News

Greva profesorilor continuă și miercuri. Premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, așteptați miercuri cu o soluție la cererile sindicatelor. Update

Sindicaliștii au venit neinvitați la Guvern, în timp ce premierul negocia cu elevii și părinții. Discuțiile de marți nu au avut rezultat, iar greva continuă și miercuri.
23.05.2023 | 16:55
Greva profesorilor continua si miercuri Premierul Nicolae Ciuca si Marcel Ciolacu asteptati miercuri cu o solutie la cererile sindicatelor Update
Sindicaliștii au venit neinvitați la Guvern. Foto: Inquam - Octav Ganea
ADVERTISEMENT
23-05-2023
14:08

Greva profesorilor continuă și miercuri. Sindicatele cer o soluție de la premierul Nicolae Ciucă și de la Marcel Ciolacu

După aproape două ore de discuții la Guvern, între premier și sindicaliști, nu s-a ajuns încă la o măsură care să mulțumească dascălii din țară. Liderii de sindicat au afirmat că, în aceste condiții, greva continuă și miercuri.

”Greva continuă deocamdată, poate mâine decidenții vor veni cu o soluție acceptabilă. Am cerut un act normativ pentru creșterea salariilor, nu mai așteptăm până la noua lege a salarizării”, a spus Simion Hăncescu, liderul FSLI (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ).

”Mâine, la sediul FSLI va fi o ședință, la orele 17.00 cu toate sindicatele. Invitațiile sunt pentru domnul premier, domnul Ciolacu, ministrul finanțelor, ministrul muncii. Îi așteptăm acolo cu soluții.

În condițiile în care soluția Guvernului va fi acceptată, greva se poate opri. Liderii din țară vor trebui să fie de acord. Azi a fost doar o discuție informală”, a spus și Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, după discuțiile de la Guvern.

La rândul său, Anton Hadăr, președintele Alma Mater spune că ”Nu am primit o propunere cu care să fim mulțumiți”. Conform sindicalistului, în acest ritm nu vede un final al grevei săptămâna aceasta.

23-05-2023
13:14

Întâlnirea dintre sindicaliști și Guvern, una fără negocieri

La ora 15.00, la Guvern, au început discuțiile între premier și sindicatele din Educație. Din datele Edupedu.ro, vorbim de o întâlnire informală, fără negocieri.

Tot marți, Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), spunea pentru sursa citată că ”nu avem niciun element care să ne determine să credem că greva poate fi oprită” și că profesorii nu vor încheia mediile elevilor. Așadar, șansele ca greva să continue și miercuri sunt destul de mari.

23-05-2023
10:12

Reacția elevilor și a părinților după negocierile cu Ciucă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului,  Dan Cărbunaru, a început conferința de presă: ”Pe 2022 a fost suplimentat bugetul cu 2 miliarde de lei pentru sistemul de învățământ, la cele 6 miliarde de lei care erau deja alocate, alături de 3 miliarde de euro din PNRR. Ne dorim cu toții ca deblocarea situației generate de greva din învățământ să permită implementarea măsurilor gândite de Guvern”.

A urmat Miruna Croitoru, președinta Consiliului Elevilor:  ”Ne bucurăm că suntem astăzi aici alături de colegi ca să discutăm de ceea ce se întâmplă, e o situație care ne dezavantajează pe toți. Am primit reacții ale elevilor din teritoriu, din păcate profesorii nu le răspundeau la toate întrebările legate de grevă. Ce ne-am dori noi e ca toată această situație să se încheie cât mai devreme, să se încheie săptămâna aceasta, ca să revenim la cursuri în mod normal. Am susținut mereu toate revendicările cu care sindicatele vin.

Când sindicatele au anunțat că și-au pierdut încrederea în sistem, cum ar putea elevii să nu mai aibă încredere în sistem? Pe lângă toate aceste lucruri, greva în sine afectează elevii din România, pentru că își pierd încrederea în sistem”.

Iulian Cristache, reprezentantul Federației Părinților, și-a exprimat și el punctul de vedere:  ”Știți foarte bine, rolul federației părinților la nivel național, că am avut chiar un comunicat în care să venim în sprijinul părinților. Să existe o comunicare reală între profesori și părinți, ca să știm cum să reacționăm. Nu mă feresc de cuvinte, e o situație conflictuală, trebuie rezervată prin dialog. Dacă vom întârzia mai mult de o săptămână e periculos pentru copii. Nu considerăm util ca examenele să fie amânate, nu are nimeni voie să se joace cu viața unor elevi, e dreptul lor să susțină aceste examene.

Faptul că am fost invitați în nici 24 de ore, arată că Guvernul își dorește să existe un dialog și o deschidere către sindicate. Greva a început pentru că nu mai există încredere, lucru transmis domnului premier, trebuia să ne asigurăm că va exista o întâlnire cu sindicatele, să ne gândim că putem pune stop unei greve”.

Sindicaliștii au venit neinvitați la Guvern, în timp ce premierul negocia cu elevii și părinții. ”Profesorii nu vor încheia mediile elevilor”, transmit liderii de sindicat. Primul care a oferit această declarație radicală a fost președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu.

