News

Sindicaliștii din Poliție acuză lacune legislative ale relaxării. Ce reguli sunt neclare

17.05.2021 | 08:58
Sindicalistii din Politie acuza lacune legislative ale relaxarii Ce reguli sunt neclare
ADVERTISEMENT

Sindicaliștii din Poliție acuză lacune legislative ale relaxării. Reprezentanții acestora au subliniat că regulile sunt lacunare, incomplete sau interpretabile.

Sindicatul Europol a distribuit un comunicat în care subliniază că polițiști au aflat de la televizor sau de pe internet de noile relaxări. Mai mult, actele normative nu sunt suficient de clare, iar oamenii legii au avut diverse neclarități.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestora, personalul nu a fost instruit corespunzător, deși se știa că urmează să fie implementate măsuri de relaxare. Din acest motiv, polițiștilor le e greu să verifice dacă legea se respectă.

Sindicaliștii din Poliție acuză lacune legislative ale relaxării. Ce reguli sunt neclare

„Cum am fost obișnuiți de guvernanți, o serie de măsuri care au intrat în vigoare vineri spre sâmbătă, au fost aflate de polițiști de pe internet sau de la TV. Cu toate că aceste propuneri au fost discutate încă de la începutul săptămânii și exista posibilitatea diseminării lor către MAI în vederea instruirii personalului propriu, ne-am trezit din nou cu măsuri pe care polițiștii trebuie să le aplice, dar în legătură cu care nu s-a realizat prelucrarea și instruirea acestora,” au subliniat sindicaliștii din Poliție.

ADVERTISEMENT

„În aceste condiții, am primit o serie de întrebări din partea colegilor cu privire la diferitele contexte și circumstanțe pe care le-au constatat și față de care nu au putut lua măsuri întrucât prevederile legale sunt lacunare, incomplete sau interpretabile. Și din păcate, pentru că actul normativ și-a produs efectele încă din week-end, în mod evident, niciun șef nu a putut fi de găsit pentru a clarifica situațiile întâlnite în teren,” au adăugat.

În comunicatul distribuit, Europol notează că atât în Hotărârea CNSU care reglementează măsurile de relaxare, cât și cea prin care se prelungește starea de urgență sunt articole care nu sunt foarte clare. Astfel, polițiștilor le e greu să verifice dacă legea este respectată.

ADVERTISEMENT

Cu privire la eliminarea obigativității purtării măștii de protecție, sindicaliștii au explicat că norma de reglementare nu este clară. Ei au subliniat că intervine subiectivismul în ceea ce privește momentul în care masca trebuie purtată.

„Dacă ne raportăm la sintagma „potențial de aglomerare”, într-o dimineață în care circulația pietonilor este deasă și compactă, nu puține fiind situațiile în care, în Piața Unirii, polițiștii rutieri sunt nevoiți să creeze alternative în vederea fluidizării traficului prin dispunerea măsurilor de traversare a trecerilor de pietoni în grupuri, se pot crea aglomerări de persoane, fără însă ca agenților constatatori să le fie oferite elemente suplimentare pentru a evalua situația (poate fi și alt exemplu),” au explicat aceștia.

ADVERTISEMENT

Cu privire la organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații deschise cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului, sindicaliștii au notat că nu se explică clar ce se întâmplă în situațiile în care capacitatea spațiului nu este specificată. Ei au dat exemplul unei competiții desfășurate într-un parc sau în parcarea unui supermarket, unde nu există niciun număr concret de locuri.

Oamenii legii au mai precizat că este greu de descoperit dacă oamenii de la un restaurant sau o terasă sunt simpli clienți sau participanți la un eveniment privat, care nu este încă permis. Mai mult, activitațile  din unitățile de consum de tip cafenea/restaurant și cluburi/discoteci pot fi foarte asemănătoare.

Cum poate fi încălcată legea

Europol a subliniat că legea poate fi foarte ușor încălcată: „dovada testării sau a vaccinării va fi ușor de falsificat, mai ales în condițiile în care legiuitorul permite prezentarea lor și pe telefonul mobil. Iar în situația unei persoane care a falsificat un astfel de înscris printr-o imagine de pe telefon, nu va putea fi acuzat de fals sau uz de fals întrucât nu vorbim despre un înscris original/autentic”.

„Nu se vorbește despre modalitatea în care se va putea verifica efectiv existența acestor înscrisuri care fac dovada vaccinării sau a testării. Angajații societăților comerciale nu au dreptul de a legitima persoane pentru a stabili identitatea lor și nici nu pot avea acces la alte date cu caracter personal. Poliția nu are acces la baza de date a persoanelor vaccinate și implicit nu ar putea stabili în timp real, în cadrul unui control, situația în care clienții unui restaurant sunt vaccinați sau nu,” au transmis sindicaliștii.

„Nu sunt stabilite condițiile de organizare a unor evenimente, astfel că va fi dificil pentru polițiști să identifice subiectul contravențiilor în persoana „organizatorului” petrecerii. Clienții, după ce pătrund în spațiul unității de consum/evenimentului nu sunt obligați de niciun act normativ să prezinte polițiștilor dovada vaccinării sau a rezultatului testării PCR sau ale unui test rapid și nici nu este prevăzută vreo sancțiune în acest sens,” au adăugat..

ADVERTISEMENT