News

Sindicaliștii din Educație, acuze la adresa autorităților. ”Îi trimitem carne de tun la școală”

01.02.2021 | 14:24
Sindicalistii din Educatie acuze la adresa autoritatilor Ii trimitem carne de tun la scoala
ADVERTISEMENT

Sindicaliștii din Educație nu au mai ezitat și au lansat acuze dure la adresa autorităților. Reproșurile s-au înmulțit serios după ce profesorii au fost puși pe „hold” în campania de vaccinare. Cadrele didactice nu înțeleg de ce n-au fost trecute în categoria celor care desfășoară activități esențiale.

De altfel, nemulțumirile au curs cu nemiluita în rândul profesorilor. Aceștia au transmis AICI că autoritățile continuă să nu-i bage în seamă, fapt care devine deja o obișnuință.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, reprezentanții profesorilor spun că vaccinarea angajaților din sistemul de educație, indiferent de meseria pe care aceștia o practică, nu trebuie amânată, în condițiile în care cursurile vor fi reluate pe 8 februarie.

Sindicaliștii din Educație au pus tunurile pe autorități

„Atunci când a fost anunțată data de 8 februarie se luase în calcul că toți profesorii, inclusiv toți salariații din învățământ care și-au arătat disponibilitatea pentru vaccinare ar fi reușit să primească prima doză.

ADVERTISEMENT

Ca cetățean pot înțelege că există o prioritate pentru cei cu probleme de sănătate mai grave, mă refer la bolnavii cronici și la persoanele peste 65 de ani, dar în calitatea mea de cadru didactic și de reprezentant al cadrelor didactice, cred că este un minus pe care autoritățile române îl primesc în momentul de față.

Dat fiind că întreaga societate consideră că este prioritară reluarea cursurilor, dar nu facem nimic pentru cei implicați în acest proces de educație”, a transmis pentru FANATIK liderul Sindicatul Învățământului Preuniversitar din Sectorul 1, Sorin Dragne.

ADVERTISEMENT

Cum au devenit profesorii carne de tun în plină pandemie

Acesta nu s-a oprit aici și a ținut să aducă aminte că, deși pandemia a închis școlile încă din luna martie a anului trecut, autoritățile nu s-au înghesuit de atunci în a oferi soluții.

Sursa foto – hepta.ro

„Cu sau fără ghilimelele de rigoare, practic îi trimitem pe salariații din educație carne de tun. Dacă până acum am considerat că trebuie să oprim cursurile pentru a-i proteja pe cei implicați în procesul de educație, adică profesori, copii și familiile acestora, nu cred că s-a schimbat nimic în momentul de față atât timp cât nu există dozele de vaccin pentru cei care, repet, doreau să le facă.

ADVERTISEMENT

Nu văd o soluție, n-aș vrea să fiu în locul autorităților în momentul de față să decid, dar oricare dintre deciziile comunicare mâine, ar putea fi aspru criticată. Nu este o decizie ușor de luat”, a mai adăugat Sorin Dragne.

Profesorii, zero șanse de vaccinare împotriva COVID-19

Profesorii spun că vor să se vaccineze. Un procent important ar fi dorit imunizare, dar lucrul acesta a fost imposibil. Mai mult de atât, cadrele didactice vor fi nevoite să meargă la școală mult timp de aici încolo fără vaccinul anti COVID-19.

„Situația este extrem de delicată. Eu înțeleg foarte bine care este punctul de vedere al părinților vis a vis de faptul că toate cadrele didactie ar trebuie să fie vaccinate. Pe de altă parte, vaccinarea nu este obligatorie și totuși peste 45 la sută dintre cadrele didactice au dorit să se vaccineze. 