Sindicaliștii au venit neinvitați la Guvern

”Nu avem niciun element care să ne determine să credem că greva poate fi oprită. Probabil le va încheia altcineva, nu știu”, a declarat Hănescu, atunci când a fost întrebat de EduPedu dacă profesorii vor încheia mediile elevilor. Marius Nistor, lider sindical al Federației Spiru Haret, a fost prezent la Guvern, unde a oferit, de asemenea, mai multe declarații dure.

ADVERTISEMENT

Ce vor, printre altele, profesorii? Inițial se pare că s-ar mulțumi cu o creștere salarială de 16%, dar și cu 4000 de lei primă pe an, în două tranșe (5 iunie și 5 octombrie). Ciucă le-a oferit în schimb o mărire de 7-8% doar pentru personalul nedidactic și o primă de instalare de 1000 de lei pentru profesorii începători. Oferta e considerată inacceptabilă de Nistor, care avertizează și el că profesorii nu vor încheia mediile elevilor. Mai mult, învățământul românesc va intra în colaps în maximum doi ani, potrivit sindicaliștilor.

”Profesorii nu vor încheia mediile elevilor. Dacă ar vrea să înceteze greva, chiar astăzi ar putea să se întâmple, însă cu condiția să existe o ofertă clară. Dar, ea nu există, doar varianta unor bonusuri pentru colegii debutanți. E inacceptabilă oferta! Ați auzit vreodată în ultimii 20 de ani alt discurs? Mereu vorbesc despre deficit, despre criză, ne spun să așteptăm.

ADVERTISEMENT

Am înțeles că Apărarea e prioritate, s-a investit masiv, că Sănătatea e prioritate, s-au majorat salariile, așa vrem și în Învățământ. Dacă nu au bani de ce nu rezolvă problema pensiilor speciale? Unii spun că favorizăm PSD, alții că favorizăm PNL. Singurii care ne ”manipulează” sunt cei 200.000 de angajați din învățământ care au hotărât declanșarea acestui semn de protest.

Și cadrele didactice sunt părinți și copiii lor au de suferit. S-ar putea să nu se dea examenele (n.r. Bacalaureat și Evaluare Națională), însă nu ne dorim asta, depinde de ei ce decid. Să fim rezonabili, această grevă se va stopa când vor colegii, că e peste două zile, peste o săptămână, peste două. Dacă colegii vor fi ignorați și batjocoriți în continuare, vă spun foarte clar că în următorii doi ani învățământul va intra în colaps. Vor pleca oamenii, iar cei tineri să vină la ce?”, a răbufnit Nistor.

ADVERTISEMENT

Între timp, în spatele ușilor închise, Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu liderii elevilor și ai părinților, pentru a ”negocia”. Ciucă speră că profesorii vor renunța la grevă, deși nu le promite nimic concret în schimb. ”Mă angajez personal, am discutat şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu, astăzi vom continua dialogul cu asociaţia părinţilor şi a elevilor, şi vom face în aşa fel încât, pe bază de dialog, să rezolvăm problema, făcând încă odată apel şi la liderii de sindicat şi cadrele didactice să înţeleagă măsurile pe care le-am luat”, a declarat Ciucă.

În acest context, e greu de știut dacă Marcel Ciolacu va accepta să preia guvernarea, în momentul în care toată lumea face grevă. Asta, pentru că după profesori au ieșit în stradă și sindicaliștii din Sănătate. ”În momentul de faţă avem o grevă declanşată la nivelul sindicatelor din învăţământ şi doresc să subliniez câteva aspecte care trebuie într-un fel sau altul să fie cunoscute şi trebuie conştientizate de fiecare dintre noi.

ADVERTISEMENT

Am discutat cu reprezentanţii sindicatelor, atât la nivelul Ministerului Educaţiei, în echipa la nivelul Guvernului, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, la nivelul legislativului şi desigur reprezentanţii coaliţiei pentru a avea un dialog cât se poate de onest şi a face în aşa fel încât să se înţeleagă că nu sunt doar vorbe şi că ne-am asumat ca învăţământul să reprezinte prioritatea naţională numărul unu, ceea ce se va întâmpla atât prin programul de guvernare cât şi prin modul în care se va reflecta în măsurile pe care le-am luat, le vom lua, astfel încât să ne asigurăm viitorul copiilor noştri, viitorul ţării”, a completat Ciucă.

Ciucă le-a dat asigurări, verbal, profesorilor că vrea ca salariile lor să crească. Doar că, soluțiile sunt inexistente momentan. ”Este foarte clar pentru noi toţi că nu putem vedea profesorii noştri în altă parte în altă parte decât la catedră, iar pe copiii noştri în bănci şi în amfiteatre. Nu cred că în momentul de faţă este momentul prin care să putem să rezolvăm problemele blocând anul şcolar. De aceea, mă angajez personal, am discutat şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu, astăzi vom continua dialogul cu asociaţia părinţilor şi a elevilor, şi vom face în aşa fel încât, pe bază de dialog, să rezolvăm problema, făcând încă odată apel şi la liderii de sindicat şi cadrele didactice să înţeleagă măsurile pe care le-am luat”, a concluzionat Ciucă.

ADVERTISEMENT