News

Protest la Guvern pentru creșterea salariilor și pensiilor. Iohannis: ”Trebuie să fie corelate cu inflația.” Update

Sindicaliștii Cartel Alfa organizează proteste în București în data de 20 octombrie, prin care cer creșterea salariilor și pensiilor.
20.10.2022 | 16:58
Protest la Guvern pentru cresterea salariilor si pensiilor Iohannis Trebuie sa fie corelate cu inflatia Update
Cartel Alfa, un nou protest la București. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
20-10-2022
14:06

Klaus Iohannis vrea pensii și salarii mărite în raport cu inflația: ”Populația plătește prețul crizelor și nu mi se pare corect”

Prezent la Bruxelles, pentru reuniunea Consiliului European, Klaus Iohannis a fost întrebat ce părere are despre protestele organizate joi de sindicaliștii sindicaliștii Cartel Alfa.

De asemenea, el s-a referit și la valoarea procentului care i-ar ajuta într-adevăr pe pensionari când pensiile vor fi majorate.”Nu putem aștepta de la pensionari să plătească prețul crizelor.

Cred că ar fi corect și rezonabil ca această creștere a pensiilor să fie mai mare de valoarea care s-a vehiculat până în prezent.

Nu știu dacă bugetul permite o creștere de până la 15%, dare eu cred că merită luate în considerare toate opțiunile. Ne trebuie o creștere care compensează inflația.

Trebuie o atenție sporită mai ales pentru cei cu pensiile mici, pentru că acolo apar cele mai mari probleme. În ceea ce mă privește personal, dintotdeauna am evitat risipa.

Pentru mine nu este o noutate aceste aspect. Nu am niciodată o temperatură exagerat de mare în casă. Nici temperatura apei calde nu este foarte mare.

Electricitatea se folosește când trebuie, nu pentru a fi lumina mereu în grădină. Sunt multe chestiuni mici, dar care la final se văd și la bani.

Oamenii pe bună dreptate sunt îngrijorați. Lumea așteaptă răspunsuri clare, care să le spună cum vom trece iarna și ce va fi la primăvară. Cred că guvernul și coaliția vor veni curând cu răspunsuri.

Cred că și salariile trebuie să fie, într-un fel, corelate cu inflația. Dacă nu există creșteri de pensii și salarii, înseamnă că populația plătește prețul crizelor și mie acest lucru nu mi se pare corect”, a declarat Klaus Iohannis.

20-10-2022
09:05

Mii de oameni s-au strâns în fața Guvernului

Mii de oameni s-au strâns în fața Guvernului și protestează acum împotriva creșterilor de prețuri, măsurilor luate în criza energiei și măsurilor fiscale care nu au făcut mare lucru pentru ajutorarea firmelor.

Caravanele cu protestatari au plecat din Zalău și Botoșani și s-au oprit în localitățile Deva, Tg.Jiu, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Bacău, Galați și Slobozia. Aici au ieșit, de asemenea, mii de oameni în stradă pentru a protesta.

Protestatarii vor merge în marș spre Piața Revoluției unde la ora 14:00 este programată a doua parte a mitingului.

Două caravane cu oameni au plecat deja din Ardeal și Moldova spre Capitală, fiind organizate totodată proteste pe traseu.

Proteste în București, din cauza sărăciei

Oamenii protestează de fapt împotriva sărăciei din România, în condițiile în care 25% dintre români trăiesc cu salariul minim pe economie sau mai puțin.

ADVERTISEMENT

”Preţurile la energie, alimente şi alte produse esenţiale cresc în spirală la niveluri care trimit milioane de lucrători în sărăcie, în timp ce Guvernul, economiştii şi bancherii iau măsuri care pun presiune şi mai mare asupra cetăţenilor (spre exemplu, prin creşterea dobânzilor), în timp ce companiile din energie au profituri record”, au transmis sindicaliştii Cartel Alfa, conform News.ro.

Conform sindicaliștilor, milioane de români ajung să trăiască în sărăcie din cauza prețurilor aberante la energie și a costurilor în creștere ale alimentelor.

ADVERTISEMENT

”În acelaşi timp, atragem atenţia şi asupra faptului că, în contextul actualelor preţuri, foarte multe unităţi economice sunt puse în situaţia de a-şi înceta activitatea, iar cetăţenii români vor fi puşi în situaţii dramatice din cauza superficialităţii cu care este tratată problema la nivel politic”, au completat sindicaliștii.

Cei de la Cartel Alfa cer ”acțiune imediată” pentru stoparea creșterii prețurilor, creșterea salariilor și pensiilor, deblocarea negocierilor colective prin modificarea Legii Dialogului Social și aplicarea integrală și fără discriminare a Legii 153/2017 și a Legii 195/2020.

ADVERTISEMENT

Caravanele cu protestatari au plecat din Zalău și Botoșani în 17 octombrie și au organizat diverse proteste pe traseu. Oamenii se vor întâlni la București la ora 11:30 în Piața Victoriei, iar la ora 14:00 în Piața Revoluției.

Pe 21 octombrie protestul va fi localizat în fața Palatului Cotroceni, însă protestatarii vor merge și la Guvern și la sediul Ministerului Muncii.

ADVERTISEMENT

România rămâne printre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană, cu toate că un studiu plasează țara noastră doar pe locul 6 de la coadă într-un clasament în care s-a luat în considerare puterea de cumpărare a cetățenilor și PIB-ul pe cap de locuitor. Conform datelor prezentate de UE, Grecia, Slovacia, Bulgaria, Croația și Letonia ar sta mai prost la acest capitol, comparativ cu țara noastră.

ADVERTISEMENT
Tags: