6 la mie pentru a derula cu prezență fizică orice activitate didactică.

Evident, dacă Ministerul Educației împreună cu Ministerul Sănătății solicită CNSU, sunt convins că va exista înțelegere. Această discuție, însă, nu va putea avea loc deoarece Ministerul Sănătății nu dorește să se ralieze acestei solicitări.

ADVERTISEMENT

Hotărârea nr. 15 a Comitetului National pentru Situații de Urgență abilitează ministrul Educației împreună cu ministrul Sănătății să decidă prezența în școli.

Acest lucru va fi posibil până la limita de 6 la mie. Ar trebui tot împreună cei doi miniștri să solicite CNSU ridicarea acestei restricții cu caracter special pentru cei care vor susține nu numai simulări”, a explicat ministrul Sănătății, Sorin Cîmpeanu.

Cum se vor desfășura testările

Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, fără să se amestece cu alte clase. Cei de clasa a VIII-a trebuie să rezolve în două ore subiectele fiecăreia dintre probele simulării Evaluării Naționale, în vreme ce absolvenții de liceu au la dispoziție trei ore pentru simularea probelor de Bacalaureat.

Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori evaluatori, iar rezultatele obținute, nu se contestă, nu se afișează și nu sunt făcute publice. Toate unitățile de învățământ elaborează și transmit un raport către inspectorat un raport pe școală, iar acesta elaborează raportul pe județ/municipiu și îl trimite mai departe la Ministerul Educației.

Calendar Simulare Evaluarea Națională 2021 (pentru clasa a VIII-a):

  • 29 martie 2021 Limba și literatura română – probă scrisă
  • 30 martie 2021 Matematică – probă scrisă
  • 31 martie 2021 Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 16 aprilie 2021 Afișarea rezultatelor

Calendar Simulare BAC 2021 (pentru clasele a XII-a și a XIII-a):

  • 22 martie 2021 Limba și literatura română
  • 23 martie 2021 Examenul obligatoriu al profilului: Matematică sau Istorie
  • 24 martie 2021 Proba la alegere a profilului și specializării
  • 25 martie 2021 Limba și literatura maternă
  • 31 martie 2021 Afișarea rezultatelor
ADVERTISEMENT