Sursa foto – hepta.ro

În momentul de față nu se pot înscrie decât spre jumătatea lunii martie pentru vaccinare, ceea ce înseamnă că rapelul va fi undeva în aprilie și se cam îndepărtează. Noi ne dorim să începem școala pe 8 februarie, în ce condiții, nu știu. Nu putem obliga cadrele didactice să aibă vaccinul făcut pentru că este imposibil”, a spus Sandu Eugenia, Sindicatul Liber din Învățământ Sector 3

Cât adevăr se află în statisticile vaccinării pe care România le raportează

Sorin Dragne spune că, de data aceasta, Ministerul Educației a făcut tot ce se putea. Vina pentru lipsa vaccinurilor este în cu totul altă parte. Liderul sindical spune că poate n-ar strica să nu ne mai lăudăm că suntem fruntași în campania de vaccinare.

Intervievarea celor dispuși să se vaccineze, înscrierea acestora pe platforma respectivă pentru a putea fi recunoscuți de sistem să sunt salariați ai sistemului de educație și că intră în această grupă prioritară și că printre respectivele persoane nu se pot înscrie și persoane care nu aparțin sistemului, nu știu cât de mult aparține vina ministerului Educației în ceea ce privește asigurarea dozelor.

Sursa foto – hepta.ro

Vedeți, în acestă perioadă ne-am mândrit cu faptul că suntem fruntași în lume la dozele de vaccinare și cu toate acestea nu am reușit să asigurăm aceste vaccinuri unei categorii socio profesionale pe care societatea românească o împinge acum înainte.

Profesorii își doresc reluarea cursurilor, suntem toți conștienți că școala nu mai poate continua prea mult timp în formula exclusiv online, a adăugat Sorin Dragne.

Cadrele didactice, discriminate în privința vaccinării

Profesorii spun că decizia este una dificilă. Mai ales că, dacă autoritățile ar fi decis imunizarea profesorilor, cel mai probabil, din schemă ar fi sărit persoanele vârstnice.

„A existat o tentativă de lege în Parlamentul României pentru asigurarea unui ajutor financiar pentru salariații din învățământ  care merg la cursuri în timpul pandemiei, a fost respinsă această lege, inclusiv de CCR care a considerat că este discriminatorie și acum pun o întrebare retorică: oare nu este discriminatoriu să trimiți în prima linie salariații unei categorii socio profesională fără să le asiguri acel minim de protecție, vaccinarea?

Sursa foto – hepta.ro

Aici, autoritățile române sunt cele care trebuie să decidă. Nu este o decizie ușor de luat, n-aș vrea să arăt cu degetul incriminatoriu, dar practic decizia este în momentul de față, începem școlile și imunizăm profesorii sau amânăm persoanele cu vârste peste 65 de ani”, a mai spus Sorin Dragne.

Cum se apără autoritățile

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că elevii care au vulnerabilităţi medicale sau au simptomatologie respiratorie vor face în continuare lecţii online, în cazul în care autorităţile vor decide deschiderea unităţilor de învăţământ din data de 8 februarie

Același lucru va fi valabil şi în cazul profesorilor cu probleme medicale. Aceștia vor preda online. Sorin Cîmpeanu nu a explicat însă și cum vor avea loc aceste ore, în cazul în care elevii sunt la școală.

Ministrul a explicat că, în acest moment, doar trei state din Uniunea Europeană nu au deschise grădiniţe şi învăţământul primar sau nu au luat hotărârea de a o face.

“Cu privire la elevii care au vulnerabiliăţi medicale, aceştia vor trebui să aibă asigurat procesul de predare/învăţare online. A doua categorie, elevii care prezintă simptome, recomandarea Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei este aceea de a rămâne acasă şi a nu intra în colectivitate, deci învăţarea online.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

A treia categorie, elevi care au aparţinători în familie cu vulnerabilităţi medicale certificate ca atare şi pentru aceştia vom fi datori să asigurăm învăţare/predare online. Cea de-a patru categorie, profesori care au vulnerabilităţi cronice certificate de către un medic de medicină de familie. Aceştia vor asigura procesul de predare online.

A cincea şi ultima categorie specială, profesori care la rândul lor prezintă simptome, care în caz lucrurile vor trebui analizate ca atare. Atunci când profesorul nu are vulnerabilităţi care îl împiedică să fie prezent în şcoală, programul orar va trebui adaptat în aşa fel încât elevii să aibă grupate acele ore online într-o singură zi”, a mai transmis Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT