News

Sindicaliștii din industria aluminiului vor protesta în fața guvernului. Sunt nemulțumiți de prețurile la energie

Membrii a patru sindicate din industria aluminiului au anunțat proteste vineri, 21 ianuarie. Ei sunt nemulțumiți de faptul că scumpirea energiei reduce activitatea din domeniu.
18.01.2022 | 09:03
Sindicalistii din industria aluminiului vor protesta in fata guvernului Sunt nemultumiti de preturile la energie
ADVERTISEMENT

Creșterea prețurilor de către furnizorii de energie electrică și gaze naturale se reflectă în facturile pe care le plătesc consumatorii domestici, dar și cei domestici. În funcție de domeniul de activitate, impactul acestor creșteri poate avea un efect devastator asupra activității agenților economici.

În această situație se află și companiile din industria aluminiului, explică sindicaliștii din acest domeniu. În plus, patru sindicate au anunțat că vor protesta din acest motiv în fața guvernului vineri, 21 ianuarie, notează Știri pe surse.

ADVERTISEMENT

La acest protest și-au anunțat participarea membrii din Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul Alum Tulcea și Sindicatul Prelucrarea Aluminiului.

Reprezentanții acestor sindicate au transmis într-un comunicat de presă că scumpirea gazelor și a energiei electrice duce la restrângerea activității din industria aluminiului. De asemenea, ei atrag atenția că în cazul Alro Slatina și Alro Tulcea este prevăzută o scădere a producției cu 60%.

ADVERTISEMENT

“Mafia creată în jurul resurselor de energie electrică şi gaze nu îşi încetează acţiunile de speculă, distrugând în mod ireversibil industria din România. Astfel, Alro Slatina a început închiderea din capacitatea de producţie prin oprirea primei hale de electroliză, încă două hale sunt programate a fi oprite în curând, rezultând o reducere a producţiei cu 60%, urmând a funcţiona doar 2 hale din 5. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Alum Tulcea, prin reducerea producţiei de alumină cu 60%”, au transmis sindicaliștii.

Creșterea prețurilor poate duce la disponibilizări

Reprezentanții celor patru sindicate atrag atenția asupra faptului că o creștere a prețurilor se traduce în reducere a activității economice și, în cele din urmă, la șomaj tehnic sau chiar disponibilizarea a mii de angajați.

ADVERTISEMENT

“În urma demersurilor întreprinse de sindicate, de conducerile societăţilor, factorii de decizie – primul ministru şi ministerele de resort – s-a rezolvat doar cadrul legal privind tranzacţionarea bilaterală directă între producători şi agenţii economici energo-intensivi, dar acest lucru nu este practicabil în prezent datorită nefuncţionalităţii pieţei pentru clienţii mari din industrie, toată energia fiind pusă în vânzare doar pe anumite platforme ale pieţei şi adjudecată de speculanţii de energie.”, au transmis sindicaliștii.

În comunicatul lor, sindicaliștii subliniază faptul că pentru menținerea producției și a locurilor de muncă din industria românească a aluminiului este necesară o reglementare a prețurilor la energie.

ADVERTISEMENT

Mai exact, aceștia solicită guvernanților să folosească prevederile Legii Concurenței pentru a limita prețurile la energie electrică și gazele naturale.

“Este clar că restructurarea pieţei de energie este vitală pentru toţi consumatorii de energie. Ca ultimă strigare a sindicatelor din a tuturor angajaţilor din industrie, cea care a mai rămas în România, este ca Guvernul României să intervină de urgenţă în limitarea preţurilor la energie şi gaze naturale conform Legii concurenţei”, adaugă reprezentanții celor patru sindicate.

Printre măsurile propuse de către sindicaliști înainte de protest se numără aducerea prețurilor la energie electrică și gaze natura la nivelul din 2020, pentru cel puțin 12 luni. În plus, ei consideră că este necesară o restrângere sau chiar o interzicere a exportului de energie electrică și vânzarea acesteia către consumatorii din România.

ADVERTISEMENT